Mobilní telefon už delší dobu není jenom záležitost telefonních hovorů a posílání SMS. Troufám si říct, že je to nejpoužívanější technologie vaší domácnosti – vyřizování emailů, sledování videí, poslech hudby, čtení zpráv a mnohé další. Navíc nám mobil může posloužit jako užitečný pomocník s financemi. Stačí si stáhnout aplikace na finance a mít finance jednoduše pod kontrolou.

Cílem aplikací je přehledné vedení rozpočtu osobních financí. V následujících řádcích vás provedu několika nejznámějšími aplikacemi, které Obchod Play a App Store nabízí.

Česká aplikace na finance Wallet

Nejpopulárnější appka s více než pěti miliony stažení je Wallet, kterou vyvinuli čeští vývojáři BudgetBakers. Aplikace je speciálně navržena tak, aby nebyla jen strohým nástrojem pro zapisování příjmů a výdajů, ale abyste dostali své finance pod kontrolu již od prvního dne používání a mohli jednoduše plánovat své finanční plány dlouhodobě dopředu.

Aplikace Wallet nabízí jednoduché propojení s bankou – veškeré transakce jsou bezpečně synchronizovány a navíc automaticky rozděleny do kategorií. V aplikaci si lze zvolit své finanční cíle a Wallet vám automaticky nabídne možnosti, jak rychle reagovat na měnící se finanční situaci a vaše cíle si splnit. Celá appka je plná grafů a reportů, které vám přehledně zobrazí stav napříč všemi bankovními účty a hotovostí. Své účty můžete sdílet s partnerem/kou, manželem/kou a vést společně rodinný rozpočet.

Aplikace Spendee – správa peněz a rozpočtu

Čeští vývojáři se pyšní další aplikací Spendee, která prorazila i do zahraničí, je tedy dostupná v českém i anglickém jazyce. Nejen, že lze aplikaci propojit s bankovnictvím ale i s elektronickou peněženkou, např. PayPal a krypto peněženkou, např. Coinbase. Po stažení aplikace do vašeho mobilu se v ní díky intuitivním rozhraní snadno zorientujete.

Grafy, které nabízí, vám zobrazují, kde utrácíte nejvíce a veškeré výdaje vám srovná napříč jednotlivými obdobími. Aplikaci využijete i v případě, že jste neustále na cestách, protože podporuje zadávání cizích měn. Celá aplikace je velmi hravá a zajisté vám pomůže s finanční gramotností, plánováním rozpočtu a kontrolou nad výdaji.

Debito – nejen kontrola financí

Poslední českou aplikací, kterou zmíním, je aplikace Debito. Mobilní aplikace Debito nabízí kromě klasické kontroly financí – příjmy, výdaje a rozpočty i přehled o dokladech, záručních listech, pojistných smlouvách i věrnostních kartách.

V nastavení aplikace si můžete díky těmto dokumentům nastavit veškerá upozornění – platby pojistných smluv a úvěrů, platnost občanského průkazu nebo STK, informace o končící záruce nebo poznámku o návštěvě lékaře. Jednoduše lze do aplikace nahrát veškeré věrnostní karty – do obchodů, do drogerie či do lékárny a jejich použití bude zase o něco snazší.

Money Manager Expense & Budget – jednička mezi finančními aplikacemi

Nejlépe hodnocenou a zároveň nejpopulárnější aplikací s více než deseti miliony stažení je Money Manager Expense & Budget, která nabízí stejné funkce, jako již zmíněné české aplikace. Veškeré příjmy a výdaje jsou zobrazeny pomocí přehledných grafů, nechybí možnost přidat a spravovat své kreditní a debetní karty. V aplikaci lze navíc využít systém usnadňující správu a vedení účetnictví. Celou databázi lze jednoduše zálohovat a zaheslovat, aby bylo používání aplikace bezpečné.

Coconut – aplikace, kterou ocení OSVČ

Aplikace, která byla speciálně vyvinutá pro OSVČ, podnikatele a lidi na volné noze. Nejen, že vám zjednoduší orientaci v účetnictví a pohlídá splatnosti faktur, ale pomůže vám hlavně v začátcích podnikání. Obsahuje totiž obecná pravidla účetnictví, poradí s daněmi a odhadne i vaši daňovou povinnost. Funguje opět jako spojení se stávajícími běžnými účty, jejichž příjmy a výdaje automaticky zaznamenává do kategorií. Lze si do aplikace ukládat účtenky a evidovat DPH. V aplikaci lze vytvořit a následně poslat veškeré faktury, které budete mít přehledně k dispozici.

Máte přehled o svých financích? Využili byste některou z prezentovaných aplikací? Své názory a zkušenosti nám můžete sdělit do komentářů.

Mám zájem o odběr newsletteru