Dnes kolují internetem články o tom, že rodičovský příspěvek sněmovna opět nestihla schválit. Neustále se dohadují, zdržují a hlasování schválně blokují, nejprve opozice, později vládnoucí koalice. Jak to tedy je? Opozice tvrdí, že Maláčová hlasování schválně blokuje, avšak celé je to trochu složitější. Všechny politické strany jsou však až na pár pozměňovacích návrhů za jedno, maminky si zvýšení rodičovského příspěvku rozhodně zaslouží!

Prvního listopadu se zvýšení rodičovského příspěvku nestihlo

Už nějakou dobu dopředu bylo avizováno, že se dnes, tedy 1. listopadu bude schvalovat rodičovský příspěvek. Měl přijít na řadu jako první v devět hodin ráno. Na schválení 3. čtení ohledně rodičáku měli hodinu a půl čas. I když se všichni napříč politickým spektrem shodnou na tom, že souhlasí se zvýšením rodičovského příspěvku z 220.000 Kč na 300.000 Kč, poslanci se ke schválení opět nedostali.

A to proto, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) měla svůj projev o délce jedné hodiny. Na rodičovskou tedy už nevystačil čas. Opozice ji tedy osočila z toho, že hlasování blokuje schválně, a že vydírá s pomocí malých dětí opozici, aby prošel daňový balíček.

Jak se k dnešní mimořádné schůzi staví opozice?

Poslanec Jan Bauer (ODS) se vyjádřil ve smyslu, že Maláčová svým skandálním hodinovým projevem zabránila zvýšení rodičovské. Stejný názor zastávají i strany KDU-ČSL, SPD a TOP 09. Podle KDU-ČSL je největší problém v tom, že vláda nerozlučně provázala rodičovský příspěvek s daňovým balíčkem. KDU-ČSL s ním však nesouhlasí, především má problém se zvýšením poplatku za zápis do katastru nemovitostí. Dle této strany se dají finance v rozpočtu nalézt i jinde.

Vláda se snaží protlačit daňový balíček na sílu. I další strany Maláčové vytýkají, že obstruuje svůj vlastní návrh zákona. Je však dobré si připomenout, že i opozice umí diskutovat mnoho a mnoho hodin, což k ničemu ve výsledku nevede. V jedenáct hodin se poslanci vrátili k projednávání daňového balíčku, jež má zdražit alkohol, tabák a hazard, bohužel opět bez výsledku.

Maláčová osočuje ODS, že jde svými názory do oranžova!

Maláčová se vyjádřila k politické straně ODS, dle jejího názoru zoranžověla a oprášila její původní návrh. Reaguje tak na to, že ODS nyní chce, aby měli nárok na zvýšení rodičovského příspěvku všechny děti do čtyř let věku. Nezáleželo by tedy na tom, zda by byl rodičák již vyčerpán či nikoliv. Podle poslance Jana Bauera (ODS) se zbývajících cca 70 tisíc maminek, které si již rodičovskou vyčerpaly, avšak mají stále dítě mladší čtyř let, mohou obrátit s žalobou na ústavní soud.

A jak vidí po dnešku rodičovský příspěvek Jana Maláčová?

Jana Maláčová napsala dnes po poledni na svůj profil na Facebooku:
…“O rodičáku budeme hlasovat ve středu. Vyšší rodičák od 1.1.2020 BUDE! Chci ale říct ještě něco k dnešní sněmovně. Je mi jasné, že někdo nahání levné politické body, kde může, ale tohle pokrytectví fakt nepochopím. ️Opozice vykládá o daňovém balíčku desítky hodin, já si dovolila mluvit hodinu k rodičáku, abych vše poctivě vysvětlila. A výsledek? Uštěkaná pravice už se asi viděla někde na chalupě a odmítla dnešní jednání do sedmé hodiny. Na to není co říct“…

Už v nedělní partii na televizi Prima uvedla:
…“Nedokážu si představit, že by se to nestihlo. To by byla katastrofa pro vládní koalici”…

Rodičovský příspěvek se má projednávat příští středu, tj. 6.11.2019.

Zdroj: Web poslanecké sněmovny, Facebook Jana Maláčová, TV Prima

Mám zájem o odběr newsletteru