“V příštím roce si najdu lepší zaměstnání…” Poznáváte se? Máte každý rok stejné novoroční předsevzetí, ale dosud jste neměli odvahu nebo dostatečnou vůli ho zrealizovat? Nový rok 2020 může být jiný! Musíte si však uvědomit, že od rozhodnutí pro změnu až po nástup do nového zaměstnání vede dlouhá cesta.

Možná z různých stran slyšíte, že byste se měli raději držet svého současného místa a nepokoušet štěstí jinde. Možná radám okolí podléháte a bojíte se změny. Nicméně není dobré dávat na ostatní. Vy sami musíte vědět, co je pro vás nejlepší. Nenechte se jimi proto od vašeho záměru odradit!

Důvodů pro změnu práce může být mnoho

Dostáváte se do situací, kdy si nadřízený přivlastňuje vaše úspěchy a chlubí se jimi ve vyšším managementu? Už pár let víte, že si zasloužíte lepší plat, ale stále se nic neděje? Vaši kolegové ani šéf nemají pochopení, když potřebujete odejít z práce dříve, protože se musíte postarat o své malé děti?

Každý člověk může mít jiné důvody pro změnu pracovního místa. I ten největší pohodář může zatoužit po lepší pracovní nabídce. Pojďme se společně podívat na možné důvody, proč lidé uvažují o změně práce.

1. Problém je v komunikaci

Možná budete překvapeni, ale lidé nejčastěji mění práci kvůli špatným vztahům na pracovišti. Podle průzkumů tedy nejde jen o výši platu. Více jak 59 % respondentů v minulosti podalo výpověď z práce kvůli dlouhodobému neporozumění s kolegy. U zbylých procent nešlo o hlavní důvod, nicméně tento argument při ukončení pracovního poměru uvedli také.

Zaměstnanci mají největší problém vyříkat si s kolegy, co jim vadí a jaký mají svůj pohled na věc. Jestliže se jedná i o váš případ, zamyslete se nejprve, zda by vám vyjasnění problémů nevyřešilo touhu po změně práce. Možná se jedná jen o pouhé nedorozumění. Pokud vás náplň práce baví, mohli byste později litovat.

2. Upadli jste do stereotypu

Je logické, že po třech, pěti, sedmi nebo deseti letech přichází únava, stagnace a s nimi i touha po změně a získání nových dovedností. Záleží jen na vás, pro jaké kroky se rozhodnete.

Chytří zaměstnavatelé pečují o spokojenost zaměstnanců na pracovišti, protože nechtějí přijít o zkušené, zapracované a spolehlivé lidi. Čas od času jim proto obmění náplň práce, přesunou je na jiné oddělení, případně jim nabídnou povýšení.

Tyto kroky však není každý zaměstnavatel schopný sám od sebe učinit. Proto nečekejte na to, že s podobným řešením přijde i ten váš. Ne každý je tak všímavý. Iniciativu vyviňte sami. Pokud vám vyjde nadřízený vstříc, práci nakonec chtít měnit nebudete. Někdy stačí změna přímo ve firmě a vy můžete být zase spokojení.

A co dělat, pokud důvod nespokojenosti neznáte?

Někdy je těžké odhalit, z čeho pramení vaše nespokojenost a jaká práce by vás naplňovala. K tomu je vhodná sebeanalýza neboli sebereflexe. Její princip spočívá v pokládání si otázek ohledně vás samotných a současné pracovní pozici. Odpovědi by vás měly dovést k představě o lepším místě.
Pokud si sebeanalýzou neprojdete, může se stát, že nebudete spokojeni ani v novém zaměstnání.

Otázky pro sebeanalýzu

Na začátku hledání nové profesní příležitosti si zrekapitulujte, co jste v životě dokázali, jaké úspěchy máte za sebou a kdo vlastně jste.

Můžete se zeptat následujícími otázkami:

  • Jaké pracovní prostředí mi vyhovuje?
  • Baví mě práce s lidmi nebo naopak vyčerpává?
  • Proč chci změnit práci? Co mě na současné nejvíc štve?
  • Jaké jsou mé největší pracovní úspěchy v posledních letech?
  • Mám rád/a pevnou či volnou pracovní dobu?
  • Jaké vlastnosti mi nejvíc pomohli k úspěchům?
  • V čem vynikám před ostatními?
  • Co jsem se za poslední dobu naučil, v čem se chci zlepšovat?

Fantazii se meze nekladou. Podstatné je zjistit, co od nové práce očekáváte, jak máte napsat váš životopis a motivační dopis a co v nich nezapomenout zmínit. Současná situace je velice příznivá a nezaměstnanost na rekordně nízké úrovni, proto se nebojte změn a učiňte potřebné kroky.

Jaký je tedy cíl pro Nový rok 2020?

Podle podrobnější analýzy možná zjistíte, že vám až na pár věcí současná profese vyhovuje. Pokud tomu tak je, dejte si do nového roku předsevzetí vyjasnění konfliktů s kolegy, žádost o změnu náplně práce nebo o zvýšení platu. Jestliže se přece jen rozhodnete práci změnit, zvažujte dobře a vybírejte pečlivě, abyste nastoupili na nové pracovní místo, které bude skutečně vaším vysněným!

V tomto případě stojí za to, stanovit si změnu práce jako předsevzetí na Nový rok 2020 a nejen v tento den, ale po celý rok dělat potřebné kroky k jeho splnění.

Začít můžete výběrem rekvalifikačního kurzu u Orange Academy!

Mám zájem o odběr newsletteru