Digitalizace zásadně mění účetnictví a zpracování daní. V minulosti bylo účetnictví především ruční a papírovou záležitostí. Účetní museli ručně zadávat data z dokladů do účetních knih, což bylo časově náročné a náchylné na chyby. S rozvojem technologií se účetnictví postupně digitalizuje a zjednodušuje. Jak to bude v budoucnu? Nahradí umělá inteligence práci účetních? To se dozvíte v následujících řádcích.

Výhody digitalizace v účetnictví

V dnešní době už téměř nikdo nechce trávit hodiny přepisováním účetních dokladů a daňových dokladů, přesto jsou stále účetní firmy, které vytěžování dělají ručně. Takové firmy by se měly pustit co nejdříve do modernizace. Využívejte software, který všechny faktury, účtenky a další daňové doklady přepíše do účetního systému za vás. Největší výhodou je rychlost, jednoduchost, spolehlivost a hlavně úspora času. Ušetřený čas pak může účetní věnovat smysluplnější práci, než je přepisování dokladů a tento zlepšovák si už může dovolit finančně opravdu každá firma. Účetní software nabízí: 

  • Zrychlení a zjednodušení účetních procesů: Data z dokladů se automaticky přenášejí do účetního systému, což šetří čas a eliminuje chyby.
  • Zvýšení bezpečnosti a ochrany dat: Digitální data jsou lépe zabezpečená než papírová verze. Digitální data lze ideálně vložit na cloud, tak aby byla zálohovaná. Papírové verze jsou náchylné na poškození nebo ztrátu.
  • Zvýšení dostupnosti dat: Účetní data jsou snadno přístupná z několika účtů. Lze je využít i pro další účely, například pro analýzu a finanční rozhodování.

V Česku probíhá digitalizace účetnictví poměrně rychle. V roce 2023 je již většina českých firem alespoň částečně digitalizovaná.

Přechod  na digitální účetnictví

Přechod na digitální účetnictví začíná výběrem vhodného účetního systému. Trh nabízí velkou řadu různých systémů, které se liší svými funkcemi a cenou. Předtím, než si systém pořídíte, zohledněte velikost firmy, její potřeby a rozpočet. Kromě výběru vhodného účetního systému je třeba také zajistit, aby všichni zaměstnanci, kteří jsou zodpovědní za účetnictví, byli s novým systémem řádně seznámeni. Plánujte postupnou implementaci: Nemusíte přecházet na digitální účetnictví najednou. Můžete začít s digitalizací některých procesů a postupně přidávat další.

umělá inteligence

Využívejte software, který všechny faktury, účtenky a další daňové doklady přepíše do účetního systému za vás

Potenciál umělé inteligence

Umělá inteligence (AI) má potenciál výrazně pomoci v procesu digitalizace účetnictví. Je nepravděpodobné, že umělá inteligence v blízké budoucnosti převezme vládu nad účetnictvím. Umělá inteligence má potenciál automatizovat řadu účetních procesů, ale stále je potřeba lidského zásahu pro některé úkoly, jako je například interpretace účetních dat a rozhodování o účetních závěrkách. 

AI lze využít například pro:

  • Automatické rozpoznávání textu a čísel z dokladů – to ušetří účetním čas a eliminuje chyby.
  • Analýzu účetních dat – AI lze využít pro identifikaci trendů a příležitostí pro nákup, investice apod.
  • Automatizaci účetních procesů – AI lze využít pro zadávání jednoduchých dat, zpracování účetních dokladů a generování účetních výkazů.

V současné době je AI v účetnictví stále ve vývoji, ale má potenciál zásadně změnit způsob, jakým se účetnictví vede. Díky digitalizaci se účetní procesy zrychlí, zjednoduší a automatizují.

Studujte kurz účetnictví 100% online

 Jak se připravit na digitalizaci v účetnictví?

  • Začněte s digitalizací dokladů – doklady jsou základem účetnictví. Pokud budete mít doklady v digitální podobě, ušetříte si čas a eliminujete chyby.
  • Automatizujte rutinní úkoly – existuje řada účetních systémů, které nabízejí možnost automatizace rutinních úkolů. Automatizace vám ušetří čas a umožní vám se soustředit na strategické úkoly.
  • Využijte možnosti umělé inteligence – umělá inteligence (AI) má potenciál výrazně pomoci v procesu digitalizace účetnictví. AI lze využít například pro automatické rozpoznávání textu a čísel z dokladů, analýzu účetních dat a automatizaci účetních procesů.

Digitalizace v účetnictví je proces, který vyžaduje určitou přípravu. Pokud se však budete řídit uvedenými tipy, můžete tento proces zvládnout hladce a bez problémů. Pokud se chcete připravit na budoucnost, je třeba se na digitalizaci účetnictví připravit.

Nahradí AI profesi účetní?

AI stále prochází vývojem, který se však neustále zrychluje. Je velmi pravděpodobné, že AI bude mít schopnost automatizovat větší množství úkolů. Pokud tomu tak bude, mohlo by to vést k významným změnám v účetnictví. Profese účetní však bude profese, která vyžaduje znalosti, dovednosti a zkušenosti. AI může účetním pomoci s jejich prací, ale nejspíše je nebude schopna zcela nahradit.

Mám zájem o odběr newsletteru