Hodnotné a zajímavé podcasty se především v posledních třech letech dočkaly i v Česku svého místa na výsluní. Oblíbený podcast vám může nejen zkrátit cestu autem, čekání u lékaře nebo zpříjemnit ranní běh, ale také se díky němu dozvíte spoustu informací. V dnešním článku najdete, co to podcast je, jaký si vybrat a při jakých činnostech jej můžete poslouchat. 

Co to je podcast?

Audio formát zvaný podcast spadá do oblasti marketingové komunikace. Jedná se o několikaminutové nebo i hodinové nahrávky mluveného slova, které můžete poslouchat ve svém telefonu nebo na počítači. 

Podcasty najdete na Spotify, iTunes, Youtube kanálech, Pocket Cast, ale také v aplikaci Podcats. Můžete je zpravidla poslouchat jak online, tak i offline, takže vás nemusí trápit výpadek internetu nebo nedostatek dat, stačí si je předem stáhnout

Nahrávat podcasty může kdokoliv, avšak ty opravdu hodnotné nahrávají lidé, kteří se věnují i jiným oblastem marketingu na internetu – například sociálním sítím apod. Proto si můžete poslechnout nahrávky zajímavých osobností nebo třeba influencerů, kteří se rozhodli předávat informace světu touto cestou. 

V Česku začaly být podcasty populární až v posledních několika málo letech a roztrhl se s nimi tak trochu pytel. Což je skvělé – máte totiž z čeho vybírat.

Podcast a jeho nahrávání

Nahrávání podcastů není příliš složité.

Hodnotné a motivační podcasty

Pokud se rozhodnete začít poslouchat podcasty, vsaďte na kvalitu a téma, které vás zajímá. Lidé tvoří nahrávky o všem možném a zaobírají se velkým množstvím témat – některé se zaměřují vyloženě na seberozvoj, jiné na nastavení podvědomí, v dalších můžete “pouze” poslouchat nezávazné povídání o cestování a mnoho dalšího. 

Velmi oblíbeným formátem podcastů se staly rozhovory s osobnostmi. Influencer nebo člověk, který se zabývá tvorbou této formy audio obsahu, si do svého studia pozve zajímavé lidi z nejrůznějších oborů (často také další influencery a jiné online marketéry). Vy se tak jednou dozvíte o zajímavém výzkumu vědců a jindy zase o zkušenostech s mateřskou dovolenou slavné influencerky, kterou znáte třeba z Instagramu.

Také si můžete vybírat ze zahraniční tvorby, nebo české a slovenské produkce, kde se v posledních letech objevily opravdu hodnotné kousky. Z osobní zkušenosti mohu doporučit podcast:

  • Follow Your Magic
  • Vysielanie NLP Akadémie
  • the SIKLS
  • Brain We Are

Jedná se však pouze o doporučení, hodnotných a zajímavých podcastů najdete celou řadu. 

Tip: Vždy si poslechněte nejprve první epizodu ze všech, i když vás třeba láká některé jiné téma. Obvykle se v ní dozvíte strukturu podcastů a co od nich očekávat. Navíc nebývá příliš dlouhá.

Při jakých činnostech poslouchat podcast?

Činností, při kterých můžete nahrávky poslouchat, existuje mnoho a určitě zde nezmíním všechny. Mezi typické však patří poslech podcastů při dlouhých cestách autem. Když vám navigace ukazuje mnoho minut či hodin cesty, vyzkoušejte vyměnit rádio za hodnotný poslech plný informací nebo motivace. Uvidíte, že se vám bude z auta vystupovat s lehkostí. 

Dalším skvělým časem pro poslech je čekání – na cokoliv. Na MHD, kolegu z práce, který má zpoždění nebo třeba u lékaře. 

Podcast lze také dobře spojit s činnostmi, u kterých nemusíte příliš přemýšlet nebo vám nehrozí nebezpečí z nepozornosti. Mezi takové činnosti patří běhání nebo jiný sport nebo lehké manuální práce jako je úklid domácnosti. 

Jednoduše si můžete zkrátit čas, zahnat nudu a ještě z toho vytěžit nové vzdělání nebo alespoň informace. Při poslechu zahraničních podcastů si navíc skvěle cvičíte i své jazykové dovednosti

Získejte konkurenční výhodu

Možná si stále říkáte, že na takové věci nemáte čas a co vám to vlastně přinese? Jednoduchý argument, který by vás mohl minimálně navnadit, je, že získáte konkurenční výhodu. A to před všemi a téměř v jakémkoli oboru. 

Protože se jedná o poměrně mladý (založen byl roku 2004) formát, který se v našem prostředí teprve rozmáhá, zařadíte se mezi prvních pár procent lidí, kteří podcast poslouchají. Tím získáte náskok před ostatními – včetně své rodiny, přátel nebo kolegů. 

Můžete poslouchat cokoliv a kdykoliv, takže z běžných činností jako je mytí nádobí či posilování, uděláte sebevzdělávací hodinu jen a jen pro sebe. Během dne tak můžete nastudovat desítky oblastí a oborů, o kterých jste dosud věděli pramálo a zároveň neobětovat ani minutu svého volného času. Stačí se zaměřit na témata nebo oblasti, které vás posunou dál. 

Výhody podcastů

Jaké jsou hlavní výhody podcastů? Najdeme jich hned několik, tak se pojďme na ty nejdůležitější zaměřit podrobněji. 

1/ Jsou zcela zdarma

Tento benefit hovoří sám za sebe. Nemusíte se nikde registrovat, nic platit ani využívat členství a podobně. Jednoduše si stáhnete příslušnou aplikaci nebo ji spustíte v počítači, vyberete autora, téma a začnete poslouchat. Velmi snadné! 

2/ Nemusíte sledovat i obrazovku

Protože se zpravidla jedná pouze o audio obsah, nemusíte svoji pozornost zaměřovat na sledování obrazovky. Což oproti videím, fotkám a podobně výrazně zvyšuje spektrum činností, které můžete při poslechu vykonávat.

Vaše pozornost se navíc více soustředí na sluch a vy si tak můžete například zarelaxovat, zavřít si oči a odpočívat s příjemným povídáním v uších. 

3/ Velké množství témat

Jak už bylo zmíněno, vybírat můžete z velkého množství témat, které vás zajímají. Díky tomu se nebudete nikdy nudit. Na internetu najdete obrovskou škálu témat od investování, přes motivační nahrávky až po odlehčenější témata. Vyberte si, na co máte zrovna chuť i náladu.

4/ Široké spektrum názorů

Protože tvorba tohoto obsahu na internetu není příliš náročná na techniku ani jiné požadavky, nahrávat jej může každý. Díky tomu naleznete ve světě podcastů na každé téma také velké množství názorů a pohledů od různých lidí. 

5/ Posloucháte je v čas, který se vám hodí

Díky podcastům můžete využít jindy neproduktivní čas efektivní formou. Nemusíte si na ně vyhrazovat určitý čas, ale sáhnout po telefonu se stáhnutými nahrávkami můžete kdykoliv, kdy se to hodí právě vám. 

Podtrženo, sečteno: Jednoduše se jedná o skvělou formu zábavy i získávání informací! Pokud máte nějaké zajímavé tipy na kvalitní podcastové autory, můžete nám je připojit do komentáře pod článkem.

Mám zájem o odběr newsletteru