Návrat do práce po rodičovské dovolené může přinést spoustu otázek. Pokud se váš návrat blíží, je jistě na místě začít si zjišťovat, jaká máte práva i povinnosti. Také se vám budou hodit naše tipy pro klidnější přechod zpět do pracovního procesu. Nenechte se dotlačit zaměstnavatelem k odchodu a přečtěte si o svých právech dle zákoníku práce. 

Nejprve základní názvosloví a pojmy

Někdy se v názvosloví ztrácí jak samotné maminky, tak široká veřejnost. Pojďme si tedy pro začátek vyjasnit několik základních pojmů. se kterými se během článku i života běžně setkáte.

Mateřská dovolená a peněžitá pomoc v mateřství

První z dovolených, na kterou budete nastupovat, se stává mateřská dovolená, která trvá zpravidla 28 týdnů (u dvojčat 37 týdnů). Nejčastěji se na ní nastupuje 6 až 8 týdnů před porodem. V této lhůtě pobíráte peněžitou pomoc v mateřství za podmínky, že jste se účastnila nemocenského pojištění alespoň 270 kalendářních dní v posledních 2 letech. Jestliže tuto podmínku nesplňujete (nejčastěji se tento problém týká OSVČ), nemáte na pomoc nárok, ale můžete hned po porodu nastoupit na rodičovskou dovolenou.

Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek

Po uplynutí mateřské, nastupujete na rodičovskou dovolenou, která trvá až 3 roky. Za tu dobu máte nárok na 300 000 Kč v rámci rodičovského příspěvku (u dvojčat 450 000 Kč). Ten však můžete rozložit až do 4 let věku dítěte.

Kdo platí tyto dávky?

Tyto dávky slouží jako náhrada pravidelného přijmu matky (či otce) a platí je stát. Dovolenou vám však poskytuje přímo váš zaměstnavatel.

Návrat do práce po rodičovské dovolené – nejčastější otázky

V oblasti návratu po rodičovské dovolené zpět do práce panuje hned několik neznámých, které rodiče obvykle trápí. Na nejčastější otázky vám nyní poskytneme odpovědi dle zákoníku práce. Jestliže vás zajímá něco dalšího, obraťte se na nás v komentářích.

Musí vám zaměstnavatel držet místo?

Během rodičovské a mateřské dovolené vás zaměstnavatel nemůže vyhodit. Toto pravidlo však platí pouze u pracovní smlouvy na neurčito. V případě smlouvy na určitou dobu vám zaměstnavatel smlouvu nemusí prodlužovat ani během rodičovské dovolené.

Těhotenství nebo mateřství se nesmí stát diskriminačním podnětem k výpovědi. Jestliže tedy máte smlouvu na dostatečnou dobu nebo na neurčito, nemusíte mít obavy z výpovědi během dovolené a zaměstnavatel vám nemůže výpovědí ani vyhrožovat. Také vás nemůže nutit do předčasného nástupu do práce – o tom, kdy nastoupíte zpět, rozhodujete pouze vy.

Dále je důležité zmínit, že výše uvedené platí pouze po dobu mateřské a následně 3 let rodičovské dovolené. Pokud se rozhodnete čerpat příspěvek 4 roky, v posledním roce již nemá zaměstnavatel povinnost držet vám pozici volnou.

Co když vám nechce nebo nemůže zajistit stejnou pozici?

V případě, že ve firmě proběhly nějaké změny a vaše pozice již neexistuje, musí vám zaměstnavatel nabídnout obdobné pracovní místo v rámci vaší kvalifikace a smlouvy. Například bývalé asistentce může nabídnou místo administrativní pracovnice a podobně. Ideálně by se mělo jednat o podobnou náplň práce a zařazení, ale nelze to považovat za podmínku. Platové ohodnocení musí zůstat stejné jako v původní smlouvě.

Co dělat, když zaměstnavatel hrozí výpovědí?

Jestliže vám zaměstnavatel hrozí výpovědí na základě mateřství, jedná se o diskriminaci, která je právně napadnutelná (často však těžko prokazatelná).

Jestliže se nemáte kam vrátit, máte ze zákona nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného předchozího výdělku. Rozhodne-li se zaměstnavatel, že vás po návratu do práce vyhodí, musí vám podat výpověď v písemné podobě, jinak není platná. Výpovědní doba činí alespoň 2 měsíce a začíná až od 1. dne dalšího měsíce. Dále máte také nárok na odstupné.

V žádném případě nepodepisujte dohodu o ukončení pracovního poměru, pokud v ní nejsou uvedené výhodné podmínky (odstupné, výpovědní lhůta) pro vás.

Během rodičovské jste znovu otěhotněla, co teď?

Těhotenství chrání před výpovědí zcela a bezpodmínečně. Nemůžete tedy ani během dalšího těhotenství obdržet výpověď například z důvodu nadbytečnosti či z organizačních důvodů. Jestliže už vám výpovědní lhůta běží a vy zjistíte, že jste znovu těhotná, lhůta se přeruší a naběhne znovu až skončí mateřská a rodičovská s dalším dítětem.

Jakmile vám bude mateřská navazovat na předchozí dovolenou, zaměstnavatel vám musí držet místo až do věku 3 let dalšího dítěte. Reálně tedy můžete s dětmi strávit doma několik let dle počtu dětí a návaznosti těhotenství.

Jak na návrat do práce po rodičovské?

Jak na návrat do práce po rodičovské?

5 tipů: Jak se připravit na návrat do práce po rodičovské dovolené?

Návrat do práce si můžete naplánovat dle svých preferencí. Klidně se lze vrátit již po mateřské dovolené a na rodičovskou nenastupovat vůbec. Jestliže se však vracíte po delší době, je vhodné se na tuto změnu dobře a včas připravit.

1/ Postupná adaptace pro vás i vaše dítě

Dostatek času hraje důležitou roli v poklidné změně režimu, což platí jak pro vás, tak vaše dítě. Pečlivě si promyslete, jak budete postupovat a jaké jsou vaše priority. Chcete například dítě přihlásit do školky? Začněte s ním už několik měsíců dopředu docházet na dopolední program, aby si zvykalo co nejvíce v postupně. Přizpůsobte svůj time management a nevzdávejte se po prvních neúspěšných pokusech, které jistě přijdou.

2/ Zkrácený úvazek nebo home office

Zkuste se se svým zaměstnavatelem domluvit na zkráceném úvazku. Pokud tomu nebrání provozní důvody, měl by vašemu požadavku vyhovět. Skvělým řešením pro mnoho pozic se také může stát home office nebo kombinace obojího. Obě varianty lze domluvit třeba pouze dočasně.

3/ Doplňte si vzdělání

Zvlášť pokud se do práce vracíte po několika letech, je vhodné doplnit a obnovit své znalosti z oboru. Možná nastaly různé změny, vyšly nové zákony a podobně. Také ve firmě mohlo dojít k organizačním či personálním změnám. O těch by vás mohla informovat kolegyně nebo kolega na příjemném obědě.

4/ Chcete se vrátit na stejnou pozici?

Možná vám nedělá potíže s návratem na stejnou pozici zaměstnavatel, ale vy už nechcete na stejné místo. Pokud jste se rozhodla pro změnu práce, začněte rekvalifikací, která vám rozšíří vzdělání a zvýší vaše šance na získání pracovního místa. Nezapomeňte také obnovit svůj životopis a se sháněním pracovního místa začít včas. Pohovory a odezva firem občas zabere dost času.

5/ Zajistěte si hlídání nebo školku

Už dopředu jistě promýšlíte, zda vaše dítě nastoupí do školky či chcete využít jiné formy hlídání. Máte ochotné prarodiče nebo si chcete najmout chůvu? Vše by mělo odpovídat především vašim preferencím a představám.

A především neztrácejte optimismus. Vždy se najde nějaká překážka nebo zádrhel, ale informovaní rodiče je snadno překonají. Přejeme hodně štěstí s návratem do práce a mnoho pracovních úspěchů.

Mám zájem o odběr newsletteru