Účetní odpisy jsou nákladovou položkou, která se používá k rozdělení pořizovací ceny dlouhodobého majetku na dobu jeho předpokládaného použití. Hlavním účelem účetních odpisů je zobrazení skutečného opotřebení majetku v účetních výkazech a snížení daňové povinnosti. Jak na to? To se dozvíte v následujících řádcích.

Účetní odpisy mají potenciál pro optimalizaci vašich finančních výsledků. Správným využitím účetních odpisů můžete snížit daňovou povinnost a zlepšit ukazatele finanční výkonnosti.

Odpisový plán: Kdo jej stanoví?

Odpisový plán je důležitý nástroj účetních jednotek, který slouží k předpovědi a řízení odpisů dlouhodobého majetku. Díky plánu se odhadne opotřebení majetku, obsahuje dvě části:

  • Věcnou část – zahrnuje shrnutí veškerého majetku, včetně plánovaných přírůstků a úbytků.
  • Metodickou část – obsahuje dobu odpisování, sazby a zvolené metody.

Co je potřeba k vytvoření odpisového plánu?

  1. Seznamte se s veškerým dlouhodobým majetkem účetní jednotky.
  2. Odhadněte dobu odpisování pro každý typ majetku.
  3. Vyberte si metodu odpisování pro každý typ majetku.
  4. Sestavte odpisový plán.

Sestavení a realizace odpisového plánu je v režii účetní jednotky. V souladu se zákonem o účetnictví si účetní jednotka může stanovit individuální plán pro každý typ majetku.  Při sestavování odpisového plánu je třeba dávat pozor na několik věcí:

  • Odpisujeme maximálně do výše vstupní ceny majetku.
  • Doba odpisování by měla být zhruba stejná jako doba reálného používání majetku.
  • V průběhu účetního období se nesmí postup a metody odpisování měnit (můžeme pouze zkrátit či prodloužit dobu odpisování).

Jaké funkce plní odpisový plán?

  • Předpovídá budoucí náklady na odepisování.
  • Pomáhá účetní jednotce sledovat a kontrolovat odpisy.
  • Poskytuje informace pro rozhodování o investování do majetku.

Odpisovatelé majetku: Jaké jsou jejich kategorie?

Odpisování majetku má na starosti tzv. odpisovatel. Zákon o daních z příjmů definuje několik kategorií odpisovatele, kterými jsou:

  • vlastník majetku,
  • organizační složka státu příslušná hospodařit s majetkem státu,
  • státní příspěvková organizace, státní podnik nebo jiná státní organizace, která je příslušná hospodařit s majetkem státu,
  • příspěvková organizace ÚSC nebo dobrovolného svazku obcí,
  • dobrovolný svazek obcí,
  • podílový fond,
  • svěřenský fond,
  • nástupnická obchodní korporace zanikající nebo rozdělované obchodní korporace při přeměně.

Jaké jsou další požadavky na odepisování majetku?

  • Odepisování majetku může provádět i osoba jiná než odpisovatel, pokud je k provedení odepisování zavázána.
  • Původní odpisovatel může odpisovat majetek i v případě, že došlo k převodu vlastnictví majetku na věřitele v rámci úvěrového financování.
  • V případě, že je majetek používán jen zčásti k ekonomické činnosti, může poplatník krátit odpisy.
účetní odpisy

Výpočet účetních odpisů se provádí na základě pořizovací ceny majetku, doby použitelnosti majetku a metody odpisování.

Rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy

Účetní odpisy se počítají na základě pořizovací ceny majetku, zatímco daňové odpisy se počítají na základě vstupní ceny majetku. Účetní odpisy se mohou počítat lineárně nebo zrychleně, zatímco daňové odpisy se počítají pouze lineárně. Rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy se nazývá daňový rozdíl. Daňový rozdíl se účtuje na účet 461 – Daňový odklad.

Účetní odpisy dlouhodobého majetku

Dlouhodobý majetek je majetek, který účetní jednotka používá déle než jeden rok. Cena dlouhodobého majetku není účtována do nákladů jednorázově při pořízení, ale postupně prostřednictvím odpisů po dobu používání tohoto majetku.

Účelem odpisování je rozložit náklady na pořízení dlouhodobého majetku do období, ve kterých majetek účetní jednotka aktivně používá. Odpisy tak umožňují, aby účetní jednotka správně vykazovala své náklady a výnosy.

Kromě dlouhodobého majetku se odpisuje také technické zhodnocení, které účetní jednotka provedla na hmotném nebo nehmotném majetku. Technické zhodnocení znamená zvýšení vstupní ceny dlouhodobého majetku, které nastane, když majetek zlepšíme (rekonstrukce, přístavba).

Odepisovat lze pouze dlouhodobý majetek, který odpovídá stavu, ve kterém ho lze užívat. Existují však některé položky dlouhodobého majetku, které nelze odepisovat vůbec, například pozemky, stavby, umělecká díla a sbírky.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Účtování účetních odpisů

Účetní odpisy se účtují jako nákladové položky v účetnictví na účet 551 – Odpisy dlouhodobého majetku. Počítají se podle následujícího vzorce:

Účetní odpisy = Pořizovací cena majetku / Doba použitelnosti majetku

Výpočet se provádí na základě pořizovací ceny majetku, doby použitelnosti majetku a metody odpisování. Účetní odpisy se mohou začít účtovat až po uvedení majetku do užívání.

Druhy odpisů

Existuje několik druhů odpisů:

  • Lineární odpis – metoda odpisování, při které se odpisy účtují ve stejné výši po celou dobu použitelnosti majetku.
  • Zrychlený odpis – metoda odpisování, při které se odpisy účtují v prvních letech používání majetku rychleji, než v pozdějších letech.
  • Mimořádný odpis – v době koronaviru byly v důsledku novely zákona o daních z příjmů do zákona implementovány tzv. mimořádné daňové odpisy. Tento nástroj měl pomoci podnikatelům zvládnout toto náročné období. Mimořádné odpisy se zachovaly i na majetek, který si účetní jednotka pořídí do 31. 12. 2023.

Účetní odpisy jsou důležitou součástí účetnictví. Správným pochopením účetních odpisů můžete optimalizovat své finanční výsledky. Navíc vám odpisy pomohou získat informace pro rozhodování o dalším investování do majetku.

Mám zájem o odběr newsletteru