Řada lidí začátkem nového roku bilancuje rok předchozí a přemýšlí nad možnostmi, které jim může ten následující přinést. V současné době plné změn mnoho z nich zvažuje podání výpovědi. Patříte-li mezi ně, přečtěte si náš článek o 5 ukazatelích, které vám pomohou v rozhodování, zda tento krok učinit či ne.

5 ukazatelů, kdy podat výpověď

Ne vždy je nutné přistupovat k tak radikálnímu řešení jako je ukončení pracovního poměru. Přečtěte si, kdy je dobré podat výpověď i jaké kroky podniknout před tímto rozhodnutím.

1.) Práce vás ubíjí

Nedostatek motivace v práci může mít různé důvody. Jedním z hlavních však bývá stereotyp, kdy máte pocit, že se nemáte kam posouvat. Pokud se však jedná pouze o tento důvod, je lepší zajít za vedením a probrat s ním vaše úkoly. Nikdy nevíte, zda se ve firmě nenaskytly nové možnosti, kterých byste se mohli chopit. Někdy stačí změna pracovní náplně či delegování některých povinností.

Tip: Ještě před schůzkou se šéfem se zamyslete nad pracovními úkoly, jež vás baví, jste v nich dobří a chcete se v nich dále rozvíjet. Ukážete tak, v čem spočívá vaše síla a čím můžete firmě více přispět. Tím spíše bude ochotný změny zrealizovat.

2.) Nerozumíte si s kolegy

V práci většinou musíte s ostatními alespoň částečně spolupracovat a být schopni se dohodnout. Jsou-li však klíčoví kolegové neochotní, neschopní spolupráce, věčně otrávení a vy kvůli nim ztrácíte elán a cítíte se demotivovaní, měli byste si s nimi promluvit. Pokud bude i nadále problém přetrvávat, zajděte za šéfem. Až v krajním případě zvažte možnost výpovědi.

3.) Máte problémy s vedením

Dalším ukazatelem k podání výpovědi mohou být problémy s vedením. Především neporozumění a nedostatečný respekt vede mnoho pracovníků k ukončení pracovního poměru.
Jste ve stresu a cítíte nespravedlnost, protože jste přetěžování pracovními povinnostmi? Byla vám bez vašeho vědomí změněna pracovní náplň nebo pracujete příliš často nad rámec pracovní doby či jste přespříliš kontrolováni nadřízenými? Tyto i další důvody vás mohou přimět k rozhodnutí podat výpověď. Před tímto krokem se však zamyslete, zda není možné tyto problémy vyřešit jiným způsobem .

kdy podat výpověď

4.) V současném zaměstnání nevidíte budoucnost

Chodíte-li do zaměstnání bez vize a tedy i motivace, zamyslete se, zda vám dává smysl v něm dlouhodobě setrvávat. Možná zde potřebujete nasbírat ještě nějaké dovednosti, abyste mohli podnikat nebo změnit pozici. I takový cíl vám může krátkodobě pomoci. Pakliže ho však dosáhnete, nemarněte zde i nadále čas!

5.) Nejste spokojeni s výplatou

I příliš nízká výplata může být ukazatelem k podání výpovědi. Jedná-li se však o jediný důvod, kvůli kterému zvažujete odchod, nejprve si zkuste vyšší mzdu nebo plat vyjednat. I přes současnou pandemickou krizi řada firem prosperuje a uvedete-li jako argument úspěchy, díky nimž jste jí pomohli k úspěchu, vedení by vám mělo vyhovět.

Tip: K rozhodnutí, zda dát výpověď či ne vám pomůže i tabulka, do které si zaznamenáte klady i zápory práce a přiřadíte k nim body dle důležitosti (např. od 1 do 10). Díky této bilanci zjistíte, zda se vám vyplatí v současné práci setrvat či nikoliv. Myslete na to, že v současné době je více riskantní zaměstnání opouštět. Vaše rozhodnutí byste si proto měli pořádně rozmyslet!

Zvažujete-li změnu oboru nebo start podnikání, pro které si budete potřebovat doplnit kvalifikaci, prohlédněte si rekvalifikační kurzy Orange Academy. Poskytujeme je v Praze, Plzni, Ostravě i dalších větších městech po celé České republice!

Zdroj: byznys.ihned.cz, forexample.cz

Mám zájem o odběr newsletteru