Podcast – zvukový pořad, který je stále populárnější napříč celým internetem. Funguje podobně jako rozhlasové vysílání, ale jeho výhodou je, že si ho můžete pustit kdykoliv a kdekoliv. Tvůrci podcastů vydávají své pořady pravidelně, či jako série s omezeným počtem dílů. Svůj oblíbený podcast si může najít každý. Ať vás zajímá politika, vaření, vztahy, rodina, vzdělávání nebo sport.

Co to je podcast?

Podcast je zvukový pořad, který je k dispozici v digitální podobě a je dostupný online na internetu nebo v podcastové aplikaci. Samotné slovo podcast vzniklo spojením slov iPod a broadcasting – Podcast. Slovo nemá žádný překlad, a proto je známé po celém světě. Tvůrci podcastů jsou různí lidé, kteří chtějí předat své zkušenosti formou rozhovoru. Podcasty se vyznačují svou rozmanitostí nejen v tématech, ale i ve zpracování. Diskuze se může pohybovat od pečlivě sepsaného scénáře až po zcela improvizovaný rozhovor. Většinou jsou podcasty ke stažení nebo poslechu zdarma. Svůj zdroj financí sbírají se spoluprací, sponzoringu nebo z komerční reklamy.

Aplikace, které podporují podcasty

Svůj oblíbený podcast si lze spustit na jakémkoliv zařízení s připojením k internetu – chytrý telefon, tablet, počítač, chytrá televize. Nejčastějším způsobem, jak si spustit podcast je podcastová aplikace. 

Pocket Casts

Pocket Casts je jednou z nejoblíbenějších aplikací pro přehrávání podcastů. Díky intuitivnímu prostředí se snadno ovládá. Aplikace je k dispozici zdarma pro iOS i Android a využívá ji miliony uživatelů po celém světě. Své odebírané podcasty si můžete automaticky stahovat do svého zařízení. Aplikace nabízí funkce zrychleného přehrávání a zapamatování místa, kde jste přestali poslouchat. Podcasty je možné automaticky stahovat nebo poslouchat přes WiFi či mobilní data.

Spotify

Aplikace Spotify je známá především pro poslech hudby. Podcasty však hrají velkou roli v používání aplikace. Podcasty lze poslouchat zdarma i s bezplatným účtem. Pro nerušený poslech bez reklam je však potřeba aktivace prémiového účtu za měsíční poplatek. Spotify je pro svou možnost hudby a podcastu na jednom místě oblíbenou aplikací, kterou si lze spustit v prohlížeči nebo přes aplikaci pro Android i iOS.

Apple podcast

Pro majitele iPhone je k dispozici i speciální aplikace na poslech podcastů – Apple podcast. Aplikace umožňuje najít všechny oblíbené pořady na jednom místě, které si lze ukládat do tzv. knihovny. Aplikace navíc funguje napříč zařízeními, takže lze jednoduše pokračovat v poslechu např. na telefonu poté co uklidíte svůj MacBook. Po stažení podcastu lze poslouchat i offline. Nové pořady se v aplikaci jednoduše zobrazují díky personalizovaným doporučením.  

Podcast

Podcast lze poslouchat napříč zařízeními, takže lze jednoduše pokračovat v poslechu např. na telefonu poté co uklidíte svůj notebook.

Soutěž podcast roku

Od roku 2018 se koná každoročně soutěž Podcast roku, kterou organizuje Český rozhlas a společnost Active. Soutěž se dělí na několik kategorií:

  • Veřejnoprávní podcast,

  • autorský podcast,

  • cena odborné poroty.

V roce 2022 zvítězil v první kategorii zpravodajský pořad Vinohradská 12. Ve druhé kategorii se jako nejlepší podcast označil pořad Opravdové zločiny, které uvádí moderátorky Evropy 2. O vítězi rozhoduje veřejnost tedy posluchači a návštěvníci webu Podcast roku. Další vítěze v kategorii cena odborné poroty označuje samotná porota.

Skvělý marketingový nástroj

Samotný podcast může být i skvělým nástrojem marketingu. Prezentování svých business zkušeností je velmi populární. Podcasty jsou zkrátka skvělou příležitostí, jak zlepšit váš online marketing. Posluchači mají možnost se dozvědět něco o vašem podnikání. Nejen, že budete upevňovat vztahy se stávajícími zákazníky, ale je to i jedna z možností, jak získat nové zákazníky. Výhodou podcastů je fakt, že získáte pozornost zákazníků. Musíte však zvolit zajímavé a hodnotné téma.

Mám zájem o odběr newsletteru