Možná se vám do studia cizího jazyka příliš nechce nebo už dlouho sbíráte odvahu. Neustále se vám v životě děje něco důležitějšího a cizí jazyk je tak trochu odložen na druhé, třetí a možná i páté koleji. Nechte se přesvědčit devíti důvody a výhodami, které vám do života přinese ovládání angličtiny, němčiny nebo jakéhokoliv jiného jazyka. 

Proč se naučit cizí jazyk? 9 dobrých důvodů

Říká se, že cizí jazyk a jeho znalost se stává bránou do světa nebo také: Kolik znáš jazyků, tolikrát jsi člověkem. Když se člověk zamyslí nad skutečným významem těchto rčení, musí uznat, že na tom opravdu něco bude. Stále vás však ani tento brouk v hlavě nedonutil ke konkrétním činům? Pak se o správnou motivaci možná postarají následující důvody.

1/ Získáte nové přátele

Jazyková bariéra vás dost pravděpodobně ochuzuje o skvělé lidi ve vašem životě. Díky znalosti jazyka se výrazně zvyšuje okruh lidí, kteří se mohou stát vašimi dobrými přáteli nebo i životními partnery. Nejuniverzálnějším jazykem se v současnosti stává angličtina, kterou můžete slyšet ze všech koutů světa.

2/ Lepší pracovní příležitost

Lidé hovořící více jazyky jsou žádanější i na pracovním trhu. Nenechte si ujít skvělou pracovní příležitost nebo novou pracovní pozici kvůli špatné úrovni cizího jazyka. Čím vyšší level znalostí, tím lepší pracovní příležitosti na vás čekají. Navíc se v rámci mezinárodní stáže nebo pracovní cesty snadno podíváte i do krásných zemí světa.

Proč se věnovat studiu jazyka?

Proč se věnovat studiu jazyka?

3/ Skvělé cvičení pro váš mozek

Je známo, že procvičování jiného než rodného jazyka slouží jako skvělá potrava pro vitalitu vašeho mozku. Paměťová cvičení představují výborný trénink mozkových závitů, který není radno podceňovat. Udržujte své mentální zdraví pomocí učení jazyka a “zabijte dvě mouchy jednou ranou”.

4/ Budete rozumět filmům nebo knihám

Některé zdroje informací ztrácejí v překladu do češtiny na kvalitě. Se znalostí jazyka se tedy můžete dostat ke kvalitnějším informacím ze zahraničních studií, článků, knih i filmů. Nenechte se omezovat češtinou a raději podpořte kvalitu svého všeobecného vzdělávání. Za příklad si můžeme vzít i samotnou Wikipedii, kde najdeme příspěvky v češtině v řádu stovek a v angličtině v řádu milionů.

5/ Zajímavé příležitosti

Nejen pracovní, ale i jiné životní šance vám může nabídnout znalost cizího jazyka. Například návštěvu zajímavých seminářů, workshopů nebo i obyčejné náhody během života, které vám zlepší náladu. Třeba když pomůžete cizinci na ulici nebo vám kamarádka nabídne volné místo v rámci zahraničního výletu. Studenti vysokých škol také mohou vyrazit na studijní pobyt Erasmus, kde se bez jazyka neobejdou.

6/ Komfortní cestování

A když už jsme u toho cestování, tak u něj chvíli zůstaneme. Právě snadné cestování a poznávání světa se uvádí jako nejčastější důvod, proč studovat jazyk. A opravdu váš zážitek z dovolené získá úplně jiný rozměr, když se nebudete v restauraci bát dorozumívání pomocí znakové řeči nebo si budete moct popovídat také s místními. Jen ti vám totiž poskytnou ten pravý vhled do jejich země.

Tip: Zajímá vás některý z kurzů od naší společnosti, ale máte pár otázek? Podívejte se na přehled nejčastějších dotazů

7/ Poznáte sami sebe a budete se rozvíjet

Díky studiu získáte větší přehled o svých dovednostech, znalostech a slabinách. Když ještě k tomu navíc vycestujete na delší dobu do zahraničí (například na studijní pobyt nebo za prací), prozkoumáte také svůj hodnotový systém, schopnost postarat se o sebe a řešit problémy nebo zlepšíte svůj životní styl.

I když by vás to možná na první dobrou nenapadlo, znalost jazyka a následné příležitosti skvěle poslouží také ve vašem seberozvoji.

8/ Zvýšíte svou prestiž

Lidově by se dalo říct, že budete za frajera. Když totiž někomu řeknete, že umíte více jazyků, rozhodně v jeho očích stoupnete. A víte, kolik těch jazyků můžete umět za celý život?

9/ Tvorba nového koníčku

Na úplný konec jsme si nechali jednu z nejdůležitějších výhod. Díky učení nového jazyka totiž získáte nový koníček nebo zálibu, která vás může skutečně bavit. Stačí zvolit správný jazyk a metodu učení. Například takové jazykové kurzy jsou výborné v tom, že na ně docházíte pravidelně, vede vás zkušený lektor a přizpůsobuje tempo vašim znalostem a ještě se můžete spřátelit se ostatními studujícími.

Napadá vás další důvod nebo výhoda, proč se naučit cizí jazyk? Napište nám své postřehy do komentářů a mezi tím už se vrhněte do vlastního studia. Nyní vám nabízíme ukázkovou lekci zdarma. 

ukázková lekce angličtiny registrace

Mám zájem o odběr newsletteru