Jak podnikat se chce naučit mnoho lidí, je to sen, který jim nabízí svobodu, nezávislost a hlavně
možnost realizování vlastních nápadů. V dnešní době se může zdát podnikání snadné, ale stále to
chce spoustu tvrdé práce, čas a hlavně vědět s čím chcete podnikat, abyste byli úspěšní.

V čem se dnes vyplatí podnikat?

Pokud jste se rozhodli, že chcete být podnikateli, můžete se zamyslet nad některými z níže uvedených
oblastí.

E-commerce a online služby

Digitální technologie umožňují přístup k novým podnikatelským příležitostem. Navíc E-commerce je
jedním z rychle se rozvíjejícím odvětvím a můžete prodávat takřka cokoliv. Nezapomínejme ani na
digitální marketing nebo třeba online kurzy.

Zdraví a péče o sebe

Odvětví, které roste závratnou rychlostí je zdraví a péče o sebe, ať už o svou fyzickou nebo
psychickou stránku. Lidé stále více investují do svého zdraví a duševní pohody. Můžete se tak
zamýšlet nad podnikáním v oblasti zdravé výživy, fitness nebo v psychologii.

Ekologie

Lidé se stále více zajímají o to, jaký dopad má naše chování na kvalitu života i planetu. Podnikejte
v oblasti obnovitelných zdrojů, recyklace nebo udržitelné módy, která je stále více žádaná.

Studujte kurz mzdového účetnictví 100% online

Jak začít podnikat od nuly?

Níže uvedené body můžete využít jako plán, který vám umožní začít s podnikáním a bude pro vás
pilířem, abyste neztratili jistotu a chuť.

Promyslete svůj podnikatelský plán

Přemýšlejte o tom, co vás baví a jaké máte dovednosti. Pokud začínáte s podnikáním, je nejlepší vybrat si takovou činnost a oblast, která vychází z vašich zájmů. Zůstanete tak dlouho motivovaní a práce pro vás bude skutečně koníčkem. Buďte realisté Myslete nejen na to, co vás baví, ale zda je po tomto i poptávka a budete mít na trhu lidi, kteří budou váš produkt odebírat. Zjistěte si, kdo je vaše cílová skupina a jestli vůbec existuje. Pak reálně zhodnoťte, zda na danou oblast máte potřebné znalosti a dovednosti. Buďte k sobě skutečně kritičtí, protože do podnikání vložíte spoustu času a možná i financí.

Prozkoumejte trh

Průzkum trhu vám během začátků v podnikání pomůže porozumět potřebám a preferencím vaší cílové skupiny. Díky němu se také dozvíte, co na trhu chybí, s čím můžete plnohodnotně přispět a vyhodnotíte tak konkurenční prostředí.

Vymyslete název

Název vaší společnosti bude signifikantní pro uživatele a celou vaši klientelu. Vymyslete takový obchodní název, který zanechá silný první dojem a lidé si jej zapamatují. Prozkoumejte, zda někdo na váš název nemá ochrannou známku nebo již není zaregistrovaný. Stejně tak si zkontrolujte, zda je volná doména s tímto názvem.

Legislativní záležitosti, odvody a paušální daň v roce 2024

Nezapomínejte na to, že podnikání s sebou přináší i několik legislativních záležitostí, které se vyplatí dodržovat. Zajistěte, abyste splňovali všechny právní i daňové povinnosti. Pro splnění těchto záležitostí je dobré se obrátit i na právníka, který vám se vším potřebným pomůže. Jedná se například o žádost o živnostenské oprávnění, registraci názvu vaší společnosti, podání žádosti o ochranou známku nebo seznámení se se všemi potřebnými druhy předpisů. Nezapomeňte ani na odvody. Pokud si zvolíte paušální daň, máte  již vše vyřešeno v jedné platbě.

Budujte klientelu

Budujte zákaznickou základnu, protože takoví zákazníci zvýší vaše prodeje, budují důvěryhodnost vaší značky, mohou vás dále doporučit dalším lidem, které mají ve svém okolí. Buďte tedy konzistentní v nabízení svých produktů nebo služeb, dbejte na dobrou značku vaší společnosti i vás samotných. Dbejte na kvalitní zákaznický servis, protože když dáte lidem něco navíc, budou se vždycky rádi vracet. Sledujte očekávání svých zákazníků a jak se mění v návaznosti na různá období. Nezapomínejte ani na zpětnou vazbu, kterou vám vaši klienti mohou předat, díky ní můžete posílit svou značku i zákaznickou základnu.

Co potřebuji, když chci začít podnikat?

Pokud už máte výše uvedené splněno, promyšlený podnikatelský plán, odvětví ve kterém budete podnikat a otestovaný nápad, je nutné přejít k akci.
Vyřiďte si živnostenské oprávnění, bude vám přiděleno IČO. Od roku 2023 má každý podnikatel automaticky zřízenu datovou schránku, kterou může využívat pro komunikaci s úřady.

Vyřízení živnostenského listu

Zajdete na živnostenský úřad předložíte svůj občanský průkaz a zaplatíte 1.000 Kč. Dále vyplníte Jednotný registrační formulář a na základě něj vám po
vyhodnocení udělí úřad IČO.

Sociální a zdravotní pojištění

Živnostenský úřad není jediným se kterým se během založení podnikání setkáte. Zdravotní pojišťovna i Správa sociálního zabezpečení jsou s úřady propojeny a budou o vás jakožto podnikateli vědět. Právě jim budete každý měsíc platit poplatky.

Dalším úřadem se kterým se v rámci řešení daní setkáte je Finanční úřad. Jakmile skončí kalendářní rok, jste povinni podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu fyzických osob.

V čem podnikat 2024?

O něco výše jsme se podívali na to, v čem se v dnešní době vyplatí podnikat. Nyní se zaměříme konkrétněji na některá odvětví, která jsou pro rok 2024 typická a můžete s takovým podnikáním začít klidně i bez peněz. Obory, které nevyžadují velký vstupní kapitál jsou např.: copywriting, online marketing, poradenství a konzultace, programování či překladatelské služby. Zde si vystačíte zejména se svými znalostmi a praxí.

Mám zájem o odběr newsletteru