Hesla jsou klíčem k našim online účtům a chrání naše citlivé informace. Velmi důležité je vytvoření silného hesla, které odolá kybernetickým útokům. Yubico je revoluční způsob, jak zabezpečit svá hesla. Jak to  funguje? To se dozvíte v následujících řádcích.

Tipy na silná hesla

Nejlepší hesla jsou ty, která nikdo jiný nepoužívá. Vyhněte se obvyklým frázím, jako jsou jména, data narození nebo oblíbené sporty. Kyber zločinci mohou tyto informace snadno získat. Místo toho zkuste vymyslet unikátní kombinaci písmen, číslic a speciálních znaků. Délka hesla je také klíčová. Doporučuje se použít alespoň 12 znaků. Čím delší heslo, tím obtížnější je ho prolomit. Kombinujte malá a velká písmena, číslice a speciální znaky.

Dalším užitečným nástrojem je správce hesel. Jedná se o aplikace, které ukládají vaše hesla do šifrované databáze. Můžete si pamatovat pouze jedno hlavní heslo a ostatní jsou bezpečně uložena. Svoje heslo si však neukládejte do prohlížeče. Stejné zabezpečení by měl mít i telefon. Z telefonu může totiž kdokoli snadno získat přístup k sociálním sítím, e-mailu a dalším aplikacím, ke kterým je člověk automaticky přihlášený.

Stejně tak se hesla nesmí ukládat v cizím počítači, úplně nejlepší je v takových případech používat anonymní okna, aby si prohlížeč nemohl uložit žádná data. Nezapomeňte se také vždy odhlásit. 

Aktivujte dvoufázové ověřování u služeb, které to podporují. To znamená, že kromě hesla budete potřebovat další ověřovací faktor, například SMS kód nebo aplikaci pro ověření. I když máte silná hesla, je dobré je pravidelně měnit.

Yubico a hardwarové klíče

Yubico je společnost, která nabízí hardwarové klíče pro zabezpečení online účtů. Tyto klíče pomáhají chránit před phishingem a zabraňují převzetí účtu. YubiKey, jeden z produktů Yubico, umožňuje bezpečné přihlášení k e-mailům, sociálním sítím, kryptoburzám a dalším službám. Je to pohodlnější alternativa k dvoufázové autentikaci pomocí SMS.

yubico password

Jak to funguje?

Když se pokusíte přihlásit k nějaké službě, YubiKey generuje jednorázový kód (OTP) a po jeho vložení do přihlašovacího pole potvrdíte svou identitu. Tímto způsobem se chráníte před phishingem a zneužitím účtu. YubiKey je pohodlnější alternativa k SMS dvoufázovému ověření.

Nastavení YubiKey je obvykle jednoduché:

  • Získání YubiKey: Nejprve si pořiďte YubiKey. Můžete jej zakoupit online nebo v obchodě, který jej prodává. Ceny YubiKey se mohou lišit v závislosti na modelu a funkcích. Obvykle se pohybují od 1.000 do 2.500 Kč.
  • Připojení k počítači: Připojte YubiKey k USB portu na svém počítači.
  • Nastavení služby: Přihlaste se ke službě, kterou chcete chránit pomocí YubiKey. Většina populárních služeb např. Google a Facebook YubiKey podporuje.
  • Aktivace dvoufázové autentikace: V nastavení účtu vyhledejte možnost dvoufázové autentikace (2FA) nebo dvoufázové ověření. Vyberte YubiKey jako metodu 2FA a následujte pokyny.
  • Přidání YubiKey k účtu: Obvykle budete muset vložit YubiKey do USB portu a stisknout tlačítko na klíči. Služba vás požádá o ověření.
  • Zálohování: Nezapomeňte zálohovat svůj YubiKey. Některé služby vám umožní přidat více YubiKeys pro zálohu.
  • Testování: Vyzkoušejte přihlášení s YubiKey, abyste se ujistili, že vše funguje správně.

Nejnovější modely YubiKey

  • YubiKey 5C NFC: Tento model nabízí USB-C konektor, NFC pro bezkontaktní autentizaci a podporu FIDO2. Je vhodný pro mobilní zařízení i počítače.
  • YubiKey 5 Nano: Malý USB-A klíč s podporou FIDO2, U2F a dalších protokolů. Je ideální pro notebooky.
  • YubiKey 5C Nano: Podobný jako předchozí model, ale s USB-C konektorem.
  • YubiKey 5Ci: Kombinuje USB-C a Lightning konektory pro použití s iOS zařízeními. Podporuje FIDO2, U2F a další.
  • YubiKey Bio: Tento model má biometrický snímač otisků prstů a podporuje FIDO2. Je vhodný pro ty, kteří preferují biometrickou autentizaci.
Naučte se programovat v našem kurzu

Bezpečné používání YubiKey

  1. Zabezpečte svůj YubiKey fyzicky: Uchovávejte ho na bezpečném místě.
  2. Nastavte PIN a PUK: Nastavte silný PIN (osobní identifikační číslo) a PUK (PIN Unblock Code). Můžete si změnit PIN. Na Windows můžete použít klávesovou zkratku Ctrl+Alt+Del, vybrat “Změnit heslo” a následně zadat nový PIN. Pokud je PIN zablokován, použijte PUK k jeho odblokování. PUK je kód, kterým můžete odblokovat PIN po třech neúspěšných pokusech. Pokud je i PUK zablokován, YubiKey bude muset být resetován na tovární nastavení. To vymaže všechny načtené certifikáty a vrátí YubiKey do továrního nastavení.
  3. Zálohujte svůj YubiKey: Mějte záložní YubiKey, abyste se vyhnuli problémům při jeho ztrátě nebo poškození.
  4. Používejte YubiKey s více službami: YubiKey můžete použít pro různé služby, jako jsou e-mailové účty, sociální sítě a další.
  5. Aktualizujte firmware: Pravidelně aktualizujte firmware YubiKey, aby byly zajištěny nejnovější bezpečnostní funkce.
  6. Ochrana proti ztrátě: Pokud ztratíte YubiKey, okamžitě zablokujte PIN a PUK a informujte příslušné služby.

Chraňte svá hesla chytře

Yubico nabízí hardwarové klíče, které pomáhají chránit online účty před phishingem a zabraňují převzetí účtu. YubiKey, jeden z produktů Yubico, umožňuje bezpečné přihlášení k e-mailům, sociálním sítím a dalším službám. Jedná se o alternativu k dvoufázovému ověření. Když se pokusíte přihlásit k nějaké službě, YubiKey generuje jednorázový kód (OTP), kterým potvrdíte svou identitu. Tímto způsobem se chráníte před phishingem a zneužitím účtu. Bezpečnostní klíče Yubico jsou skvělým způsobem, jak zabezpečit své účty a chránit se před kybernetickými hrozbami.

Mám zájem o odběr newsletteru