WordPress je software, který patří mezi nejoblíbenější možnost pro tvorbu webových stránek. Jedná se o software, který lze nainstalovat zcela zdarma a jeho funkce využije prakticky kdokoliv. Hodí se pro začátečníky i pokročilé. Dokonce existuje i celá řada velkých projektů, které používají právě WordPress. Spustíte díky němu svůj blog, magazín, e-shop i firemní web. Proč používat WordPress? To se dozvíte v následujících řádcích.

Co je WordPress?

WordPress je redakční software, který využije každý, kdo chce vytvořit svou webovou stránku a jednoduše spravovat její obsah. Jedná se o software s otevřeným zdrojovým kódem, který využívá licenci GPL a na jeho vývoji se neustále podílí desítky tisíc lidí. Nejpopulárnějším redakčním softwarem na světě se stal díky své otevřenosti, uživatelské přívětivosti a maximální přizpůsobitelnosti. Nabízí množství dostupných šablon, doplňků a pluginů.

Proč používat WordPress?

Důvodů, proč si zvolit jako svůj software právě WordPress je celá řada. Za ten nejdůležitější lze však považovat to, že se jedná o svobodný a otevřený software, který se dále vyvíjí pomocí jeho uživatelů. Díky tomu se nabízí zdarma. Jako uživatel máte neomezené možnosti, jak si své webové stránky díky WordPressu upravit. Dalším podstatným faktem je, že je jednoduchý na používání. V případě, že jste začátečník máte k dispozici intuitivní prostředí, které vás vede krok po kroku k vašemu vysněnému webu.

Přesto, že se jedná o software, který používá podle statistik zhruba 40 % webových stránek po celém světě, je každý web originální. WordPress umožňuje změnu vzhledu webu pomocí šablon. Dalším plusem pro originalitu jsou pluginy, které si můžete vybrat a vložit na váš web. 

V dnešní době je navíc velmi důležité mít responzivní web, tak aby byl použitelný i na mobilních zařízeních. WordPress podporuje šablony, které jsou plně responzivní. 

Naučte se programovat v našem kurzu

Komunita WordPress

Díky tomu, že WordPress používá velké množství uživatelů, je vždy snadné najít pomoc. WordPress má vlastní oficiální fórum, kde lze najít velké množství odpovědí na nejrůznější dotazy nebo lze založit vlastní diskuzi. Vždy se najde uživatel, který ochotně v diskuzních fórech poradí.

WordPress

WordPress umožňuje změnu vzhledu webu pomocí šablon a pluginů

Důraz na bezpečnost

WordPress byl navržen s důrazem na bezpečnost. Jedná se o bezpečnou platformu pro tvorbu a běh webové stránky. Navíc obsahuje nástroj pro ověření síly hesla. Díky tomu můžete mít u účtů bezpečná hesla, která nelze snadno prolomit. V případě, že při instalaci WordPressu využijete pomoc profesionálů, bude web lépe zabezpečený než ostatní stránky. Celý WordPress je komplexně chráněn před hacknutím a různými druhy spamu.

Funkce WordPressu, které oceníte

  1. Plán příspěvků s WordPressem lze vytvořit příspěvek a nastavit datum jeho publikace. Díky této funkci nemusíte být online a přesto na vašem webu budou přibývat nové články či jiný nový obsah.
  2. Práva uživatelů – ve WordPressu můžete jednoduše přidělovat uživatelské role a práva uživatelů v administraci. Vybírat lze například administrátora, šéfredaktora a editora.
  3. Snadná publikace – publikování obsahu je velmi jednoduché. Jakmile jste s článkem hotovi, stačí kliknout na tlačítko Publikovat.
  4. Dostupnost – připojit se můžete pomocí telefonu, tabletu nebo PC a přihlásit do administrace a spravovat obsah. Není potřeba žádný speciální software, stačí pouze internetový prohlížeč.
  5. Automatické ukládání – díky funkci automatického ukládání, můžete tvořit obsah bez jeho ztráty. Nemusíte neustále klikat na tlačítko pro uložení.
  6. Cloud – veškerý obsah stránky při použití WordPressu je uloženo na cloudu. To znamená, že můžete libovolně měnit zařízení, které používáte ke správě a to bez nutnosti instalace speciálního softwaru.
  7. Český jazyk – WordPress je díky své velké české uživatelské základně, která je navíc velmi aktivní k dispozici i v českém jazyce.

Mám zájem o odběr newsletteru