Osoba samostatně výdělečně činná neboli OSVČ představuje povětšinou menšího podnikatele, který si vydělává na živnostenský list. Existují dva způsoby, jak jste jako živnostník vedeni – buď máte OSVČ vedlejší činnost, nebo hlavní činnost. Jaké rozdíly v obou modelech existují a který z nich je výhodnější?

OSVČ vedlejší činnost a hlavní činnost: Rozdíly

Nejdůležitější rozdíly spočívají v míře pracovní náplně a placení záloh. Jako OSVČ hlavní vykonáváte podnikání v plné míře podobně jako při plném úvazku v zaměstnání. Jedná se o váš hlavní výdělek a množství pracovní náplně tomu taktéž odpovídá. Ze svého výdělku musíte již od prvního měsíce platit zálohy na pojištění.

Výše záloh pro hlavní činnost:

  • Sociální pojištění = minimálně 2588 Kč
  • Zdravotní pojištění = minimálně 2393 Kč

Snadno si tedy lze spočítat, že jako OSVČ hlavní na zálohách ročně zaplatíte minimálně 59 772 Kč a to bez ohledu na to, kolik si skutečně vyděláte, zálohy musíte odvést vždy. Platí také, že vám je nikdo již nevrátí například z důvodu ztrát na zisku a podobně.

Naopak pokud se při podání ročních přehledů na správu sociálního zabezpečení (OSSZ) a zdravotní pojišťovny ukáže, že zálohy nestačily, budete muset doplatit zbývající částku jako nedoplatek. Pro další rok se vám vypočítá nová výše záloh, která bude samozřejmě vyšší. V případě přeplatku se vám však nic nevrátí (pokud neplatíte vyšší než minimální zálohy), pouze zůstanete u nejnižší možné výše záloh.

A u placení ještě chvíli zůstaneme. Jako živnostník totiž máte povinnost platit ještě daň z příjmu, která se vypočítává ze zisku (15 %) a odečítají se od ní všechna zvýhodnění či slevy. Lze platit zpětně za předchozí rok nebo také pomocí záloh. Od roku 2021 byla navíc zavedená možnost přihlásit se k paušální dani, která vás osvobodí od podávání daňového přiznání a odevzdávání přehledů.

Nevyplatí se však každému podnikateli a je potřeba prokonzultovat s účetní, jaká strategie vám bude vzhledem k výdělkům nejlépe  vyhovovat.

Podmínky vedlejší činnosti

OSVČ vedlejší mají své podnikání obecně jednodušší a levnější. Výhodám se věnujeme níže, nyní si však představíme podmínky, které z vás automaticky udělají osobu samostatně výdělečně činnou na vedlejší činnost z pohledu zákona. Splňovat musíte nejméně jeden bod:

  • čerpáte rodičovský příspěvek,
  • jste na mateřské, která je placena z nemocenského pojištění
  • jste zaměstnaní a podnikáte pouze jako přivýdělek (zaměstnavatel za vás platí pojistné) – přečtěte si také článek, který představuje 4 obory vhodné pro podnikání při zaměstnání
  • patříte mezi studenty do 26 let
  • pobíráte starobní nebo invalidní důchod
  • pečujete o druhou osobu (mladší 10 let, která se řadí mezi osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni 1, nebo o osobu jakéhokoliv věku ve stupni 2, 3 či 4 a žijete ve společné domácnosti nebo jste zároveň osobou blízkou)
Podnikání na OSVČ vedlejší činnost

Podnikání na OSVČ vedlejší činnost: Jaké jsou vhodné obory?

Výhody vedlejší činnosti

Jestliže tedy splňujete alespoň jednu z uvedených podmínek, stáváte se OSVČ na vedlejší činnost, což sebou nese řadu výhod.

  1. Nižší poplatky – jelikož se veškeré poplatky platí ze skutečného zisku, jsou obecně nižší.
  2. Výše záloh – zálohy se vám opět vypočítávají z dosaženého zisku a nevztahuje se na ně povinnost platit tak vysoké minimální zálohy jako v případě hlavní činnosti.
  3. První rok neplatíte nic – první rok vašeho podnikání dokonce nemusíte platit vůbec žádné zálohy a až po podání prvních přehledů doplácíte případné nedoplatky. Dle výdělku se vám vypočítá výše záloh pro další rok.
  4. Daňové přiznání – po podání přehledů a přiznání vám jsou v případě přeplatku zálohy vráceny.

Co se týče daně ze zisku, zde vše zůstává stejné jako u hlavní činnosti, tedy 15 % ze zisku po snížení o daňové slevy a zvýhodnění.

Tip: Účetnictví vám nice neříká a nevyznáte se v něm? Absolvujte rekvalifikační kurz účetnictví, který vám poskytne všechny potřebné informace a vy si tak své účetnictví zvládnete pohodlně obstarat sami. 

Která varianta je výhodnější?

Na první pohled se tedy zdá, že varianta vedlejší činnosti je obecně výhodnější a finančně méně náročná. Můžete si vydělat, ale zároveň neodvádět tak velké poplatky a zálohy. Je však potřeba vzít v úvahu typ, záměr i velikost podnikatelské činnosti. Čím větší projekt a větší výdělek, tím pravděpodobněji stejně spadnete do hlavní činnosti.

Pro OSVČ vedlejší je výhodné nepřekročit roční výdělek 85 059 Kč, který se stává pomyslnou hranicí neboli rozhodnou částkou u sociálního pojištění. Po překročení tohoto limitu se vaše zálohy na sociální pojištění zvyšují. Navíc platí, že pokud podnikáte pouze některé měsíce v roce, rozhodná částka se poměrně snižuje.

Jestliže vám pro váš záměr nestačí živnostenský list nebo například potřebujete zaměstnance, pravděpodobně se brzy dostanete k založení společnosti neboli s. r. o., která umožňuje realizaci zajímavějších podnikatelských nápadů.

Obory vhodné pro OSVČ vedlejší činnost

Samozřejmě existuje celá řada oborů, které lze pohodlně vykonávat jako vedlejší činnost například při zaměstnání, studiu či rodičovské dovolené. Může se jednat o váš úspěšný start a vybudování podnikání, které vám následně zajistí plný úvazek. Které obory doporučujeme pro podnikání a zároveň slibují dobrou budoucnost?

  • Online marketing – správa sociálních sítí, SEO nebo třeba grafika? Již při škole nebo v rámci vedlejšáku se můžete stát online marketérem a věnovat se dynamickému oboru se slibnou budoucností. Jedná se navíc o velmi kreativní obor, ve kterém se nebudete nudit.
  • IT technologie – umíte programovat a tvořit weby či e-shopy? Služby IT pracovníka jsou velmi žádané a dobře ceněné. Několik zakázek ročně vám poskytne příjemný přivýdělek na vedlejší činnost.
  • Doučování a lektorství – ať už umíte cizí jazyk, látku ze školy nebo třeba hrát na hudební nástroj, můžete se stát lektorem nebo doučovatelem a nabízet své služby v okolí. Jistě si brzy najdete stálou klientelu.
  • Překladatelstvískvělá úroveň jazyka se vám také může hodit při překladatelské činnosti. Mnoho firem shání externí pracovníky pro občasné přeložení textů či překládání na schůzkách se zahraničními klienty.
  • Pečovatelské služby – jako skvělý základ vám poslouží zdravotnické či sociální vzdělání. Jestliže vás pomáhání ostatním naplňuje, můžete se stát pečovatelem o postižené, starší nebo i zvířata.

Ať už zakládáte živnostenský list pro hlavní či vedlejší činnost, nezapomeňte se přihlásit na příslušné úřady a dodržet stanovené lhůty. Pracovníci na úřadech vám také poradí s případnými nejasnostmi a dalšími dotazy. Přejeme mnoho úspěchů v podnikání.

Zdroj: Money.cz

Mám zájem o odběr newsletteru