Python je jedním z nejpopulárnějších programovacích jazyků na světě. Používá se při tvorbě webových aplikací a databází. Stále častěji se používá na strojové učení.

Co je Python?

Python je programovací jazyk. V roce 1991 ho vytvořil Guido van Rossum a nyní je jedním z nejpopulárnějších programovacích jazyků na světě. Je známý svou jednoduchostí a přehledností. Naučit se ho zvládne prakticky každý, což z něj činí dobrou volbu pro začátečníky. Python lze použít pro širokou škálu aplikací.

Webové aplikace a databáze

Python je oblíbenou volbou pro vývoj webových aplikací, automatizaci úloh, vizualizaci a analýzu. Snadno se ovládá a nabízí řadu nástrojů pro vývoj webových aplikací. Je také populární volbou pro práci s databázemi. Má knihovnu pymysql, která poskytuje snadný přístup k databázím MySQL. 

Strojové učení

Python je oblíbenou volbou pro vývoj strojového učení a umělé inteligence. Má knihovny Keras a TensorFlow, které poskytují širokou škálu nástrojů pro strojové učení.

Grafické uživatelské rozhraní (GUI)

Python lze použít k vývoji grafických uživatelských rozhraní (GUI) pomocí knihovny tkinter.

Hry

Python lze použít k vývoji her pomocí knihoven pygame nebo pyglet.  Vývoj her může probíhat pro různé platformy, včetně webu, mobilních zařízení a stolních počítačů.

SEO

V neposlední řadě jej lze využít i pro oblast optimalizace pro vyhledávače (SEO). Ideální je jeho použití v oblasti implementace změn na více stránkách, nebo rozdělení klíčových slov. Python je nástroj pro pochopení toho, jak lidé vyhledávají informace a jak na požadavky reaguje vyhledávač, jaké výsledky nabízí.

Python je open source, což znamená, že je k dispozici zdarma a může jej používat kdokoli.

Naučte se programovat v našem kurzu

Jak dlouho trvá naučit se Python?

Doba potřebná k naučení se Pythonu závisí na vašich předchozích zkušenostech s programováním. Pokud nemáte žádné zkušenosti s programováním, můžete se jej naučit za několik týdnů nebo měsíců. Pokud máte nějaké zkušenosti s jiným programovacím jazykem, může to  trvat mnohem kratší dobu. Existuje mnoho zdrojů, které vám mohou pomoci naučit se Python. Můžete si přečíst knihy, navštěvovat kurzy nebo se učit online.

Ač je Python programovací jazyk, tak s tím pracují i účetní a vědci. Pomocí něj zpracovávají své každodenní úkoly, například organizaci financí, sledování cen na burze, přejmenování souborů, automatické vyplňování formulářů.

Analýza dat a strojové učení v Pythonu

Pomocí Pythonu lze velmi snadno analyzovat data a zařadit strojové učení. Má širokou škálu knihoven a nástrojů, které usnadňují práci s daty a vývoj modelů strojového učení.

Knihoven pro analýzu dat a strojové učení je hned několik:

  • NumPy – poskytuje strukturu dat, která se nazývá matice, je ideální pro práci s daty.
  • Pandas – poskytuje další struktury dat, jako jsou tabulky a časové řady, které jsou užitečné pro analýzu dat.
  • Scikit-learn – poskytuje knihovnu nástrojů pro strojové učení, jako jsou algoritmy klasifikace, regrese a asociace.
  • TensorFlow – TensorFlow je knihovna pro strojové učení, která využívá umělou inteligenci.

 Použití Pythonu v reálném světě

  • Netflix jej používá k doporučování filmů a televizních pořadů svým uživatelům.
  • Google jej používá k vývoji svých vyhledávacích algoritmů.
  • NASA jej používá k ovládání svých vesmírných lodí.

Open source

Python je open source, což znamená, že je k dispozici zdarma a může jej používat kdokoli. Python se neustále vyvíjí a zlepšuje. Open source komunita poskytuje podporu a zdroje pro vývojáře.

Výhody open source a komunity

  • Snadnější a rychlejší učení: Open source zdroje, jako jsou knihy, kurzy a tutoriály, vám mohou pomoci naučit se Python rychleji a snadněji.
  • Dostupnost podpory: Pokud máte potíže s učením nebo používáním Pythonu, můžete se obrátit na komunitu o pomoc.
  • Sdílení znalostí: Komunita Pythonu je skvělým místem, kde můžete sdílet své znalosti a zkušenosti s ostatními.

Automatizace a skriptování

Python lze také použít k automatizaci úloh a k psaní skriptů. 

  • Pipenv – je nástroj pro správu, který usnadňuje instalaci a správu knihoven Pythonu.
  • Selenium – je knihovna pro automatizaci webových aplikací.
  • PyAutoGUI – PyAutoGUI je knihovna pro automatizaci desktopových aplikací.

Rekvalifikujte se v IT

Python se používá v široké škále aplikací, což znamená, že s jeho znalostmi můžete získat práci v mnoha různých oborech. Mezi nejoblíbenější možnosti patří:

  • Vývoj webových stránek a aplikací
  • Analýza dat a strojové učení
  • Automatizace úloh
  • Vývoj her
  • Vědecká práce

Python je výkonný a univerzální programovací jazyk, který lze použít pro širokou škálu aplikací. Od webových aplikací a databází až po strojové učení a umělou inteligenci. Python je oblíbenou volbou pro začátečníky, protože je snadno naučitelný a má širokou škálu zdrojů, které mohou pomoci programátorům začít. Pokud hledáte programovací jazyk, který je výkonný, univerzální a snadno se naučí, Python je dobrou volbou.

Mám zájem o odběr newsletteru