Hledání práce někdy není otázkou několika málo dní nebo týdnů, občas si na svou pracovní příležitost musíte tak trochu počkat. Taková situace však zákonitě otřese s vaší trpělivostí i sebedůvěrou. Co dělat, když už ztrácíte své sebevědomí a potřebujete si víc věřit? Máme pro vás několik tipů.

Jak si udržet sebevědomí při hledání práce: 5 tipů

Rozesíláte životopisy, chodíte na jeden pohovor za druhým a stále vám nikdo nenabídl smlouvu k podepsání? Ponechat si v takové situaci pozitivní myšlení a dobrou náladu je výkon hodný buddhistického mnicha. Ale běžný smrtelník už zas tak pozitivně situaci nevidí a ztrácí své sebevědomí rychlostí blesku.

Co dělat, abyste se z toho nezbláznili a nezačali uvažovat i o pracovní nabídce, která je pod vaší úroveň? Změňte taktiku hledání práce a vyzkoušejte naše tipy.

1. Upřednostňujte kvalitu nad kvantitou

Jestliže rozesíláte životopisy všude, kam se dá, přijde logicky více odmítnutí než přijetí. Proč? Tato taktika totiž zcela jistě vyžadovala ústupky v životopise a dalších prezentačních dokumentech, že? Díky tomu se z vašeho portfolia stalo spíš fádní a nudné povídání, které je natolik univerzální, aby šlo poslat kamkoliv. Tento postup personalisty příliš nezaujme.

I pro vaši sebedůvěru je mnohem lepší zaslat tři CV na tři pozice, o které byste skutečně stáli, než na deset nabídek čehokoliv. Pokud si totiž z řady pracovních inzerátů vyberete pouze ty, o které máte velký zájem, budete se o to víc snažit udělat ze sebe kvalitního kandidáta, kterého jinde nenajdou. Vaše úsilí se odrazí v kvalitě životopisu i výkonu na pracovním pohovoru.

Tip: V pracovním inzerátu najdete přesné požadavky, které má uchazeč splňovat. Nemusíte však splňovat všechny body na 100 %. Inzeráty bývají přehnané a nereálné. Stačí, když splníte cca 70 % popisu.

2. Jedním uchem tam…

Posloucháte příběhy známých, kteří jeden den dali výpověď v minulé práci a za tři dny už nastupovali na skvělé místo někde jinde? Neberte si je příliš k srdci. Nikdy nevíte celé pozadí, které za takovým příběhem stojí. Co když daný člověk pouze vzal první nabídku, co mu přišla pod nos, aniž by z ní měl aspoň malou radost?

Poslouchání podobných happyendů a nevyžádaných rad vám na sebevědomí moc nepřidá. Zkuste se jim buď úplně vyhnout, nebo je brát s velkou rezervou.

Sebevědomí při hledání práce

Sebevědomí při hledání práce: Jak na něj?

3. V mezi čase na sobě zapracujte

Hledání práce vyžaduje čas. Většinou se jedná i o několik týdnů než se ze zaslaného CV stane pracovní pohovor a z něj pak nabídka práce. To jednoduše netrvá den nebo dva. Ani týden nebo čtrnáct dní.

Využijte čas ke zdokonalování a studiu. Když sami ze sebe uděláte atraktivnější volbu, budete mít lepší pocit a větší sebedůvěru. Jednoduše můžete jen a jen získat.

Jak na sobě zapracovat? Absolvujte rekvalifikační kurz, který rozšíří vaše znalosti a zajistí vám větší šance na úspěch. Můžete také zvolit rekvalifikaci v podobném oboru a udělat ze sebe nepostradatelného člena týmu.

4. Kvalitní trio: životopis, motivační a průvodní dopis

Dále lze čas navíc využít ke zdokonalení vlastní prezentace. Životopis je první dokument, který o vás na personálním oddělení uvidí a často se stává rozhodovacím milníkem. Měl by vás tedy skutečně reprezentovat. K podobnému cíli také směřují motivační a průvodní dopis.

Vyšperkujte své trio dokumentů k dokonalosti a procvičte si odpovědi na nejčastější otázky u pohovoru. Jednoduše se připravte na svou chvilku slávy.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi motivačním, průvodním dopisem a životopisem?

5. Nebojte se svěřit

Cítíte se frustrovaní a méněcenní? Pokud kolem sebe máte někoho, kdo si podobnou situací také prošel, určitě vám pomůže svěřit se mu. Vždy se však svěřujte pouze blízkým osobám, u kterých víte, že vás povzbudí a dodají sebevědomí. Lidi, kteří mají tendenci kritizovat a nevyžádaně radit, raději obloukem obejděte.

Přátelé vám mohou poskytnout nejen rameno k “vyplakání”, ale také nějaký tip nebo trik, který zabral jim. Možná také vědí o skvělé pracovní nabídce, na kterou se hodíte. Nebo se mohou nezaujatýma očima podívat na váš životopis či nabídnout procvičení pracovního rozhovoru.

Jaké zkušenosti s hledáním práce máte vy a zasáhla celá situace i vaše sebevědomí? Podělte se s ostatními v komentářích o své zkušenosti. Přejeme mnoho úspěchů a šťastné hledání. 

Mám zájem o odběr newsletteru