Práce na černo je jednou z nejčastějších nelegálních činností, které se v Česku dopouštějí zaměstnavatelé i zaměstnanci. Jaké jsou její výhody a nevýhody? Co vám hrozí jakožto zaměstnanci a zaměstnavateli při odhalení práce na černo?

Definice práce na černo: Co to vlastně znamená?

Práce na černo je nešvarem české ekonomiky a pracovního trhu i přesto, že se jedná o nelegální činnost. Jedná se o jakoukoliv neohlášenou práci, která není podložena smlouvou či dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Častým problémem je také tzv. vyplácení odměny na ruku, i když se například nejedná o celou částku platu, ale pouze o část.

Proč lidé přistoupí na práci bez smlouvy aneb Výhody práce na černo

Mnoho zaměstnanců a zaměstnavatelů vidí v takovém úvazku výhody, které však považujeme za zdánlivé, jelikož rizika jsou mnohem závažnější a nestojí za takový risk.

Z hlediska zaměstnavatele se práce na černo “vyplatí” především finančně. Za takového zaměstnance totiž neodvádí zdravotní a sociální pojištění. Dále se jej také netýká platba dalších dávek, mezi které patří například nemocenská. Jednoduše to z finančního hlediska vypadá, že žádný zaměstnanec ani neexistuje a práce se tak nějak odvádí sama nebo ji stíhají ostatní zaměstnanci.

Zaměstnanec může za výhodu považovat vyšší plat, který mu zaměstnavatel je schopen nabídnout právě tímto způsobem. Velmi častým způsobem, jak dostat adekvátní částku za práci je tedy využití nelegální práce, kdy zaměstnanec pobírá pouze minimální mzdu a zbytek dostává “bokem”.

Někteří zaměstnavatelé tedy vyloženě nutí své podřízené k práci bez smlouvy. Je však nutné podotknout, že i pracovník přebírá za své chování zodpovědnost, pokud na takové podmínky přistoupí.

Jestliže vás do pracovního poměru bez smlouvy nutí zaměstnavatel, je pro vás mnohem lepší najít si jinou práci, kde vás ohodnotí legálně. Pomoci s hledáním vám mohou rekvalifikační kurzy, které zvýší vaši hodnotu na pracovním trhu.

Nevýhody práce na černo převyšují

Výčet výhod práce na černo však finanční stránkou končí. Za to přehled nevýhod obsahuje hned několik důvodů, proč do takového pracovního vztahu nejít. Pokud pomineme to, že se jedná o nelegální činnost, za kterou vám hrozí níže uvedené sankce, odradit by vás měly i následující nevýhody:

  1.  Sociální pojištění – jelikož za vás zaměstnavatel žádné pojištění neodvádí, musíte počítat s tím, že nemáte nárok na nemocenskou v případě neschopnosti, pokud si jej nebudete hradit sami.
  2. Zdravotní pojištění – stejný případ nastává i v případě zdravotního pojištění, které byste si měli taktéž platit sami.
  3. Kdokoliv vás může udat – na nekalé praktiky může příslušnou instituci upozornit kdokoliv a anonymně. 
  4. Nemáte žádná práva a ochranu státu – jelikož váš pracovní vztah není podložen smlouvou, neplynou pro vás žádná práva nebo ochrana od státu. Pokud vám zaměstnavatel nezaplatí, pravděpodobně nikdy své peníze neuvidíte. Vyhodit vás může ze dne na den. Placená dovolená je také pasé a tak dále. 
  5. Důchod – léta odpracovaná na černo se vám také nebudou započítávat do nároku na důchod. Nyní se vám pár tisíc navíc možná “vyplatí”, ale z dlouhodobého hlediska proděláváte.
  6. Úřad práce vás nepodrží – častým prohřeškem bývá práce na přilepšení v rámci evidence na úřadu práce. Jakmile se na nelegální činnost přijde, úřad práce vás z evidence vyřadí a ještě bude požadovat náhradu za podporu v nezaměstnanosti, která vám byla vyplacena.
Práce na černo: Nevýhody převyšují nad výhodami.

Práce na černo: Nevýhody převyšují nad výhodami.

 

Jaká hrozí pokuta či rizika a komu?

Institucí, která řeší nelegální pracovní činnost, je Státní inspekce práce, která jak na základě běžných kontrol, tak udání může vyžadovat prokázání pracovně-právních vztahů mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Jestliže odhalí nepodloženou práci, uděluje oběma stranám značné pokuty.

Fyzická osoba, která práci vykonává (tedy zaměstnanec), může dostat sankci až 100 000 Kč. Jestliže však nebudete spolupracovat a například odmítnete doložit svou totožnost, hrozí vám pokuta ve výši až 200 000 Kč. V případě právnické osoby (neboli zaměstnavatele) se jedná o částky až do výše 10 milionů korun. Nejméně pak 250 000 Kč.

Modelové situace

Pro představu si nyní uvedeme několik příkladových situací, které zdánlivě nemusí vypadat jako práce na černo nebo jsou jinak problematické.

Firma provozující taxi služby zaměstná pracovníka, kterému nebylo ještě 21 let věku.

Řešení: Protože je zákonem určena věková hranice taxikářů na 21 let a výše, jedná se o nelegální práci a oběma stranám hrozí pokuta.

Zaměstnavatel vás nutí k podepsání smlouvy, kde je uvedena pouze minimální mzda a zbytek vám chce vyplácet na ruku. Tvrdí, že jinak vás nezaměstná.

Řešení: Smlouvu nepodepisujte a jestliže s ním není řeč, hledejte si jinou práci. Podepsáním byste souhlasil/a s podmínkami a u kontroly by vás neminula sankce.

Mladík ve věku 14 let si chce přivydělat a tak odjede na tábor jako vedoucí oddílu. Nemá nárok na odměnu, protože nedostal smlouvu a chce se bránit. Jak?

Řešení: Jelikož se jedná o zaměstnávání nezletilých, které je v Česku zakázané, nemá nárok na odměnu a na brigádu si musí počkat až od 15 let.

Dlouhodobá zaměstnankyně pracuje ve firmě a její smlouva byla prodloužena na neurčito. Během té doby se však změnilo vedení firmy, které ji však nadále dává pokyny k práci a podobně. Po měsíci, kdy dojde čas na platbu mzdy, jí zástupce vedení sdělí, že s ní nepodepsali žádnou smlouvu oni, ale předchozí majitelé, a proto je smlouva neplatná a nemá nárok na odměnu. Jedná se o práci na černo?

Řešení: Nejedná a zaměstnankyně má nárok na mzdu. Pokud nový zaměstnavatel totiž neučiní personální změny a nadále spolupracuje s pracovnicí, smlouvy není potřeba upravovat a nadále platí.

Máte s prací na černo nějaké zkušenosti? Tlačil vás někdy zaměstnavatel do nelegální činnosti? Podělte se s námi v komentářích.

Zdroj: euro.cz, prace.cz

Mám zájem o odběr newsletteru