Online nákupy se stávají stále oblíbenější a možností, jak svou objednávku zaplatit je mnoho. Některé druhy plateb jsou oblíbené pro svoji bezpečnost, některé pro svou jednoduchost a rychlost. V následujících řádcích se dozvíte, jak které platby platební fungují. 

1.) Dobírka – patří mezi nejčastější způsob platby

Platba na dobírku se stále řadí mezi nejvyužívanější platební metody. Dobírka funguje tak, že zákazník zaplatí své zboží až při převzetí – zaručuje tak, že nakupující svůj balík opravdu dostane a nemá šanci přijít o své peníze. Řada zákazníků totiž stále nedůvěřuje online platebním metodám. 

Výhody dobírky

Výhodou dobírky je to, že nákup urychluje, odpadá totiž vyplňování údajů k platbě, stačí vybrat jen dopravce – Česká pošta, PPL, DPD, GLS a další. Svou zásilku na dobírku si lze nechat poslat přímo domů nebo na výdejní místo. Platba už v dnešní době není omezená jenom na platbu hotovostí. Většina společností nabízí platbu kartou přímo u kurýra nebo na výdejnách. Za velkou výhodu se samozřejmě považuje platba zásilky až při převzetí.

Nevýhody dobírky

Nevýhodou je, že se jedná o dražší metodu doručení než při okamžitých online platbách. Pro prodejce představuje riziko, že si zákazník svoji objednávku nevyzvedne. Prodejci vznikají tak zbytečné náklady na dopravu. V případě úspěšného převzetí zásilky obdrží prodejce své peníze za dobírku standardně do 3 pracovních dní. 

Platební metody

Dobírka přináší výhodu v platbě zásilky až při převzetí.

2.) Platba převodem

Platba převodem je modernější platební metoda než platba na dobírku. Jedná se o způsob, jakým lze přesunout finanční částku mezi bankovními účty. Lze ji provést bezhotovostně, ale i v hotovosti u bankovní přepážky. Zákazník si jednoduše zvolí platbu převodem a na e-mail obdrží instrukce o platbě – číslo účtu, variabilní symbol, termín platby. Oficiálně probíhá platba převodem z banky nakupujícího do banky příjemce do konce následujícího dne. V případě, že jsou bankovní účty vedené u stejné banky, je převod hotový do pár vteřin. 

Výhody platby převodem

Platba převodem je ideální způsob pro zákazníky, kteří nechtějí na internetu vyplňovat údaje ze své platební karty. Platba převodem však vyžaduje znalost prostředí internetového bankovnictví, případně návštěvu pobočky banky. 

Nevýhody platby převodem

Nevýhodou je však manuální zadávání všech platebních údajů. které placení zpomaluje. Druhou nevýhodou může být překlep při zadávání účtu, variabilního symbolu nebo dokonce částky k úhradě. Taková situace může doručení objednávky značně zdržet. 

Bankovní převod se řadí mezi rychlejší metody placení na internetu. Online bankovní převod probíhá pomocí platebního tlačítka v platební bráně. Každá banka ji má pojmenovanou jinak – Česká spořitelna má Platbu24, Raiffeisenbank má eKonto a Komerční banka má MojePlatba. Převod peněz je zabezpečený pomocí platební brány, která po kliknutí přesměruje přímo do internetového bankovnictví. Po přihlášení se automaticky zobrazí příkaz k úhradě, s jíž předvyplněnými údaji prodejce. Příkaz se potvrzuje nejčastěji prostřednictvím kódu z SMS nebo mobilní aplikace.

Tip! Přemýšlíte o doplnění vzdělání např. v podobě kurzu? Podívejte se na naše tipy pro rok 2023:

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

3.) Platba kartou

Online platba kartou je dnes již oblíbená metoda spousty lidí, ale má i své odpůrce. Celý proces je velmi rychlý a díky dvoufázovému ověření i bezpečný. O bezpečnost se stará tzv. 3D Secure technologie, která zajišťuje to, že zákazník musí během platby zadat bezpečností kód, který obdrží v SMS nebo dnes už častěji do bankovní aplikace.

Při platbě kartou se opisuje celé číslo karty, datum platnosti a CVV/CVC kód. Některé weby dokonce umožňují si údaje kromě CVV/CVC kódu uložit. Jedná se o nejrychlejší a nejpohodlnější platební metodu, která se řadí mezi nejrozšířenější platební metody na světě. Platební brány jsou přehledné a požadují minimum zadávání. Výhodou je, že ji lze provést i přes mobil a tím pádem odkudkoliv. Řada lidí se však bojí zneužití platební karty při zadávání údajů ze své karty a raději volí jiné metody úhrady. 

Platební metody

Při platbě kartou se opisuje celé číslo karty, datum platnosti a CVV/CVC kód.

4.) Digitální peněženka propojená s platební kartou

Další možností využití platby pomocí platební karty je tzv. digitální peněženka. Jedná se o aplikace Google Pay, Visa Checkout, Masterpass, Apple Pay, Revolut a další. Metoda funguje na principu propojení platební karty s aplikací v mobilu nebo i v chytrých hodinkách. V internetových obchodech lze platit na jedno kliknutí bez zadávání údajů. Aplikace neposkytuje údaje z karet třetím stranám a navíc se transakce musí potvrdit pomocí biometrických údajů – kód, Face ID, nebo otisk prstu, čímž se řadí mezi bezpečné metody. 

5.) Odložená platba

Odložená platba se stává stále oblíbenější metodou, která funguje tak, že nakoupené zboží přes e-shop zaplatí zákazník až po jeho fyzickém doručení, nejčastěji do 14 dnů. V současné době takovou metodu nabízí Twisto, Mall Pay, Alza a Equa Bank. Objednávku za zákazníka zaplatí zmíněné subjekty. Zákazník obdrží po objednání e-mail s platebními instrukcemi. Odložená platba se stává stále využívanější, nejčastěji pro svou jednoduchost, kdy k nákupu není potřeba platební karta nebo řešení převodu. Riziko však vzniká s opožděnou platbou, za kterou si subjekty vybírají poplatky.

A co vy, jaký způsob nejčastěji využíváte? Napište nám komentář.

Mám zájem o odběr newsletteru