Povolání – pravidelně vykonávaná pracovní činnost za odměnu, kterou je nejčastěji mzda nebo plat. Povolání si lidé vybírají na základě svých schopností, znalostí a dovedností. Dále je k výkonu některých povolání potřeba dostatečná kvalifikace.  V minulosti bylo povolání často předem určené místem, kde lidé vyrůstali a děti často dědili povolání po rodičích bez ohledu na své schopnosti.

Některá povolání lze však vykonávat i bez dané kvalifikace, nebo se lidé mohou připravit na výkon povolání formou rekvalifikace.  Své povolání může člověk vykonávat v zaměstnání nebo jako podnikatel. V následujících řádcích vám představíme nejen povolání, která zanikla kvůli vzestupu strojů a nových technologií, ale i povolání, která čeká slibná budoucnost.

Pokrok nezastavíme

Hlavní příčinou zániku některých povolání je technický pokrok. Lidskou práci často nahradí stroje, počítače, ale i změny v energetice, např. elektromobilita. V minulosti byl hlavním důvodem zániku povolání vzestup strojů. Zanikly tak ruční práce – výroba sirek, tužek a rozkreslování konstrukčních podkladů nahradily grafické programy. Tím, že postupně vymizely i některé technologie, tak zanikla i daná povolání. Jedná se třeba o telegram, vakuové žárovky nebo obrazovky typu CRT.

Pozice, které dříve existovaly jako specializované povolání, jsou dnes nahrazeny jednou nebo více pozicemi ve společnosti. V bance už rozhodně nenajdete počítače peněz, pracovníka podpisových vzorů nebo šifranta. Povolání se stala součástí náplně pracovního dne zaměstnance v bankovnictví.

Povolání často jen změnila svůj název. Provozář nebo provozní je dnešní manažer, hospodyně je dnešní pokojská. Posel v dnešní době pracuje v kurýrní společnosti, písařka je dnešní sekretářka a modistka je dnešní módní návrhářka.

Zajímavá povolání, která zanikla

  • Kartáčník – úkolem kartáčníka bylo provádění odborných prací ve výrobě kartáčů, štětců, štětek, košťat, technických kartáčů, kotoučů a drátěných kartáčů,

  • krysař – v místě, kde se krysy rozmnožily a začaly šířit různé nepříjemné nemoci, byli profesionální chytači krys nepostradatelní, jelikož jed na krysy ještě neexistoval,

  • budič – budiči byli vlastně takový dnešní budík. Měli své klienty, které v určitou hodinu ráno museli vzbudit. Buďto tím, že pískali před domem, nebo dlouhou tyčí klepali do oken,

  • tužkař – jeho práce spočívala ve výrobě tuh, tužek a kříd,

  • vaukař – člověk, který ručně a strojně vyráběl žárovky, zářivky, výbojky, elektronky, obrazovky a polovodiče.

Povolání, která se zrodila v poslední době

Ještě před pár lety profese, které si v následujících řádcích představíme, neexistovaly. Díky tomu, že náš trh prochází značnou digitalizací, zaniká mnoho profesí, ale naopak jiné vznikají. Dokonce existují studie, které říkají, že pracovní pozice současných dětí dosud neexistují. IT specialista, vývojář aplikací, profesionální hráč PC her, youtuber, influencer, správce sociálních sítí, dispečer dronového provozu, SEO specialista nebo producent online konferencí – to jsou profese, které se v posledních letech staly součástí života několika tisíců lidí.

povolani

Digitální marketing v budoucnosti ještě vzroste.

Pohled do budoucnosti aneb povolání budoucnosti

Náš svět se rychle mění, rozvíjí se digitalizace a automatizace, používáme více technologií a jsme si blíž pomocí online komunikačních nástrojů. Koronavirová pandemie mnohé oblasti urychlila – online výuka, online pracovní porady i online vzdělávání v oblasti rekvalifikace a kurzů. Podle počtu poptávaných pracovníků mají až do roku 2030 největší jistotu vysoce kvalifikovaní pracovníci z oblasti kancelářských činností – obchod a správa. Dále je (a bude) velká sháňka po odbornících z oblasti vědy a techniky. Na třetím místě se stále drží profese řidičů, která se jako jediná z nízko kvalifikovaných dostala mezi silně poptávané profese v příštích letech. Mezi další často poptávané profese budou patřit řemeslní pracovníci ve stavebnictví, učitelé a lektoři, pracovníci osobní péče a osobních služeb.

Poptávka po možnosti pracovat odkudkoli

Zájem o práci na dálku roste úměrně s digitalizací společností. Během pandemie bylo 44 procent zaměstnanců bez problému přijato na home office. V následujících letech bude tento benefit nabízet stále více společností. Znamená to ovšem, že kandidáti budou muset prokázat dobré výkony samostatně, bez toho, aniž by na ně dohlíželo vedení. Tím, že pandemie uspíšila přechod do digitálního světa, je jednou z nejžádanějších profesí budoucnosti online specialista marketingu. Svůj vzestup profese zažívá už od roku 2015 a v následujících letech stále poroste.

Chcete si zajistit zkušenosti do příštích let? Zúčastněte se našeho kurzu online marketingu!

Mám zájem o odběr newsletteru