V průběhu letošního roku má vláda schválit návrh vzrůstu rodičovského příspěvku na 300 000 korun z původních 220 000 Kč. Navýšení by mělo platit od 1. 1. 2020. Bude se však týkat zřejmě pouze některých rodičů. Pojďte se podívat, jak se změna dotkne právě vás.

Komu bude rodičovský příspěvek navýšen?

Zvýšení rodičovského příspěvku se vás bude týkat, pokud ho budete aktivně pobírat od 1. 1. 2020 a déle. Ale jeho poměrovou část získáte i v případě, kdy jste rodiči dítěte mladšího 4 let k tomuto datu. Záležet bude i na době, kdy ještě můžete příspěvek čerpat, výši již vyčerpaného příspěvku a příjmu, který jste pobírali před nástupem na rodičovskou.

Nejvyšší možnou dávku rodičovského příspěvku si můžete vypočítat přes online kalkulačku.

Prodloužit či neprodloužit?

Jestliže jste v situaci, kdy vám zbývá malá část příspěvku, zvažte možnost jeho prodloužení. Můžete si ho snížit až na 50 korun měsíčně, abyste následně na novou výši dosáhli. Samozřejmě zde rozhoduje vaše finanční situace, ale během rodičovské si lze vypomoct přivýdělkem na brigádách.

Následně si pro rozhodnutí, zda čerpání dávky prodloužit či nikoliv, porovnejte nejvyšší možnou dávku, kterou byste nově dostávali s vaším platem, v případě, kdy byste se vraceli do práce. Je pak na vašem uvážení, jaká možnost se vám vyplatí více.

Pokud si nevíte rady, jak si příspěvek nastavit, podívejte se na praktické příklady, které vám pomohou.

Rodičovský příspěvek si prodloužíte vyplněním a odesláním formuláře z webu Ministerstva práce a sociálních věcí. Ten můžete odeslat elektronicky nebo poštou.

V jakém případě se vás zvýšení rodičovského příspěvku nedotkne?

Nárok na zvýšený rodičovský příspěvek nebudete mít v případě, kdy jste ho již vyčerpali, nebo bude vašemu dítěti v době 1. 1. 2020 více než 4 roky.

Vládní návrh zatím neprošel celým legislativním procesem, nicméně velké změny ho již zřejmě čekat nebudou.

Podívejte se i na video od Orange Academy, kde najdete i otázky a odpovědi k tomuto tématu.

Mám zájem o odběr newsletteru