Dnes poslanci hlasovali k daňovému balíčku, který by měl začít platit od 1. ledna 2020. Vládnoucí koalice chtěla prosadit daňový balíček i přes protesty opozice. Nový daňový balíček spočívá ve zvýšení spotřební daně na alkohol (líh) a tabák (cigarety). Zvyšuje také zdanění hazardu, zvedá poplatky za vklad do katastru nemovitostí a ruší daňové osvobození pro rezervy pojišťoven. V průběhu posledních týdnů jsme mohli sledovat diskuzní boj koalice s opozicí, debaty trvaly přes 22 hodin.

Politické strany ve vládnoucí koalici na dnešní den, tj. na 6.11.2019 odhlasovali pevné hlasování na desátou hodinu dopolední. A jak to dopadlo? Politici zvládli hlasovat pouze o pozměňovacích návrzích o daňovém balíčku. Na rodičovský příspěvek opět nedošlo…

UPDATE: Ve večerních hodinách došlo ke schválení daňového balíčku i k navýšení rodičovského příspěvku. 3. čtení rodičovské bylo schváleno!

Opozice měla největší problém se zdaněním rezerv pojišťoven

Opoziční politické strany ODS, KDU-ČSL a STAN již dne 16. října na svolané schůzi, navrhovali desítky změn v programu schůze a snažili se je zdůvodňovat. Snažili se obstruovat? Nejspíše ano. Kvůli věčným dohadům došlo na 3. čtení rodičovského příspěvku až ve večerních hodinách.

Několik nabízených termínů k projednávání opoziční poslanci odmítli. Dnes bylo na stole téměř 60 pozměňovacích návrhů. Ač se mělo začít hlasovat v deset hodin, nakonec se začalo až po jedenácté hodině. Opoziční poslanci se snažili vystupovat s přednostními právy a faktickými poznámkami. Přesto začali v 11:15 hlasovat o průběhu hlasování.

Téměř žádný pozměňovací návrh při hlasování neprošel

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že přestane chodit do Sněmovny. To, co poslanci předvádějí, označil za skandál. Vláda je přitom podle ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně. A co tedy v hlasování prošlo za změny? Zdanění bude podléhat výhrám nad jeden milion korun, původně vláda navrhovala danění výher nad sto tisíc korun.

Poslanci rovněž odmítli zrušit zdanění rezerv pojišťoven a neprošla ani možnost, že by ze zdanění pojišťoven bylo vyňato životní pojištění. Z balíčku poslanci vyjmuli plyn určený pro vytápění v domovních kotelnách, a to na doporučení rozpočtového výboru. Ten tak nebude muset podléhat energetické dani.

Od spotřební daně bylo osvobozeno domácí vaření piva až do objemu dva tisíce litrů místo současných 200 litrů. Poplatek za vklad do katastru se zvýší z tisíce na dva. Ke konečnému schválení ale kvůli dlouhému proslovu Miroslava Kalouska (TOP 09) nedošlo. UPDATE: Nakonec došlo ve večerních hodinách ke schválení daňového balíčku i rodičovské.

…“Paragraf 95 jednacího řádu říká, že „pro třetí čtení návrhů zákonů se vyčlení ve stanovených jednacích dnech připadajících na středu a pátek, pokud Sněmovna nerozhodla jinak, doba je od 9 hodin do 14 hodin. O vyčlenění jiných hodin pro třetí čtení návrhů zákonů rozhodne Sněmovna. O návrhu na vyčlenění jiných hodin pro třetí čtení návrhu zákona nemůže Sněmovna hlasovat, vznesou-li proti takovému návrhu námitku nejméně dva poslanecké kluby…“

Příjmy z daňového balíčku potřebuje vláda pro státní rozpočet

Příjmy z daňového balíčku jsou zahrnuty i do státního rozpočtu. Proto je pro vládnoucí strany nesmírně důležité, aby byl daňový balíček projednán a přijat poslanci nejpozději do konce tohoto měsíce. Podle ministryně financí Schillerové se počítá s tím, že by navýšení daní přivedlo do státní kasy až 9 miliard korun. Nejvyšší částka má plynout z vyšší daně na tabák, a to ve výši téměř 7,7 miliardy korun.

Vzhledem k tomu, že je opozice jasně proti daňovému balíčku v aktuální podobě, koalice počítá s tím, že Senát balíček nepodpoří. Ten se tak s největší pravděpodobně vrátí zpátky do Poslanecké sněmovny s dalšími pozměňovacími návrhy nebo bude rovnou zamítnut. Senátorům nejvíce vadí zdanění technických rezerv pojišťoven. Opozice však dnes nejvíce hovořila o hazardu.

Kdy se tedy bude opět řešit daňový balíček a rodičovský příspěvek?

Rodičovský příspěvek, a tedy 3. čtení návrhu novely, byl na programu v pátek 6.11.2019 v 9:00 hodin. ČSSD se dnes ale snažila v závěru navrhnout, aby se pokračovalo v debatě o daních v pátek ráno s tím, že se rodičovský příspěvek posune na pozdější dobu. Nakonec tento návrh Sněmovna odhlasovala. V debatě o daních budou poslanci pokračovat v pátek v 9:15 a mělo by dojít i k finálnímu hlasování. Zda dojde časově i na zvýšení rodičovského příspěvku není jasné… UPDATE: Nakonec došlo ve večerních hodinách ke schválení daňového balíčku i rodičovské.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Zdroj: Web poslanecké sněmovny, Facebook Jana Maláčová

Mám zájem o odběr newsletteru