Pandemie koronaviru výrazně změnila pracovní trh. Nejen že se proměnil žebříček prosperujících a oblíbených oborů, ale také si lidé zvykli na práci z domu a zpět do kanceláře se jim příliš nechce. Je pro podnikání vůbec kancelář nutná? A jak v praxi vypadá práce bez kancelářských prostor, která se nyní stává trendem?

Je kancelář podmínkou pro podnikání?

Občas se lidé mylně domnívají, že pokud chtějí začít podnikat, musí si automaticky pronajmout kancelář. Nejčastěji tedy zaměňují sídlo firmy, které je opravdu povinné pro jakoukoliv podnikatelskou činnost s běžnou kanceláří, která však nepředstavuje podmínku pro podnikání. Často se totiž stává, že kancelářské prostory podnikatelé nahlásí rovněž jako sídlo s. r. o.. V takovém případě se fakticky jedná o to samé místo, ale takový model rozhodně není podmínkou.

Tip: Více jsme se o názvosloví zákona rozepsali v článku, kde vysvětlujeme rozdíl mezi pojmy sídlo firmy, provozovna či místo podnikání

Dříve žádaný home office je dnes standard

Home office dříve představoval žádaný benefit, který nabízelo poměrně málo zaměstnavatelů. S pandemií koronaviru však došlo k výraznému posunu a pracovat z domu začal téměř každý, kdo jen trochu mohl.

Samozřejmě existují zaměstnání, která vyžadují fyzickou přítomnost zaměstnanců na pracovišti. Většinou se jedná o sektor výroby, služeb a podobně.

Ostatní pozice se však výrazně přizpůsobily situaci a přesunuly buď část, nebo celou práci do domova svých pracovníků. Mezi takové patří administrativní pozice, projektová činnost, IT specializace a další. Co mají tyto pozice společné? Pro svoji práci potřebují po většinu času pouze počítač a dobré připojení na internet. Není tedy nutné, aby tito lidé docházeli do společné kanceláře.

Zajímavost: Podle průzkumů odborníků se lidem příliš zpět do kanceláře nechce. Na práci z domu si již přivykli a našli v ní spoustu benefitů. Výzkumná společnost Global Workplace Analytics předpokládá, že čím déle musí lidé pracovat kvůli pandemii z domova, tím větší je šance, že tato praxe zůstane zachována i po návratu k normálu.

Jak podnikat bez kancelářských prostor?

Nutnost kanceláře či jiné provozovny se výrazně odvíjí dle podnikatelského záměru. Pandemie nám ukázala, že s trochou ochoty zaměstnavatele mohou pracovat z domu i lidé, které dříve nutně potřebovali mít zaměstnavatelé v kanceláři. Tento pracovní model je totiž založen především na důvěře.

Naopak drobní živnostníci a freelanceři, kteří se zodpovídají pouze sami sobě, mohli pohodlně přejít na home office, aniž by jim to dělalo výrazné potíže. Někteří z nich dokonce bez kanceláře fungovali již mnohem dříve, než se tento model stal trendem. Jakým způsobem lze pohodlně podnikat bez kanceláře?

Jak na práci bez kanceláře?

Jakou práci lze vykonávat kompletně z domu, aniž byste potřebovali kancelář?

TOP 3 obory, ve kterých lze podnikat bez kanceláře

Některé obor se pro podnikání bez kancelářských prostor hodí více než jiné. Jak už bylo zmíněno výše, většinou se jedná o oblasti, ve kterých lze podnikat pouze za pomocí počítače a internetového připojení. Častou podmínkou bývá, aby se alespoň 80 % pracovní náplně obešlo bez nutnosti kanceláře a zbylých 20 % už popřípadě vyřešíte alternativně.

Mezi 3 velmi oblíbené obory, které nevyžadují pronájem kanceláře řadíme:

  1. Online marketing, reklama – v oblasti marketingu se vám nabízí obrovské množství příležitostí. Ať už se chcete věnovat obsahovému či výkonnostnímu marketingu, celou svoji pracovní náplň můžete provozovat jako OSVČ z domu. Důležité je pouze dodržování termínu a shánění vhodných klientů. Což však nepředstavuje zas takový problém, jelikož po marketingových specialistech je neustálá poptávka.
  2. Účetnictví mzdové i podvojné – bavilo vás na škole účetnictví? Kariéru účetní můžete budovat na vlastní pěst nebo si například sehnat ke stávajícímu zaměstnání poloviční úvazek v účetní firmě. Jedná se o pozici, kde je vyžadována pečlivost a základní práce s počítačem. Vše ostatní se můžete naučit díky rekvalifikačnímu kurzu, i když jste se účetnictví nikdy předtím nevěnovali.
  3. Grafické služby – jestliže máte kreativní duši a vytříbené oko, možná vás bude bavit obor grafiky. K výkonu práce potřebujete pouze vhodný počítač a grafický program. Pro nováčky v oboru se na internetu najde spoustu vzdělávacího materiálů, ať zdarma či placeného. Během půl roku se z amatéra můžete vypracovat v poměrně zdatného grafika/grafičku a začít vydělávat na IČO.

Chybí vám občas kancelář? Využijte coworkingová centra

Pro práci bez kanceláře lze využít blízkou kavárnu či coworkingové centrum, které je pro tyto účely přímo určené. Mezi jejich výhody patří oddělení osobního a pracovního života, příjemné pracovní prostředí, které je uzpůsobeno pro online profese, ale také možnost potkat profesionály ze stejného oboru. Coworkingová centra přímo vybízí k budování komunit podobně zaměřených lidí. Navíc také pomáhají řešit pocity osamělosti nebo sklon k workoholismu.

Přizpůsobte své domácí prostředí práci

Pokud vám nevyhovuje práce v rušné kavárně či coworkingovém centru a vyžadujete práci přímo z domu, doporučujeme si své domácí prostředí uzpůsobit pro práci. Můžete tím výrazně zvýšit váš pracovní výkon i psychickou pohodu.

Ideální volbou je oddělená místnost přímo na práci s dostatkem denního světla a veškerým vybavením, jako je pracovní stůl a pohodlná židle, počítač a příslušenství k němu, stabilní připojení k internetu, pořadníky a úložné prostory pro dokumenty a další.

Výhody pro zaměstnavatele: Mít či nemít kancelář?

Jestliže se na celou věc díváte z pohledu zaměstnavatele, který má pod sebou tým pracovníků, kteří by mohli pracovat z domu, přinášíme vám přehled výhod absence kancelářských prostor. Možná se snadněji rozhodnete pro tento moderní pracovní model.

1. Videokonference fungují skvěle

Zaměstnanci pracující na dálku se v posledních měsících mohli bezpečně scházet pouze pomocí videokonferencí. To však ukázalo, že se jedná o efektivní alternativu klasických schůzek.  V budoucnu se očekává ještě větší nárůst virtuálních setkání, jelikož si lidé na tuto možnost velmi dobře zvykli. Navíc se takto lze setkat i s kolegy přes půlku světa, což ušetří velkou část nákladů.

2. Výrazné ušetření nákladů

A když už jsme u těch nákladů, spočítejte si ušetřené finance za pronájem kanceláří, spotřebu energií apod. Jedná se o poměrně pěkná čísla ročně, že? Pokud tyto peníze raději využijete efektivně například na vzdělávání zaměstnanců nebo benefity, udržíte si dlouhodobě spokojené profesionály, což znamená další ušetřené peníze za zaškolování nováčků.

3. Vyšší výkon zaměstnanců

Spokojený zaměstnanec = výkonný zaměstnanec. Pracovní prostředí výrazně ovlivňuje naši efektivitu. Home office tedy nabízí vašim pracovníkům dobře známé prostředí, ve kterém pracují rychleji a efektivněji, což přinese větší výdělek celé firmě.

Jestliže se tedy ptáme, zda mít či nemít kancelář, volíme variantu nemít, pokud to jen trochu jde. Podnikání bez kancelářských prostor funguje velmi dobře v ostatních státech a my se můžeme tomuto trendu čím dál více přibližovat také.

Zdroj: Novinky.cz

Mám zájem o odběr newsletteru