Věděli jste, že brigády už dávno nejsou pouhou letní záležitostí? Firmy mají čím dál více zájem o dlouhodobé brigádníky. Ušetří jim to nejen čas, ale i peníze při hledání pracovníků na krátkodobou výpomoc. A pro koho jsou takové fajn brigády vhodné? Ocení je nejen studenti při vysoké škole, ale i maminky na mateřské dovolené, důchodci a lidé, kteří si chtějí přivydělat při klasickém hlavním pracovním poměru.

Brigáda může být také velmi dobrým způsobem, jak překlenout období, kdy skončíte v jedné práci a nastoupíte do nové.

Na stálé brigádníky spoléhá mnoho firem

Velká část firem si oblíbila brigádníky, kteří jsou spolehliví a pro danou společnost pracují dlouhodobě. Najít někoho seriózního však není jednoduché. Sezónní pracovníky hledají zaměstnavatelé nejčastěji v oborech jako jsou bezpečnostní služby a maloobchody. Větší obchody, např. Kaufland, Lidl či Tesco mají stálou personální databázi, s jejíž pomocí oslovují brigádníky, kteří na podobné pozici v minulosti již pracovali a osvědčili se.

Souběžně hledají a nabírají nové uchazeče během celého roku. Totéž se týká gastronomie. Nejvýznamnějším zaměstnavatelem stálých brigádníků je jednoznačně McDonald’s.

Brigáda je skvělou volbou, když nemůžete najít stálou práci

Hledáte-li hlavní pracovní poměr, může pro vás být brigáda skvělou volbou v období, než si najdete stálou práci. Brigáda si můžete naplánovat podle vašich časových možností. Někdo pracuje raději ráno, druhý odpoledne, někteří chtějí jen víkendové směny.

Vedle práce na brigádu se můžete věnovat studiu nebo absolvovat rekvalifikační kurz. To vás může posunout ve vaší kariéře. A kdo ví, třeba se z pouhé fajn brigády časem posunete na manažerskou pozici.

Tipy na 3 fajn brigády, které vás nezklamou

1) Brigáda v bankovním sektoru

Možná budete překvapeni, ale v bankách jsou šikovní brigádníci nedocenitelní. Např. v bance ČSOB jsou nabízeny brigády celoročně. Zájem o ně mají především studenti středních a vysokých škol. Banky preferují dlouhodobé brigády a smlouvy zpravidla uzavírají na celý rok. V roce 2017 banka ČSOB spustila program „Studuj a pracuj.“ Příležitost ale dostanete i v jiných sektorech. Díky brigádě získáte cenné zkušenosti a praxi v zajímavém oboru bankovnictví.

2) Prodejny značkového oblečení a elektroniky

Brigáda v prodejnách je vhodná nejen pro studenty, ale především pro maminky na mateřské dovolené. Nejčastěji hledají zaměstnavatelé brigádníky právě v obchodních centrech. Muži si mohou vybrat z prodejen elektroniky či sportovního vybavení. Ženy dávají přednost práci v prodejnách s oblečením či kosmetikou. Některé obchody nabízejí brigádu přednostně ženám, které u nich již pracovaly a momentálně jsou doma s malými dětmi, a rodičovský příspěvek jim nestačí pokrýt jejich výdaje.

3) Pomoc při stěhování a úklid

Hlavně mužská část populace může najít zajímavý přivýdělek v podobě pomoci při stěhování. Jde o poměrně častou brigádu, kdy stěhují vybavení do nových bytů či domů nebo kancelářských prostor. Ženy se uplatní při úklidu po výmalbě či rekonstrukcích, nebo při pravidelných úklidech v domácnostech či kancelářích.

A jaké druhy smluv firmy nejčastěji sepisují s brigádníky?

Ať už se jedná o sezonní práce, krátkodobou výpomoc či brigády, je nutné sjednat smlouvu mezi pracovníkem a zaměstnavatelem. Zákoník práce rozlišuje dva typy smluv – dohodu o provedení práce a o pracovní činnosti. Obě musí být uzavřeny písemnou formou a vztahují se na ně stejná pravidla jako v případě běžné pracovní smlouvy.

• Dohoda o provedení práce (DPP)
Nejvýhodnější formou smlouvy při krátkodobé výpomoci je dohoda o provedení práce. Zaměstnanec ji může uzavřít s více zaměstnavateli, avšak u každého z nich musí splnit rozsah práce maximálně 300 hodin za rok. V DPP je nutné uvést dobu, na kterou se dohoda uzavírá, sjednaný pracovní úkol, rozsah práce, výši odměny a podmínky jejího poskytování. Dále by měla dohoda obsahovat místo výkonu práce.

U DPP se neplatí zdravotní, sociální ani nemocenské pojištění v případě, kdy výdělek u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 10.000 Kč za měsíc. Pokud však nemá zaměstnanec v daném měsíci jiný příjem a neplatí za něj pojistné stát, musí se zaregistrovat na zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a pojistné si hradit sám.

• Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)
DPČ se uzavírá na práci, jejíž rozsah nepřekročí polovinu stanovené týdenní pracovní doby, tedy 20 hodin. Tento průměr je posuzován za celou dobu platnosti dohody o pracovní činnosti, nejdéle však za 52 týdnů, tedy 1 rok. V DPČ se uvádí sjednaný druh práce, rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá. Ta může být na dobu určitou nebo neurčitou. Při sjednané odměně do 2.499 Kč měsíčně se neplatí zdravotní, sociální a nemocenské pojištění.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy.

Mám zájem o odběr newsletteru