Víte, co je to sleva na poplatníka, kdy a jak ji můžete uplatnit a jaká je její výše? V článku se dočtete i o možném vývoji slevy na dani v roce 2020.

Co je to sleva na poplatníka?

Sleva na poplatníka je základní daňovou slevou, kterou si může uplatnit každý poplatník daně (např. i studenti a důchodci) z příjmů v daňovém přiznání nebo vyplněním formuláře Prohlášení poplatníka u svého zaměstnavatele.

Tip: Pracujete-li pro více zaměstnavatelů současně, prohlášení poplatníka můžete podepsat pouze u jednoho z nich. Doporučujeme vám uplatnit slevu na dani u toho, u kterého vám vychází vyšší hrubá mzda.

Pokud jste zaměstnaní, uplatňujete ji měsíčně ve výši 2 070 Kč. Jestliže podnikáte, platí pro vás roční částka 24 840 Kč. Můžete uplatnit celou částku i v případě, kdy jste podnikali jen část roku. Ať už jste OSVČ, zaměstnancem nebo pracujete například na DPP a dosáhli jste nízkých příjmů, může vám vyjít nulová daň nebo vzniknout nárok na její vrácení.

V případě práce na živnost vám bude přeplatek na dani vrácen měsíc (resp. 30 dní) po podání daňového přiznání (1. 4. 2019). V případě zaměstnání (dohod), kdy jste požádali zaměstnavatele o roční zúčtování daně, se jedná o dobu měsíce a půl než vám bude přeplatek odeslán na účet s výplatou.

sleva na poplatníka

Vývoj slevy na poplatníka

V roce 2006 a 2007 činila sleva na poplatníka kolem 35% na průměrné mzdě. V roce 2008 až 2010 byl její podíl na průměrné mzdě přes 100%. V následujících letech se meziročně spíše snižovala až na současných 72,83%.

Jestliže je váš příjem 34 105 Kč (výše průměrné mzdy v roce 2019), získáte zpět díky slevě na dani zhruba jednu měsíční čistou mzdu.

Zvýšení slev je samozřejmě výhodou pro pracující, nicméně nevýhodou pro úřady a státní kasu. Někteří politici považují slevu na dani za nesystémovou, jiní ji hájí. Ministryně Maláčová je však pro změnu systému uplatňování slev (především na manželku).

Je otázkou, zda si politici dovolí prosadit zrušení daňových slev. Tímto krokem by sice získali finanční prostředky, které by mohli využít jinde, avšak riskovali by ztrátu voličů. Vývoj slevy budeme dále sledovat a informovat vás o jejich rozhodnutí.

A jaký je váš názor? Jste pro, aby se sleva na poplatníka zvýšila, snížila nebo zrušila? Napište nám do komentáře.

Podívejte se i na náš článek týkající se slevy na dítě.

Mám zájem o odběr newsletteru