Koalice, resp. zástupci ANO a ČSSD se shodli na nové výši minimální mzdy, která má od ledna 2020 činit 14.600 Kč. Lidé si tak polepší o 1.250 Kč. Tato částka je kompromisním řešením, ale již teď je jasné, že minimální mzda poroste i v příštích letech. Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že o to bude strana usilovat, protože nechce, aby byla Česká republika zemí levné práce.

Minimální mzda stoupne od ledna 2020 z 13.350 Kč na 14.600 Kč

V letošním roce činí minimální mzda 13.350 Kč. Podle Jany Maláčové, která dlouhodobě prosazuje její rekordní navýšení, se jedná o jednu z nejnižších v celé Evropě. Maláčová na začátku listopadu navrhovala zvýšení minimální mzdy na 14.700 Kč. Argumentovala tím, že nechce, aby bylo Česko posledním ostrůvkem levné práce ve střední Evropě. Proti jsou však podnikatelské odbory. Podle nich bude mít navýšení negativní dopady na zaměstnavatele, jelikož se jim výrazně zvýší odvody za zaměstnance.

Jak se vyvíjely mzdy a platy v roce 2019?

S rekordně nízkou nezaměstnaností, kterou jste mohli zaznamenat v letošním roce, stoupal tlak na růst mezd a platů. Mzdy se výrazně zvyšovaly již loni, a to především u nízkopříjmových profesí, např. u pracovníků ve výrobě a maloobchodu. Výrazně dostali přidáno zaměstnanci ve státní správě. Naopak u nejvyšších mezd došlo ke stagnaci či k pomalejšímu růstu.

Největší skoky byly zaznamenány v oborech, jako je bezpečnost a ochrana, bankovnictví a právo. V odvětví hornictví a hutnictví mzdy klesly o 1 %, rovněž v odvětví překladatelství a tlumočnictví se snížily o 5 %. Určitá vyrovnanost se projevila mezi regiony. V Praze rostly mzdy nejméně, a to o 4 %. Jejich průměrná hodnota však stále patří k té nejvyšší. Ve Středočeském a Jihočeském kraji zaznamenali nárůst až o 11 %.

Oznámení vlády o zvýšení minimální mzdy potěšilo hodně Čechů

A kdo tedy nejvíce ocení zvýšení minimální mzdy? Týká se to cca 150 tisíc zaměstnanců. Minimální mzda se za posledních deset let zvýšila o neuvěřitelných devadesát procent. Oproti průměrné mzdě tak vzrostla přibližně o dvojnásobek, přičemž od roku 2015 se zvýšila o 45 %. Zaměstnavatelé však mohou na neustálý růst minimální mzdy reagovat rychlejším zavedením automatizace a robotizace výroby.

Vláda by proto měla podle ekonoma Lukáše Kovandy myslet i na to, jak brát ohled na zaměstnavatele a ulevit jim. V opačném případě by se mohla lidem radost z navýšení minimální mzdy vytratit. Aktuální tlak na překotný růst mezd může v budoucnu připravit o práci až desetitisíce lidí. Největší ohrožení pocítí zejména malé prodejny na venkově. Některé z nich budou muset z ekonomických důvodů zavřít.

Odboráři navrhovali, aby byla minimální mzda 2020 ve výši 15 tisíc korun

Podle odborářů propouštění zaměstnanců nehrozí, proto navrhovali výši minimální mzdy na 15 tisíc korun. Pokud by přece jen hrozilo, podnikatelské svazy a Hospodářská komora by musely výrazně přehodnotit své aktuální velmi vysoké požadavky na další dovoz levné pracovní síly ze zahraničí. Podle ekonoma Štěpána Křečka se propouštění lidé bát nemusejí. Sice se podnikatelům zvýší mzdové náklady, a tím pádem se sníží jejich ziskovost, ale nejedná se o žádný zásadní skok. Českou ekonomiku by poškodilo závratné navýšení (např. na 20 tisíc korun).

Koho se dotkne zvýšení minimální mzdy?

Minimální mzda má kromě zvýšení mzdových nákladů firem vliv na řadu dalších limitů a odvodů. Nesmíme opomenout daňový bonus. Rodiče, kteří si uplatňují daňový bonus na dítě, musí za daný rok pobírat příjem nejméně 6násobku minimální mzdy. V roce 2019 se jednalo o částku 80.100 Kč, v roce 2020 to bude 87.600 Kč.

Ovlivněni budou rovněž důchodci s vysokým starobním důchodem (penze jsou osvobozeny od daně do hranice 36násobku minimální mzdy), v roce 2020 se tedy bude jednat o částku 525.600 Kč. Zvýšeny budou odvody na zdravotní a sociální pojištění u podnikatelů OSVČ, lidí s kratším úvazkem či osob bez zdanitelných příjmů (OBZP).

Zdroj: Web poslanecké sněmovny

Mám zájem o odběr newsletteru