Bezpečnost na internetu – důležitý pojem, který je stále aktuálnější. Jedná se o soubor opatření, která mají znemožnit nebo alespoň ztížit internetovému útočníku získání vašich soukromých dat, obsahu komunikace a případně převzetí vlády nad celou sítí a pokusem vyřadit server z činnosti.

Dodržovat bezpečné chování na internetu platí pro každého. V následujících řádcích vám přinášíme kroky, které vás na provedou bezpečným internetem. Když si zvyknete používat internetové bezpečnostní postupy, můžete chránit nejen své informace ale i svou identitu.

Jak na správné heslo?

Heslo – jedná se o jedno z nejzranitelnějších údajů v rámci vaší internetové bezpečnosti. Obecně platí, že zapamatovatelná hesla jsou ta nejméně bezpečná. Při tvorbě hesla platí několik obecných zásad:

  • Vytvořte složitější a delší heslo,

  • zvolte heslo, které obsahuje čísla a speciální znaky,

  • vytvořte heslo, které pro vás bude snadno zapamatovatelné,

  • v případě, že si heslo nezapamatujete, uchovávejte ho na bezpečném místě,

  • nepoužívejte stejná hesla na všech platformách.

Obecně se doporučuje používat silná a jedinečná hesla. Heslo by mělo být tvořeno nejen malými a velkými písmeny, ale i čísly a speciálními znaky. Největší chybou je používání stejného hesla na všech platformách. Útočník se tak jednoduše může zmocnit všech vašich přihlašovacích údajů skoro bez práce.

Hesla si můžete bezpečně ukládat i do tzv. správce hesel. Správce hesel automaticky generuje a zároveň ukládá silná a jedinečná hesla pro každý účet. Jediné, co budete potřebovat je jedno hlavní heslo do správce. Správce hesel se poté postará o to, aby byla vaše hesla v bezpečí. Na trhu existují správce hesel zdarma, ale lze za poplatek využívat i prémiové možnosti této aplikace. Mezi nejznámější správce hesel patří 1Password a LastPass. Správce hesel poskytují velmi často i samotné prohlížeče. Jedná se však o méně bezpečnou a zranitelnější metodu ukládání hesel vůči hackerům.

V neposlední řadě se hesel týká i vícefázové ověřování. Obvykle dvoufázové ověření probíhá pomocí zaslání kódu na vaše telefonní číslo. Službu dvoufázového ověřování poskytuje velké množství sociálních sítí, poskytovatelů e-mailů a bank. Jedná se o bezpečnější přihlášení než pouhým heslem.

Bezpečné přihlášení

Když se přihlašujete na svůj bankovní účet, nebo na online e-shop vždy se ujistěte, že se přihlašujete na správnou URL adresu. Bezpečná URL adresa vždy začíná „https“ místo „http“. Písmeno „s“ znamená, že webová stránka je zabezpečena a šifruje vaše data, takže je nelze ukrást. Kromě toho by měly mít stránky v poli URL i malou ikonku zámečku.

Odhlašujte se ze stránek

Přihlášení na jakoukoliv stránku vytvoří ve vašem prohlížeči soubor cookies, který vás identifikuje. V případě odcizení to může ohrozit váš účet. To platí zejména na webech, které obsahují citlivé informace. Nejčastěji přihlášení do internetového bankovnictví. Jakmile práci na stránce dokončíte, je vždy dobré se okamžitě odhlásit. V případě, že se na stránky přihlašujete z veřejného počítače odhlaste se vždy ze všech stránek. Na domácím počítači je obvykle v pořádku ponechat přihlášení na e-mail nebo sociální sítě, za předpokladu, že svůj počítač zamknete nebo vypnete, pokud se od něj vzdálíte.

Bezpečnost na internetu

Soubor opatření bezpečného internetu má za úkol ztížit internetovému útočníku získání vašich soukromých dat a obsahu komunikace.

Přemýšlejte nad tím, co zveřejňujete

Součástí bezpečí na internetu je vědomí toho, co je a co není v pořádku zveřejňovat. Než se rozhodnete cokoliv sdílet přemýšlejte o tom, zda toho nebudete později litovat. I když se v tu chvíli může zdát v pořádku zveřejnit něco nevhodného, tak je důležité si uvědomit, že váš příspěvek může být i po vašem odstranění stále veřejný skrz screenshot jiné osoby.

Používejte antivirové programy

Chránit svá data na internetu můžete pomocí antivirového programu. Koupě antivirového softwaru se rozhodně vyplatí a ušetří případné řešení malwaru. Antivirový program se však vyplatí pravidelně aktualizovat.

Zálohujte svá data

Většina počítačů má možnost zálohovat data a vyplatí se tomu věnovat čas. Zálohování dat může být záchranou, pokud se váš počítač nakazí virem. Díky zálohování byste měli být schopni obnovit počítač do původního stavu, než byl infikován.

Mám zájem o odběr newsletteru