Změna oboru není rozhodně jednoduchá. Obzvlášť, pokud je vám již čtyřicet, padesát nebo více let. Nic však není nemožné. Není ale snadné oslovit potencionálního zaměstnavatele, aby vám dal práci, když nemáte v daném oboru žádné zkušenosti. Jak v tomto případě sepsat CV a motivační dopis, abyste zaujali personalistu a dal vám šanci?

Na to, abyste napsali svůj životopis a motivační dopis tak, abyste byli pro zaměstnavatele stejně zajímaví, jako uchazeči s praxí v oboru, je třeba trochu umu. Neváhejte využít osvědčené rady, které již v minulosti pomohly lidem, kteří byli na stejné lodi jako vy.

Proč se chcete přeorientovat na jiný obor?

Největší chybou je, když ve svém CV či motivačním dopisu vůbec neuvedete důvod, proč se hlásíte na úplně odlišnou pozici, než jste dosud pracovali. Někteří zájemci o práci dokonce motivační dopis nenapíší vůbec, anebo si životopis nepřizpůsobí tomu, že chtějí změnit obor a přeorientovat se do jiné profesní oblasti. Věřte že je to otázka, která zaměstnavatele rozhodně bude zajímat! Už jen z toho důvodu, že se může obávat, že je to pro vás jen dočasná přestupní stanice, než se vrátíte ke své předchozí práci.

Také uveďte, jaké zkušenosti a schopnosti jste získali v minulém zaměstnání, a jak je hodláte využít na novém místě. Buďte pozitivní, nestěžujte si, že jste dostali výpověď z práce. Jen konstatujte, že na vaši původní profesi dopadla krize, že v ní nevidíte potenciál do budoucna, a že to se změnou oboru myslíte skutečně vážně a je to pro vás dlouhodobá mise.

Jak napsat životopis (CV), když chcete změnit obor?

Na začátek životopisu je dobré vložit krátký úvod. V něm uveďte, jaké máte dosavadní zkušenosti, kam směřujete do budoucna a proč měníte profesní obor. Zmiňte vaše konkrétní povahové rysy a znalosti, které uplatníte na nové pozici. Nevracejte se k minulosti, naopak pište o budoucnosti. Co bylo, to bylo. Důležité je dát důraz na to, jakým přínosem pro potencionálního zaměstnavatele budete.

Např. Neříkejte, že za všechno může pandemie díky níž jste ztratili práci, kterou jste vykonávali dlouhá léta. Naopak přesvědčte personalistu, že jste odhodlaní učit se novým věcem, máte kuráž a dokážete se dobře vcítit do pocitů a potřeb zákazníků.

Svoje CV pište na míru dané pozici, o kterou máte zájem. Je zbytečné zmiňovat něco, co s ní vůbec nesouvisí a nepřinese vám to plusové body. Rozhodně si ale nevymýšlejte a pište vše podle skutečnosti. Životopis nemusí být dlouhý na několik stran, zkraťte ho a ponechte v něm jen to důležité přímo pro nabízenou práci. CV upravujte pokaždé, když se budete ucházet o jakoukoliv práci, bude-li její náplň odlišná.

Tip! Zredukujte svoje CV a zbavte je od zbytečné omáčky, na druhou stranu si ale dejte pozor na velké díry v datech.

každý pracovní pohovor vyžaduje cv na míru

Jak napsat motivační dopis při restartu kariéry?

Je škoda, pokud motivační či průvodní dopis při oslovení zaměstnavatelů vůbec nepoužíváte. A to ani v případě, že svoje CV doplníte o krátký úvod, v němž zmíníte proč ve vašem případě došlo k restartu kariéry a hledáte zcela odlišnou práci. Motivační dopis nese svůj název proto, že byste měli zmínit vaši motivaci, proč se zrovna vy ucházíte o dané pracovní místo, ale také by měly tyto řádky textu motivovat náboráře, aby se vám vůbec ozvali a pozvali vás na pracovní pohovor.

Originálně napsaná motivační řeč má za úkol lehce poodhalit váš životní příběh a potenciál. Pozor ale na to, že by měla vyznít pozitivně. Vaši současnou situaci a zmínku o krachu původního zaměstnavatele určitě nezmiňujte hned na začátku textu.

Nechlubte se dosavadními úspěchy a nepište jen o sobě. To můžete zmínit jen okrajově. Hlavní podstatou je psát o firmě, která hledá novou posilu, z jakých důvodů byste to měli být zrovna vy. Jaký bude váš přínos pro firmu, jaké máte nápady na to, aby ještě více vzkvétala. Zajímáte se o dění společnosti? O daný obor? I to je dobré vložit do motivačního dopisu.

Další důležité body, které můžete doplnit do textu:

  • Čím vás zaujala daná společnost? Co o ní víte?
  • Proč chcete pracovat právě pro tuto firmu?
  • Jaký máte vztah k produktům či službám, které poskytuje?
  • Proč je pro vás zajímavé pracovat na nabízené pozici?

Bojíte se, že pro hledání práce v jiném oboru nemáte ty správné předpoklady? Začněte hledat mezi pracovními nabídkami ty, které jsou pro vás zajímavé. Poté si doplňte vzdělání, které nemáte a potřebujete. Třeba s pomocí kurzu či formou rekvalifikace.

Mám zájem o odběr newsletteru