V dnešní době existuje řada motivačních knih, článků, přednášek a kurzů zaměřených na pozitivní myšlení. Každý zdroj však říká něco jiného, nebo se jedná o příliš složité techniky. My jsme pro vás přichystali pár jednoduchých tipů, které můžete využívat v každodenním životě, aniž byste jim museli věnovat příliš volného času, peněz a energie.

Co je to pozitivní myšlení?

Pozitivní myšlení je způsob, jakým se díváme na svět. Pozitivně smýšlející člověk není sluníčkář. Nepřehlíží či nepotlačuje negativní události kolem sebe, ale dokáže se jim postavit čelem, zvládnout je s nadhledem. I on může cítit strach, paniku, depresi a hněv. Těmito pocity se však nenechává strhnout.

Jak se takovému přístupu k životu naučit? Proč se nám často pozitivně myslet nedaří? Pravdou je, že z velké části za to může současná společnost, která se zaměřuje na negativní věci. Již ve škole je poukazováno, na to, co děláme špatně. Silný vliv mají i média, která nám předkládají problémy a krize ve světě. Nemá však smysl si stěžovat a hledat viníky kolem sebe.

Tip: Pokud se rádi vzděláváte v osobním růstu, podívejte se na knihy s touto tematikou.

Praktické tipy na pozitivní myšlení

Níže najdete pár tipů na pozitivní myšlení, které vám pomohou si i v těžkých životních situacích udržet správný přístup.

Mějte se rádi

Tato rada se vám může jevit jako zvláštní, ale věřte, že s pozitivním myšlením souvisí. Jestliže děláte práci, kterou nemáte rádi, nemáte žádné koníčky, nestaráte se o své psychické a fyzické zdraví, nemůžete být spokojenými a ani pozitivně smýšlejícími lidmi.

Zaměřte se na sebe. Na své pocity, emoce, přání. Zapište si je do diáře. Vizualizujte si vaše sny. Najděte si zájmy, které vás budou naplňovat. Změňte práci, pokud cítíte, že to potřebujete. Urovnejte si vztahy. Nebojte se změn. Pokud budete setrvávat ve starém způsobu chování a myšlení, ke zlepšení nedojde.

pozitivní myšlení: smějící se ženy

Meditace

Dalším skvělým nástrojem na pozitivní myšlení jsou meditace. V dnešní době přeplněné informacemi často zapomínáme vypnout. Přemýšlíme nad hromadou úkolů, které nás v práci i doma čekají nebo nad problémy dnešní společnosti namísto toho, abychom si našli alespoň 30 minut denně na zklidnění a prosté bytí v přítomnosti.

Pravidelné meditace vám pomohou mysl zklidnit. Snížit stres, napětí a roztěkanost. K jejich provádění nepotřebujete žádné speciální vybavení. Postačí vám klidné místo doma nebo v přírodě, kde se cítíte dobře a víte, že vás nikdo nebude rušit.

Tip: Stanovíte-li si v meditaci záměr (např. uzdravení z nemoci, vyšší plat, zlepšení vztahů), doporučuje se, si kýžený stav nejen představovat, ale i ho v mysli prožívat. Vnímejte pozitivní pocity, které jsou s ním spojené. Ideální je, pokud se vám již v minulosti podobného záměru podařilo dosáhnout. Tím zvýšíte účinek meditace.

Buďte nestranným pozorovatelem svého života

Ať už budete provádět meditace, či jinou techniku pozitivního myšlení, přijměte fakt, že i nadále se budete dostávat do situací, které vás budou rozčilovat, stresovat nebo ve vás vyvolávat jiné negativní emoce a pocity. Život už je takový.

Existuje však řešení, jak se k záporným událostem v životě postavit. Zkuste techniku pozorovatele/diváka svého života, která spočívá v pozorování toho, co se děje nejen kolem vás, ale především ve vaší mysli. Cílem není analyzovat myšlenky, které spouštějí negativní pocity, či chování, ale uvědomění, že mozek je pouze vaší částí – počítačem, jež vyhodnocuje vjemy. Nechte je proto pouze projít vaší myslí, ale nechytejte se jich!

Pokud budete tuto techniku používat delší dobu a výhodou je, že ji můžete praktikovat kdykoli a kdekoliv, zjistíte, že máte nad událostmi, které vás dříve stresovaly, větší nadhled, dokážete se více radovat z maličkostí všedních dní a užívat si přítomného okamžiku. Negativní situace nad vámi již nebudou mít kontrolu a vliv na duševní i fyzické zdraví.

Tip: Jestliže se vám technika pozorovatele zalíbila a budete ji chtít začlenit do svého života, nezapomeňte, že pokud záporná myšlenka (emoce) ovládne vaši mysl, resp. necháte se jí strhnout, nedržte emoce v sobě, ale vyjádřete je! V opačném případě byste si spíše uškodili.

Naučte se v negativních událostech a situacích vidět příležitosti pro svůj osobní rozvoj. Přijímejte je jako výzvy, nikoliv limity, ale neživte je!

Mám zájem o odběr newsletteru