Lidé často tápou v pojmech jako je dohoda o provedení práce, o pracovní činnosti a zaměstnání malého rozsahu. V následujícím článku vám je vysvětlíme a dozvíte se také, jak je to s odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Zaměstnání malého rozsahu: Víte, co to je?

Zaměstnání malého rozsahu je typ pracovního poměru, ale i o dohoda (o pracovní činnosti či o provedení práce), při které nebudete mít sjednanou fixní měsíční částku nebo bude nižší než je rozhodný příjem pro účast na nemocenském pojištění (v roce 2020 jde o částku 3 000 Kč/měsíc).

Příklad:

Mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem byla sjednána dohoda o pracovní činnosti (DPČ) na období 1.8.2020 – 1.12.2020 v průměrném rozsahu 3 hodin týdně. Zaměstnanec bude vykonávat práci dle potřeb zaměstnavatele. Odměna byla stanovena ve výši 125 Kč za hodinu.

Protože je uvedena pouze hodinová sazba (nikoliv měsíční odměna), jedná se o zaměstnání malého rozsahu.

Příklad:

Zaměstnanec a zaměstnavatel uzavřeli dohodu o pracovní činnosti od 12. 9. 2020 – 31. 11. 2020 v průměrném rozsahu 5 hodin týdně a sjednanou odměnou ve výši 2500 Kč za měsíc.

I v tomto případě jde o tento typ zaměstnání. Fixní měsíční částka je nižší než 3 000 Kč.

Zaměstnavatelé ho využívají především v případech, kdy mají ve firmě velké množství práce, kterou zaměstnanci na plný úvazek nezvládají. Ze dne na den si vás tak mohou zavolat na výpomoc. Pokud jste například na mateřské či rodičovské dovolené, studujete nebo jste v důchodu, zaměstnání malého rozsahu se vám bude hodit.

Jak je to s platbou zdravotního pojištění a s vyplácením dávek během nemoci?

Odvod na zdravotním pojištění musí být proveden, vyděláte-li si v daném měsíci více než 3 000 Kč (platné v roce 2020). Pokud však budete vykonávat u jednoho či více zaměstnavatelů několik zaměstnání malého rozsahu, částky se budou sčítat a odvodu se nevyhnete. Sociální pojištění se z tohoto typu pracovního poměru neodvádí.

Onemocníte-li a máte-li více zaměstnání, bude vám od každého zaměstnavatele v prvních 14 dnech vyplácena náhrada mzdy a poté jedna dávka, která se bude počítat ze součtu všech příjmů, u nichž účast na nemocenském pojištění vznikla. Nemoc nahlásíte všem zaměstnavatelům, u kterých budete dávku čerpat.

Zdroj: pracomat.cz, 1job.cz

Mám zájem o odběr newsletteru