Jste-li novopečenými tatínky, přečtěte si, jak dlouho budete moci být na otcovské dovolené, jak vysokou podporu získáte nebo kdy se vyplácí.

Otcovská dovolená: Jaký je její účel a jak podat žádost?

Otcovská dovolená (resp. dávka otcovské poporodní péče) má pomoci novopečeným rodičům těsně po narození miminka. Jejím cílem je upevnit vztahy mezi rodiči a dítětem a poskytnout fyzickou podporu rodičce. Hlavní výhoda této dovolené spočívá v tom, že si po dobu 7 kalendářních dní nemusíte vybírat klasickou nebo brát neplacené volno. Platí ode dne narození potomka a sedmidenní volno pak můžete čerpat v průběhu následujícího šestinedělí.

Nárok na ni máte, jste-li zapsáni jako otcové na matrice nebo jako muži pečující o dítě, které jste převzali do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu – dítě však ke dni převzetí nesmí dosáhnout 7 let věku. Další podmínkou je, že pracujete:

  • jako zaměstnanci,
  • OSVČ (ale pouze v případě, kdy si platíte nemocenské pojištění min. 3 měsíce bezprostředně před porodem),
  • na dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti a hradíte si zároveň nemocenské pojištění.

Máte-li na otcovskou dovolenou a tím pádem i dávku nárok, žádost podáte prostřednictvím formuláře a odevzdáte ho v případě:

  • zaměstnání – zaměstnavateli, který ho odešle na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení,
  • podnikání jako OSVČ – sami na okresní správu sociálního zabezpečení.

Jak se dávka při otcovské dovolené počítá?

Chcete-li vědět, kolik bude činit dávka, jež budete během otcovské dovolené pobírat, spočítejte si ji na této kalkulačce. Výpočet probíhá stejně jako v případě peněžité pomoci v mateřství (PPM) – bere se 70 % průměrného redukovaného denního vyměřovacího základu (resp. sníženého průměrného hrubého denního příjmu). Pro rok 2020 počítejte s následujícími redukcemi:

  • do 1 162 Kč se započítává 100 %,
  • od 1 162 do 1 742 Kč – 60 %,
  • od 1 742 Kč do 3 484 Kč – 30 %,
  • nad 3 484 Kč – se nezohledňuje.

Pozn.: Pokud se vám narodila dvojčata, dovolená se neprodlužuje.

Dávka vám pak bude vyplacena následující měsíc. Je na vás, zda ji budete chtít zaslat na bankovní účet či poštou v hotovosti. Ve druhém případě však za doručení zaplatíte.

Tip: Nechcete-li otcovskou dovolenou využít a potřebuje-li partnerka poporodní péči, můžete čerpat v průběhu prvních 9 kalendářních dní dávku ošetřovného.

Zdroj: motherclub.cz, kurzy.cz, pracomat.cz

Mám zájem o odběr newsletteru