Přečtěte si, kdy budete potřebovat příslib zaměstnání, jak vypadá vzor i tipy, jak řešit pracovněprávní spory týkající se tohoto tématu.

Příslib zaměstnání: Co to je a k čemu ho budete potřebovat?

Příslib zaměstnání je potvrzení místa zaměstnavatele uchazeči o pracovní pozici. Budete ho potřebovat v případě, kdy chcete dát výpověď ve stávajícím zaměstnání a plánujete nastoupit do nové práce. Nejste-li si však jisti, zda budete skutečně přijati, můžete využít tohoto potvrzení a místo si tak zajistit. Ano, váš nový zaměstnavatel vám musí dle zákona vyhovět a příslib dát.

Využijete ho také v případě, kdy budete žádat úřad práce o proplacení rekvalifikačního kurzu. Stát tak chce mít jistotu, že vynaložené peníze budou dobře investovány.

Příslib zaměstnání – vzor

Je třeba zmínit, že příslib zaměstnání neupravuje žádný zákon. Lze jej však řadit pod smlouvy o smlouvě budoucí. Nicméně platí, že je třeba ho sjednat vždy písemně. Jedině tak budete mít v ruce v případě nutnosti doklad, kterým se můžete hájit. Ve vzoru také musí být:

  • kdo příslib dává (název firmy, IČ, sídlo firmy apod.),
  • komu (jméno a příjmení nového zaměstnance, jeho datum narození a bydliště),
  • o jakou pozici se jedná,
  • kdy došlo k podpisu (datum).

Tipy, jak řešit pracovněprávní spory týkající se tohoto tématu

Níže jsme pro vás sepsali několik tipů, které vám pomohou řešit pracovněprávní spory týkající se tohoto tématu. Na hledampraci.cz jsme se inspirovali a vybrali pro vás klasické situace ze života, do nichž se můžete dostat.

Ukončení pracovního poměru kvůli nedostatku práce a opětovné zaměstnání

Vcelku typická situace, která platí především pro sezónní práce, během nichž zaměstnavatelé své zaměstnance na dobu určitou propouštějí a opětovně zaměstnávají až v momentu, kdy je třeba. Pokud se vás tento případ týká, měli byste vědět, že se jedná o tzv. částečnou nezaměstnanost, při níž by vám měl majitel firmy vyplácet náhradu mzdy při překážkách v práci ve výši min. 60 % průměrného výdělku.

Mějte na paměti, že nejste povinni dohodu o ukončení pracovního poměru podepsat! Rozhodnete-li sei i přesto pro tento krok, trvejte na příslibu zaměstnání nebo okamžitém podpisu nové smlouvy (máte na to právo, protože není nikde napsáno, jak dlouho dopředu před nástupem ji nesmíte uzavřít).

Odstoupení od příslibu zaměstnání

A co dělat v situaci, kdy máte od zaměstnavatele přislíbenou pracovní smlouvu, ale on od ní následně bez vážného důvodu odstoupí a pošle vás zpět na úřad práce? V tomto případě máte nárok na náhradu škody, které se však budete muset domáhat soudní cestou. Odstoupit od smlouvy musí písemně a pouze pokud nenastoupíte do práce. Nemusíte se bát ani vyřazení z úřadu práce. Na podporu v nezaměstnanosti budete mít nárok i nadále (za předpokladu jejího nevyčerpání).

Zdroj: 1job.cz, hledampraci.cz

Mám zájem o odběr newsletteru