Visual Basic (VB) je moderní programovací jazyk a integrované vývojové prostředí (IDE), které bylo vyvinuto společností Microsoft. Tento jazyk nabízí jednoduché a intuitivní prostředí, což z něj činí oblíbenou volbu mezi začátečníky i pokročilými vývojáři. Přináší výkonný nástroj pro tvorbu Windows aplikací s grafickým uživatelským rozhraním (GUI). Visual Basic umožňuje vývojářům vytvářet aplikace pomocí vizuálních úprav, kdy mohou pomocí ovládacích prvků psát kód definující jejich chování.

Historie: Visual Basic

Předchůdcem tohoto programovacího jazyka  byl programovací jazyk Basic, který se vyznačoval svou jednoduchostí. Vymysleli ho Thomas Kurtz a John Kemeny v šedesátých letech minulého století a rychle si získal oblibu. Basic byl původně navržen jako snadný nástroj pro výuku programování. Slovo “Basic” v angličtině znamená “jednoduchý” nebo “snadný”, což bylo hlavním cílem nového jazyka.  K jeho jednoduchosti přispělo i to, že klíčová slova byla odvozena z běžné angličtiny. V angličtině je navíc také zkratkou slov “Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code”, což znamená univerzální kód instrukcí pro začátečníky. 

Moderní programovací jazyk

Visual Basic byl poprvé představen v roce 1991 jako vizuální nástroj pro programování Windows aplikací. Jeho cílem bylo poskytnout jednoduchý jazyk pro vývojáře, kteří neměli předchozí zkušenosti s programováním. Od té doby prošel několika verzemi a vylepšeními. Začátkem byl prototyp nazvaný Tripod, který byl vyvinut Allanem Cooperem. Společnost Microsoft se dohodla s Cooperem na vývoji Tripodu jako rozhraní pro Windows 3.0 s názvem Ruby. Tripod sám o sobě neobsahoval žádný programovací jazyk. Naopak Ruby zahrnoval pouze základní instrukci pro procesor, která byla však dostačující pro rozhraní ve Windows. Nakonec se Microsoft rozhodl nahradit Ruby jednoduchým programovým správcem (GUI). Spojil Ruby s programovacím jazykem Basic. Tímto spojením vznikl první Visual Basic, jaký ho známe.

Programovací jazyk Visual Basic je stále jedním z moderních programovacích jazyků. Je to jazyk, který byl navržen pro jednoduché používání a pro snadné zvládnutí programování v něm. Je lehké v něm navrhovat různé jednodušší GUI aplikace, ale také skládat celkem složitější komplexní kódy. Programování ve Visual Basicu je kombinací vizuální úpravy komponentů a ovládacích prvků ve formuláři. Následuje psaní dodatečného kódu pro úplnou funkčnost aplikace. 

Naučte se programovat v našem kurzu

Visual Basic: Jak funguje?

Visual Basic je programovací jazyk řízený událostmi. Znamená to, že kód reaguje na akce uživatele, jako je kliknutí na tlačítko myši, pohyb myší nebo vstup z klávesnice.  Pomocí jazyka Visual Basic mohou vývojáři snadno vytvářet aplikace založené na grafickém uživatelském rozhraní. To vše s využitím grafických nástrojů a ovládacích prvků IDE. Mohou využívat vizuální přístup při tvorbě aplikací, kdy lze jednoduše přetahovat ovládací prvky, jako jsou tlačítka, textová pole a popisky, které vkládají do formulářů. Poté stačí napsat kód pro zpracování událostí spojených s těmito ovládacími prvky. Program poskytuje řadu vestavěných funkcí a knihoven, které zjednodušují běžné úlohy a operace.

Možnosti využití tohoto programovacího jazyka

Visual Basic nabízí širokou škálu možností pro vývoj aplikací. Zde jsou některé z hlavních:

  • Vytváření GUI aplikací: VB je optimalizován pro tvorbu aplikací s grafickým uživatelským rozhraním. Vývojáři mohou snadno navrhovat a vytvářet formuláře, přidávat ovládací prvky a psát kód pro jejich interakci s uživatelem.
  • Snadné ovládání událostí: Visual Basic poskytuje jednoduchý způsob, jak programovat události. Vývojáři mohou definovat, jak se aplikace chová po kliknutí na tlačítko, při změně hodnoty v poli nebo jiných událostech.
  • Široká paleta knihoven a funkcí: Obsahuje bohatou sadu vestavěných funkcí a knihoven, které usnadňují práci s různými aspekty aplikace. To zahrnuje manipulaci s textem, práci s databázemi, práci se soubory a mnoho dalšího.
  • Objektově orientované programování: Jeho moderní verze, jako je VB.NET, podporují objektově orientované programování (OOP). OOP umožňuje vytvářet strukturované a modulární kódy, což usnadňuje správu a rozšiřování projektů.

V praxi je Visual Basic nejlépe použitelný pro programování kancelářských aplikací. Ovládací rozhraní programu se dá ve VB zvládnout za 5 minut – stačí nanést ovládací prvky do formuláře a pak jen dodefinovat, co má který prvek dělat.

visual basic

Pomocí jazyka Visual Basic mohou vývojáři snadno vytvářet aplikace založené na grafickém uživatelském rozhraní

Vývoj programovacího jazyka

Visual Basic se neustále vyvíjí, aby odpovídal požadavkům moderního softwarového nástroje. S přechodem na .NET Framework vznikla nová verze jazyka, VB.NET, která přinesla větší výkon, lepší správu paměti a podporu. Microsoft pokračuje ve vydávání aktualizací a nových funkcí pro Visual Basic, aby poskytoval funkční a moderní nástroj pro tvorbu aplikací. Komunita vývojářů také přispívá k vývoji Visual Basicu tím, že sdílí znalosti, příklady a nástroje prostřednictvím online fór a komunitních stránek. Visual Basic si stále udržuje svou popularitu jako přístupný jazyk pro vývoj aplikací s GUI. Jeho jednoduchost a intuitivnost poskytují vývojářům možnost rychle vytvářet funkční a uživatelsky přívětivé aplikace pro operační systém Windows.

Závěr

Celkově lze říci, že Visual Basic je programovací jazyk, který poskytuje jednoduché a přístupné prostředky pro vývoj aplikací s grafickým uživatelským rozhraním. Jeho přehlednost a jednoduché ovládání ho činí atraktivním nástrojem pro vývojáře všech úrovní dovedností.

Mám zájem o odběr newsletteru