Zavedení paušální daně od 1. ledna 2021 bylo pro všechny, kteří podnikali jako OSVČ velkou novinkou. Dotklo se všech živnostníků a podnikatelů s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové měla jednodušší paušální daň slibovat více času na podnikání, méně papírování a větší jistoty.

Alena Schillerová (ANO) tehdy konkrétně uvedla na svém profilu na Facebooku:

…“Více času na živnost. Přesně to přinese živnostníkům paušální daň. Návrh jsme poslali do mezirezortního připomínkového řízení. Jsme tak zase o krok blíž k jejímu spuštění ?

Živnostníci s ročním příjmem do 1 milionu korun by se tak už od příštího roku mohli těšit z úbytku administrativní zátěže a úspory finančních prostředků. Některým živnostníkům navíc paušální daň přinese i větší jistotu v podobě budoucího starobního důchodu ?

Díky paušální dani živnostníci zvládnou splnit tři odvodové povinnosti najednou a bez zbytečného papírování. Sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu jedinou platbou v pravidelné měsíční výši ?…“

Už když šla paušální daň pro OSVČ do připomínkového řízení, kde se snažila prosadit, aby měli podnikatelé méně papírování, řada osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) byla této variantě nakloněna. Kdo by nechtěl platit jednotnou paušální daň a neřešit každoročně podání daňového přiznání a přehledů, že?

Paušální daň v roce 2022 vzroste o 525 Kč na částku 5 994 Kč. Vyplatí se vám paušální daň? Snadno si to spočítáte v kalkulačce od Ministerstva financí. Měli byste přitom vědět, že základní sleva na poplatníka stoupne pro rok 2022 na 30 840 korun, tedy o tři tisíce korun českých.

Jedna paušální daň pro OSVČ

Daň z příjmu a pojistné na zdravotní a sociální pojištění jsou tři platby. Každoročně osoby samostatně výdělečně činné odevzdávají nejen daňové přiznání, ale také přehledy na zdravotní pojišťovnu a sociální odbor. To jsou tři různé formuláře, některé z nich o několika stranách. Vše zjednodušuje jedna jediná paušální platba, kde je již vše zahrnuto. Živnostníci tak mají mít jednodušší život i příští rok. Ale nemusíte mít obavy, paušální daň je stále dobrovolná!

Problém však může být získání úvěru či hypotéky. Když nepodáváte daňové přiznání, nemáte jak prokázat svůj příjem.

Jak je to s placením odvodů živnostníků v současnosti?

Nyní platí, že každá osoba OSVČ má povinnost každý rok podat daňové přiznání, kde uvede své výdaje a příjmy. Pro čistý zisk (vyměřovací základ) a jeho výpočet může využít výdajové paušály, daňovou evidenci či klasické „podvojné“ účetnictví. Na základě vypočítaného vyměřovacího základu se zjišťuje výše záloh na zdravotní a sociální pojištění a výše daně z příjmu. U daňového přiznání si jako OSVČ můžete uplatnit slevu na poplatníka, při podnikání pro vás od roku 2022 platí roční částka 30 840 Kč (do roku 2021 šlo o sumu 24 840 Kč). Více najdete v článku https://orangeacademy.cz/clanky/sleva-na-poplatnika/.

U sociálního a zdravotního pojištění je nutné hradit každý měsíc zálohové platby. I ti, kteří nevydělávají, ale podnikají na hlavní živnost, musí platit tzv. minimální zálohy. Jejich výše se každoročně navyšuje, odvíjí se např. od minimální mzdy. Při podnikání na vedlejší činnosti platíte zálohy na zdravotní pojištění podle skutečného výdělku za minulé účetní období. Sociální pojištění je pro vás ve snížené měsíční záloze, při opravdu nízkém výdělku neplatíte nic. Daň z příjmu zaplatíte jen v případě, že máte roční příjem v takové výši, že vám vyšla vyšší částka než u slevy za poplatníka.

Z čeho se skládá paušální platba?

V současnosti se paušální daň ve výši 5 469 Kč měsíčně skládá z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, vyššího (oproti současnosti až o 15 %) minimálního odvodu na sociální pojištění a daně ve výši 100 Kč. Vyšší odvod sociálního pojistného je kompenzován symbolickou daní z příjmu. Pro živnostníky by měla být nová podoba paušální daně větší jistotou u starobního důchodu v budoucnosti. Standardně mnoho podnikajících osob odvádí pouze nezbytné minimum na sociálním odvodu, a tak zde panuje obava z nezabezpečeného stáří.

Vyšší důchody pro živnostníky

Paušální daň ocení všechny osoby OSVČ, které mají strach z nízkého důchodu. Po plánované změně by mělo dojít k posílení průběžného pilíře a dopad na důchodový systém bude lepší než dříve. I nadále bude platit možnost dobrovolného hrazení vyšších částek na sociální pojištění. Rovněž se nic nezmění na tom, že 1. pilíř není pouhou jednou možností, jak se zajistit na stáří. Pořád zůstává možnost spoření ve 3. pilíři a existuje celá řada dalších možných řešení spoření.

Průzkum agentury Median z roku 2019 neodpovídal realitě

V roce 2019 uskutečnila agentura Median průzkum, kterého se zúčastnilo 823 živnostníků a menších podnikatelů s ročním obratem do jednoho milionu korun. Zájem o paušální daň byl opravdu vysoký, pro bylo 78 % respondentů. Více než 80 % považovalo současný systém za obtěžující.

A jaká je realita? V roce 2021 se k paušální dani přihlásilo cca 70 tisíc lidí. To je překvapivé číslo oproti průzkumu. Živnostníků je v České republice přibližně jeden milion v letošním roce (přesná čísla se mění), a tak je k paušální dani registrováno cca 7 % podnikatelů. Uvidíme, jak tomu bude v příštím roce.

Shrnutí:

Paušální daň je pro živnostníky s ročním obratem do 1 milionu. Jednodušší paušální platba se skládá ze zdravotního pojištění, sociálního pojištění a daně z příjmu. Není možné využívat další odpočty, např. slevu na dítě.

Chcete víc porozumět pojmům, jako jsou účetnictví a daně? Přihlaste se na rekvalifikační kurz v naší společnosti Orange Academy. Hodnocení absolventů mluví za nás! Láká vás raději online varianta studia? Ani to není problém. Shlédněte naši nabídku online kurzů – (podvojného) účetnictví online a mzdového účetnictví online.

Zdroj: Měšec.cz, Kurzy.cz, Agentura Median

Mám zájem o odběr newsletteru