V dnešní době digitálních technologií se stále více lidí obrací na online nástroje pro pomoc s finančními výpočty. Online kalkulačky jsou skvělými pomocníky, které mohou ušetřit čas i peníze. Zde je seznam pěti užitečných kalkulaček, které by měl znát každý, kdo chce mít lepší přehled o svých financích.

Kalkulačka čisté mzdy

Tento nástroj pro výpočet mzdy je nepostradatelným pomocníkem pro všechny zaměstnance. Umožňuje rychle určit výši čisté mzdy po zohlednění všech povinných odvodů. Stačí zadat výši hrubé mzdy a požadované informace, nástroj poskytne přesný odhad výše příjmu po zdanění. Kalkulačka online pro výpočet čisté mzdy vám ukáže, jaký obnos obdržíte na bankovní účet.

Pro spočítání čisté mzdy můžete využít online kalkulačku. Ta vám okamžitě poskytne informaci o tom, kolik peněz vám bude pravidelně přicházet na účet. Z čeho kalkulačka vychází? Jedná se o přesně dané příspěvky, které musíte odvést. Tyto příspěvky zahrnují sociální pojištění s 6,5 % z hrubé mzdy, zdravotní pojištění s 4,5 % z hrubé mzdy, nemocenské pojištění s 0,6 % z hrubé mzdy a zálohu na daň ve výši 7,7 % z hrubé mzdy.

Hypoteční kalkulačka

Hypoteční kalkulačka je užitečný nástroj, který vám pomůže spočítat měsíční splátky úvěru na bydlení. Můžete do ní zadat různé podmínky úvěru, úrokové sazby a výši úvěru. Mezi její pokročilé funkce patří tabulky amortizace a možnost vypočítat hypotéku včetně daní z nemovitosti nebo pojištění.

Použití hypoteční kalkulačky je jednoduché. Zde je několik kroků, jak ji můžete použít:

  1. Zadejte výši úvěru, který si chcete půjčit.
  2. Nastavte dobu splácení úvěru, jedná se o počet let, po které budete hypotéku splácet.
  3. Vyberte délku fixace úrokové sazby, to je doba, po kterou bude úroková sazba neměnná.
  4. Kalkulačka vypočítá měsíční splátku na základě zadaných údajů a aktuálních úrokových sazeb.

Můžete také zadat další informace, jako je výše vašeho čistého měsíčního příjmu nebo měsíční splátky jiných úvěrů, což vám pomůže odhadnout, jak vysokou hypotéku můžete získat. Hypoteční kalkulačka vám poskytne základní přehled, ale pro konkrétní nabídku a schválení úvěru je potřeba kontaktovat banku a projít procesem schvalování úvěru.

Studujte kurz účetnictví

Důchodová kalkulačka

Pomocí online kalkulačky si můžete jednoduše vypočítat, kdy budete moci odejít do důchodu. Nejčastější formou důchodu je starobní důchod, na který máte nárok po dosažení stanoveného věku a po odpracování potřebného počtu let. Nástroj v podobě kalkulačky Vám umožní rychle zjistit, jak se výše důchodu odvíjí od vašich odpracovaných let. V roce 2024 dosahuje průměrná výše důchodu 20 693 Kč. Od 1. ledna 2023 je možné získat navíc 500 Kč k důchodu za péči o dítě. Toto zvýšení se týká nejen nově udělovaných důchodů, ale mohou si o něj požádat i ti co již důchod pobírají. Kalkulačku nejefektivněji využijí ti, kteří jsou blízko důchodového věku nebo o odchodu do důchodu uvažují v horizontu nejvýše 5 let.

Kalkulačka online

Kalkulačka online vám poskytne základní přehled pro konkrétní nabídku hypotečního úvěru.

Investiční kalkulačka 

Investiční kalkulačka je nástroj, který vám pomůže odhadnout výnosy z vašich budoucích investic nebo sestavit vhodný investiční plán. Funguje na principu dvou hlavních scénářů:

  1. Kdybych investoval: Tato varianta kalkulačky vám spočítá, kolik byste mohli získat, pokud byste v minulosti investovali pravidelně. Zadáte začátek investování, velikost pravidelných investic a typ investičního nástroje. Na základě těchto údajů a historických dat vám kalkulačka ukáže potenciální výnosy za celé období.
  2. Investuji: Tato varianta vám umožní spočítat očekávaný výnos z plánovaných investic. Zadáte počáteční vklad, pravidelné vklady, dobu investování a očekávaný roční výnos. Kalkulačka využije vzorec pro složený úrok a ukáže, jak se bude vaše portfolio vyvíjet a jaký bude výnos na konci investičního období.

Výsledky z kalkulačky jsou pouze odhady a neberou v úvahu ekonomické nebo tržní faktory, které mohou výkonnost ovlivnit. Je důležité mít na paměti, že skutečné výnosy se mohou lišit.

Kalkulačka OSVČ

Kalkulačka pro OSVČ je nástroj, který pomáhá osobám samostatně výdělečně činným s výpočtem jejich daňových a pojistných odvodů. Umožňuje vypočítat daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění na základě příjmů a výdajů za dané zdaňovací období. Kalkulačka také nabízí možnost výpočtu s využitím výdajového paušálu, který je vhodný pro OSVČ s nižšími skutečnými výdaji.

V éře digitálních technologií se kalkulačka online stala neocenitelným nástrojem pro každého, kdo chce efektivně spravovat své finance. Od výpočtu čisté mzdy až po plánování důchodu, tyto nástroje nabízejí přesnost, pohodlí a přehled, který může pomoci učinit informovaná rozhodnutí. Ať už jste zaměstnanec, budoucí důchodce nebo investor, využijte možnosti, které vám tyto kalkulačky nabízejí, a získejte kontrolu nad svými financemi.

Mám zájem o odběr newsletteru