Photoshop je grafický editor používaný pro tvorbu a úpravu fotografií nebo videí.  Zajímá vás, co vlastně všechno můžete s Photoshopem dělat? Pokud jde o práci fotografiemi, není téměř nic, co by se nedalo v Photoshopu vytvořit. Program Adobe Photoshop, který je dnes nejpopulárnějším programem pro úpravu fotografií na světě, byl představen v roce 1990. V následujících řádcích vám odhalíme běžné funkce, které by měl znát každý uživatel Photoshopu.

Úprava fotografií v Adobe Photoshop

Pomocí aplikace Adobe Photoshop lze obrázek nebo fotografii upravit prakticky všemi myslitelnými způsoby. Jedná se například o: 

  • Vylepšování barev, ostrosti, kontrastu,
  • retušování,
  • rozostření,
  • přidávání filtrů,
  • ořezávání fotografií a obrázků jakýkoliv způsobem,
  • opravy starých fotografií,
  • a další.

Digitální umění v Adobe Photoshop

Kromě samotné úpravy fotografií lze v Photoshopu tvořit i úplně nové soubory. Photoshop je jedním z nejpopulárnějších programů pro vytváření digitálního umění. Většina obrazů, přebalů knih a jiného umění, které vidíte, se dnes navrhuje a vytváří právě na počítači. Díky svým funkcím je Adobe Photoshop skvělým nástrojem pro tento druh tvoření.

Grafický design

Pokud chcete začít s grafickým designem a potřebujete vytvořit ilustraci, koláž nebo třeba grafický plakát, ale nechcete zpočátku utrácet peníze za další programy, lze k tomuto účelu využít právě Photoshop. Photoshop sice není primárně grafickým programem, ale přesto má spoustu funkcí, pomocí kterých lze požadovaný grafický produkt vytvořit. Pokud grafické návrhy provádíte jen zřídka nebo jste začátečník, bude vám Photoshop pro účel vytvoření grafiky velmi užitečný.

Vytvoření GIFU v Photoshopu

GIF je animace nebo krátký filmový klip s minimálním rozlišením a nízkým počtem barev, který se skládá z obrázků. Ve Photoshopu lze GIF jednoduše vytvořit pomocí panelu časová osa, který vytvoří požadovanou animaci pro další použití.

Naučte se programovat v našem kurzu

Photoshop pro úpravu videí

Photoshop umožňuje mimo jiné upravovat videa a může být užitečný pro úpravu kratších klipů. Nejpříjemnější na používání programu k úpravě videí je, že můžete využívat funkce přesně tak, jako byste upravovali fotografie. Díky tomu se nemusíte učit žádné nové dovednosti.

Pět nejdůležitějších nástrojů pro ovládání Photoshopu 

1. Oříznutí

Jednou z nejpoužívanějších funkcí Photoshopu je bezpochyby nástroj – oříznutí, který slouží pro oříznutí fotografie, ale i úpravu poměru stran a zmenšení obrázku.

2. Výběr

Dalším pojmem, který byste měli při prvním použití Photoshopu pochopit, je pojem výběr. Jednoduše řečeno, výběrem dáváte programu Photoshop pokyn, aby shromáždil sadu pixelů k úpravám. Výběr zjednodušuje proces pro výběr objektu (zvíře, strom, auto, apod.) v oblasti fotografie nebo obrázku. Pomocí nástroje výběr se zachovávají detaily na okrajích výběru, což znamená, že dosáhnete bezchybných výběrů objektů z vybrané fotografie.

3. Retušování pomocí nástroje zkapalnění

Retušování probíhá pomocí nástroje zkapalnění, který funguje tak, že posouvá pixely po obrazovce. Nejčastěji se nástroj zkapalnění používá pro úpravu fotografií. Díky retuši lze odstranit rozčepýřené vlasy, odstranit nedokonalosti na pleti nebo i zeštíhlit částí těla.

4. Klonovací razítko

V závislosti na retušování je k dispozici v Photoshopu i tzv. klonovací razítko. Pomocí nástroje klonovací razítko můžete přemístit vzorek pixelů z jedné oblasti obrázku do jiné oblasti obrázku. Nástroj klonovací razítko lze použít k odstranění vad z fotografie nebo dokonce k odstranění celého objektu. 

5. Vrstvy

Vrstvy jsou jedním z nejdůležitějších organizačních nástrojů Photoshopu. Skládáním vrstev na sebe vám Photoshop umožňuje dle vašeho výběru zobrazovat obsah, který se nachází pod danou vrstvou. Ve Photoshopu můžete vrstvit obrázky stejným způsobem, jakým v každodenním životě vrstvíme vytištěné fotografie a listy papíru. Vrstvení vytváří jedinečné soubory pro vaše použití.

Photoshop

Pomocí nástroje Adobe Photoshop lze fotografii upravit prakticky všemi myslitelnými způsoby.

Adobe Photoshop a jeho funkce zkratek 

Kromě důkladné znalosti jednotlivých nástrojů je užitečná i znalost klávesových zkratek. Klávesové zkratky vám pomohou pracovat rychleji a ušetří tak spoustu času. Photoshop je software, který nabízí sice mnoho operací, ale řada z nich se v něm dělá stále dokola. Klávesové zkratky zde proto mají ještě větší přínos než u jiných softwarů a vyplatí se je používat. Zkratky jsou běžně dohledatelné na internetu. 

Jak se naučit pracovat ve Photoshopu?

Existuje několik způsobů, jak se naučit pracovat v Adobe Photoshopu. Mezi oblíbené metody patří absolvování prezenčních kurzů nebo online kurzů. Případně učení se prostřednictvím online výukových programů a studování knih o Photoshopu. Základním předpokladem pro správné používání Photoshopu je pochopení uživatelského rozhraní, fungování základních nástrojů. Každý uživatel by měl umět používat štětce, vrstvy, masky a znát nejčastěji používané filtry.

Mám zájem o odběr newsletteru