České a mezinárodní účetní standardy: Účetnictví hraje klíčovou roli v ekonomickém prostředí. Je důležité na národní, ale i na mezinárodní úrovni. Existují různé postupy a standardy pro vedení účetnictví. Mezi dva hlavní systémy patří český účetní standard (ČÚS) a mezinárodní finanční výkazy (IFRS). Tyto dva standardy se liší v několika klíčových aspektech, které by měly být brány v úvahu při vedení účetnictví. V následujících řádcích si je představíme. 

Definice účetnictví

Účetnictví je systém a proces zaznamenávání, klasifikace, měření a prezentace finančních informací o ekonomických aktivitách a událostech ve firmě. Jeho hlavním cílem je poskytnout podnikatelům, investorům a věřitelům přesný a objektivní pohled na finanční stav společnosti.

Pomocí účetnictví firma sleduje a dokumentuje veškeré své hospodářské transakce – prodeje, nákupy, platby, pohledávky a závazky. Tato data jsou zaznamenána do účetních záznamů a následně se používají k vytvoření finančních výkazů.

Každá účetní jednotka má povinnost na konci účetního období sestavit a zveřejnit svou účetní závěrku. Cílem zveřejnění je informovat zainteresované osoby o finanční výkonnosti firmy. Většina účetních jednotek sestavuje a následně i zveřejňuje účetní závěrku v souladu s českými účetními standardy. Zákon o účetnictví však může určit, které účetní jednotky musí sestavit účetní závěrku podle mezinárodních standardů (IFRS).

Účetní jednotky, které sestavují účetní závěrku podle IFRS jsou nejčastěji emitenti cenných papírů, kteří s nimi obchodují na evropském trhu. Dále mezi ně patří účetní jednotky, které jsou podle IFRS konsolidovány a účetní jednotky, které sestavují účetní závěrku podle IFRS dobrovolně.

Mezinárodní účetní standardy (IFRS)

Mezinárodní účetní standardy (IFRS) jsou souborem pravidel a postupů pro vedení účetnictví, které byly vyvinuty Mezinárodní radou pro účetní standardy. Hlavním cílem IFRS je zajistit transparentnost a srovnatelnost finančních výkazů mezi různými podniky. Tyto standardy slouží k tomu, aby bylo možné porovnávat a analyzovat finanční výkazy různých společností bez ohledu na jejich zemi původu.

účetnictví podle standardu

IFRS plní několik funkcí:

  • Poskytuje jasná pravidla pro vedení účetnictví, která jsou v souladu se zásadami transparentnosti a spravedlnosti. To zajišťuje, že finanční výkazy jsou přesné, relevantní a lze se na ně spolehnout,
  • umožňuje investorům porovnávat výkony různých společností a rozhodovat na základě objektivních informací,
  • přispívá k vytváření důvěryhodnosti a transparentnosti na kapitálových trzích, což může vést k přilákání většího množství investorů.

Účetní jednotky, které vedou účetnictví podle IFRS, nemohou při výpočtu daňového základu vycházet z účetního výsledku hospodaření podle IFRS. Základ daně musí vždy vycházet z výsledku hospodaření podle české účetní legislativy. Možnosti, jak mohou účetní jednotky zjistit výši daňového základu jsou následující, mohou vést: 

  • dvojí účetnictví– zvlášť podle České účetní standardy a zvlášť podle IFRS,
  • účetnictví v souladu s IFRS a výsledek hospodaření pak upravit o rozdíly mezi IFRS a ČÚS,
  • nebo účetnictví naopak a to v souladu s ČÚS. Při sestavení účetní závěrky, jen dodatečně upraví podle pravidel IFRS.

České účetní standardy (ČÚS) 

České účetní standardy jsou používané v ČR a představují pravidla, kterými se firmy řídí při vedení finančního účetnictví a sestavování účetní závěrky.  Řídí se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví (dále jen „zákon o účetnictví“) a prováděcími vyhlášky k zákonu o účetnictví. Cílem ČÚS je sjednocení pravidel při používání účetních metod účetními jednotkami.

Účetní závěrka stanoví účetní výsledek hospodaření. Na základě toho, se stanoví základ daně, ze kterého se po úpravách vypočte i samotná výše daně z příjmů právnických osob. 

Rozdíly ve vedení účetnictví podle IFRS a České účetní standardy 

Český účetní standard funguje podle aktuální platné legislativy a podle pravidel zákona o účetnictví. IFRS naopak funguje na principu spravedlnosti, který se zaměřuje na tržní hodnotu aktiv a závazků. To může vést ke značným rozdílům ve vykazování výsledků a hodnoty aktiv a závazků mezi dvěma standardy. ČÚS také obsahuje některá specifická pravidla a postupy, která jsou platná pouze pro české hospodářské prostředí.

Dalším rozdílem je také úroveň podrobností a přesnosti ve finančním výkazu. IFRS klade důraz na podrobnější výkazy. Zatímco ČÚS může být v některých případech méně specifický a v některých oblastech si může být výkaz i podrobný.

Studujte kurz účetnictví 100% online

 

Závěrem je třeba zdůraznit, že volba mezi vedením účetnictví podle ČÚS a IFRS závisí na konkrétní situaci a potřebách firmy. Ve všech případech je však důležité dbát na dodržování platných právních předpisů.

Mám zájem o odběr newsletteru