Končí vám rodičovská dovolená a čeká vás návrat do práce? Skloubit rodinný a pracovní život není jednoduché. Obzvlášť, pokud má být všechno v naprosté rovnováze a harmonii. Nejnáročnější období je na začátku, než si všechno sedne a zvyknete si na novou životní situaci.

Ženy bývají často pod tlakem a ve stresu. Mají pocit, že zanedbávají rodinu a vyčítají si, že v práci myslí na to, co uvaří dětem k večeři nebo jak jejich ratolesti zvládají pobyt ve školce. Kromě péče o všechny členy domácnosti pracují na plný úvazek jako v době, kdy neměly rodinu a staraly se jen samy o sebe.

Tipy a rady, jak zvládnout návrat do práce po rodičovské dovolené

Každá žena by chtěla univerzální návod na to, jak vše zvládnout a nezbláznit se z hromady povinností. Je příjemné myslet i sama na sebe a dopřát si každý den alespoň hodinu na odpočinek a duševní regeneraci. Jen tak načerpáte nové síly a vstoupíte s klidem do dalšího dne. Když se na novou životní změnu dopředu připravíte, propojení profesního a osobního života zvládnete s přehledem a s úsměvem na tváři. Pojďme se společně podívat na 6 osvědčených tipů, které vám k tomu pomohou.

Tip 1) Informujte se o dění ve firmě s předstihem

Není dobré se po dobu péče o děti nezajímat o dění ve firmě. Alespoň pár měsíců před návratem si obstarejte čerstvé informace o současné situaci. Tento krok vám usnadní návrat do práce. Změní se vedení, nastoupí noví kolegové nebo firma zapracuje na své filozofii a začne k věcem přistupovat jinak. Klidně se do firmy (po předchozí domluvě) vydejte a zeptejte se na nové zakázky, činnosti a další aktuality.

Můžete se zúčastnit firemních konferencí nebo jiných akcí, které pořádá. Staňte se znovu součástí týmu a firemního dění. Obnovte kontakty se stávajícími kolegy a případně navažte nové. Zaměstnavateli dáte těmito kroky najevo, že máte o práci stále zájem, a že s vámi může do budoucna počítat.

Tip 2) Zajímejte se o svůj obor i na rodičovské

V některých oborech je několikaletý výpadek průšvih, např. v účetnictví, právu a online marketingu se vše velmi rychle mění. Je těžké zůstat v obraze i během rodičovské dovolené, ale jde to! Věnujte vzdělávání alespoň pár minut denně nebo hodinu týdně. Sledujte trendy v informačních technologiích, legislativní změny a všechny novinky, které se týkají oboru, ve kterém pracujete.

Tip 3) Rekvalifikační kurz vám může pomoci

Rekvalifikační kurzy nejsou vhodné jen pro ty, kteří touží po změně oboru. Mohou pomoct i ženám, které jsou několik let doma na mateřské dovolené a potřebují se před návratem do práce dostat znovu do problematiky. Někdy sledování aktuálních novinek a čtení odborných knih prostě nestačí.

Odborný kurz či rekvalifikace vám pomohou nakopnout vaše znalosti a dovednosti. Zkušení lektoři vám vysvětlí vše potřebné. V práci nebudete ze změn nervózní a nebudete se muset učit za pochodu. Navíc můžete kurz odchodit ve večerních hodinách nebo o víkendu a skloubit jej s péčí o dítě. Pokud nemáte možnost hlídání, např. jste samoživitelka, využijte možnosti online vzdělávání.

Tip 4) Rodičovská dovolená je ideální dobou k doplnění vzdělání

Rodičovská dovolená je skvělou příležitostí, jak využít čas a vrhnout se na studium, které jste dosud nestihli. Můžete studovat vysokou školu nebo si dodělat maturitu. Na výběr máte z různých možností. Můžete pravidelně docházet do školy nebo dát přednost kombinované formě studia. Zkuste tzv. celoživotního vzdělávání a doplňte si navazující titul. Zvýší se vám šance na lepší uplatnění na trhu práce.

Tip 5) Pracujte na zkrácený úvazek nebo z domova

Máte-li vstřícného nadřízeného, zkuste se s ním dohodnout na flexibilním kratším úvazku nebo na práci z domova. Vyděláte si nějakou tu korunu navíc a nebudete muset spoléhat pouze na rodičovský příspěvek. Budete tak pořád jednou nohou ve firmě a ulehčíte si následný návrat do pracovního procesu.

Tip 6) Rezervujte si místo pro dítě ve firemní školce

Některé větší společnosti nebo státní organizace nabízejí maminkám možnost vrátit se do práce dříve a umístit svého potomka do firemní školky. Žena tak může vykonávat běžnou práci v kanceláři a mít své dítě v případě problémů na dosah ruky. Nemusí se jednat o plný úvazek, ale jen o zkrácený nebo jeden či dva dny v týdnu. Přijdete tak na jiné myšlenky a odreagujete se od domácích povinností.

Mám zájem o odběr newsletteru