Jak si naprostý začátečník může vytvořit vlastní webové stránky nebo e-shop? Tvorba webových stránek a e-shopu nemusí být složitá. V následujících řádcích vám představíme nástroje, které k tvorbě webových stránek a e-shopu pomohou. 

Webové stránky pro začátečníky

Každý začátečník ocení možnost vytvořit základní webové stránky i bez znalosti programování. Webové stránky se hodí každému – firemní web, blog, magazín apod. První webové stránky lze vytvořit často zdarma a vyzkoušet si smysl podnikatelského záměru. Častou chybou je investice do tvorby webu, který nakonec neměl šanci posloužit, protože se podnikatelský plán stal neúspěšným.

WordPress

Mezi nejoblíbenější možnost tvorby webových stránek je WordPress, který lze jednoduše stáhnout a nainstalovat. Podle statistik využívá WordPress 33 % všech webových stránek po celém světě. Díky wordpressu lze spustit své první webové stránky. Tvorba webu zahrnuje výběr šablony (vzhled webových stránek) a různých funkcí webu (pluginů). WordPress si lze stáhnout zdarma a hodí se na jednoduché firemní weby, blogy, magazíny i osobní stránky. 

WordPress nabízí širokou škálu možností:

  • Jedná se o systém s otevřeným zdrojovým kódem, který je dostupný zdarma a kdokoliv může pomoci s jeho dalším zdokonalováním;
  • dodržuje standardy XML, XHTML a CSS;
  • nabízí integrovaný správce odkazů;
  • nabízí galerii médií (obrázky, videa);
  • struktura trvalých odkazů je nastavitelná;
  • podpora doplňkových pluginů pro rozšíření funkcí 
  • podporuje možnosti vzhledů webových stránek, 
  • podporuje tzv. widgety;
  • nabízí možnost zařazovat příspěvky do kategorií;
  • nabízí možnost přidávat k příspěvkům štítky, které pomáhají pro lepší orientaci na stránce; 
  • nabízí vyhledávání v rámci webových stránek;
  • a další.

Webnode

Další velmi oblíbenou možností je český nástroj Webnode, který nabízí všechny základní nástroje pro tvorbu webu. Oproti WordPressu se jedná  o online nástroj, který není třeba instalovat ani nijak konfigurovat. Webnode nabízí nákladní variantu, která je zdarma. Lze si však za měsíční poplatek zřídit i vlastní doménu a vybrat další funkce. Omezení je však v prostoru gigabitů na webu, které se liší od verze, kterou si za poplatek vyberete.  

Webnode je zkrátka ideální pomocník pro tvorbu a správu originálních webových stránek. Mezi jeho doplňkové funkce patří umisťování interaktivních prvků – ankety, formuláře, diskusní fóra i FAQ. Navíc si lze vybrat rovnou ze tří rozhraní –  osobní stránky, firemní stránky a e-shop. Webnode nabízí šablony, které si může uživatel v editoru různě upravit.

Naučte se programovat v našem kurzu

Webgarden

Dalším  českým nástrojem je Webgarden. Jeho výhodou je, že lze propojit s internetovými nástroji Google Analytics a Google Search Console. V nastavení lze na stránku vložit oznámení cookies nebo kontaktní formulář. Webgarden taktéž umožňuje vytvořit si e-shop.

Jak na e-shop?

V případě e-shopu jde opět o to začít s jednoduchým řešením, kdy lze zjistit celkový potenciál daného plánu. Tvorba e-shopu je však složitější, než tvorba jednoduchých webových stránek jelikož e-shop musí zvládat různé funkce, které vám efektivně pomohou s podnikáním. Internet však opět nabízí velkou škálu možností se kterými lze e-shop spustit rychle a jednoduše.

V České republice je nejoblíbenějším řešením Shoptet. Jedná se o tzv. balíčkové řešení, který lze spustit pomocí několika kliknutí. Shoptet umožňuje jednoduché ovládání, díky kterému na něm v dnešní době funguje tisíce e-shopů.

Výše uvedený Webnode nabízí díky šablonám i možnost e-shopu. Díky této možnosti lze vytvořit rychlé a pohodlné nakupování na webové stránce, která je již vytvořená. 

Pokud tedy s podnikáním na internetu začínáte, určitě zvolte ze začátku jednoduchý e-shop, který vychází levněji než e-shop na míru a do začátku určitě postačí.

Tvorba webu

Nástroje jsou ideálními pomocníky pro tvorbu a správu originálních webových stránek nebo e-shopu

Tvorba webových stránek ve třech krocích

Krok 1: Registrace a přihlášení

Většina nástrojů požaduje registraci a následné přihlášení do aplikace. Registrace probíhá standardně přes emailovou adresu, která se musí potvrdit. Dalším krokem je výběr názvu webu. Výběr názvu je velmi důležitý, velmi často totiž už nejde změnit. 

Krok 2: Vzhled webové stránky

Jakmile máte vybraný název webu, je dalším krokem výběr šablony. Všechny zmíněné nástroje nabízí širokou škálu šablon různého zaměření. Šablony lze navíc kdykoliv změnit. Výběr šablony navíc není omezen na barvy, které jsou uvedené v náhledu to znamená, že si barvu webu lze snadno přizpůsobit obrazu svému. Do vzhledu svého webu lze zakomponovat i velmi často své fotografie nebo obrázky.

Krok 3: Hlavní menu, rozvržení stránky a obsah

Třetím krokem je celkové rozvržení stránky a tvorba hlavního menu. V této fázi si lze vybrat umístění textu, obrázků či widgetů. Obsah webových stránek by měl obsahovat vždy kontaktní údaje a dobře připravenou homepage. Cílem homepage je vysvětlení hlavního účelu webu a pomoc návštěvníkovi s orientací na webových stránkách.

Mám zájem o odběr newsletteru