Hledáte práci a tak rozesíláte jeden životopis za druhým, ale nikdo se neozval zpět? V čem může být chyba? Přinášíme vám článek, kde najdete ty nejčastější chyby v životopise, které vás mohou stát pracovní místo. Zkontrolujte si své CV, máte je tam i vy?

Nejčastější chyby v životopise aneb na co si dát pozor

Chybovat je lidské a často velmi užitečné, jelikož se z daných chyb člověk poučí. Avšak v případě životopisu vás i malý překlep nebo jiná chyba může stát vysněné místo. Proto je nesmírně důležité zkontrolovat tento dokument raději dvakrát a odstranit případné nejčastější chyby v životopise, které se v CV uchazečů o práci objevují častěji, než byste čekali.

1. Pravopisné chyby

Gramatika není vaší silnou stránkou? Pak si nechte váš životopis důkladně překontrolovat od někoho, kdo má češtinu v malíčku. Nic nedokáže personalistu nebo náborového manažera odradit rychleji než životopis plný pravopisných i stylistických chyb.

I když se nehlásíte na pozici, kde by byla znalost jazyka důležitá, úroveň vyjadřování (a to i toho psaného) o vás mnoho vypovídá a může na straně zaměstnavatele zanechat nemilý dojem. Jedná se totiž o první dokument, který personalista vidí a který mu prozradí první důležité informace o vás. Na základě si životopisu si začne utvářet obrázek o vaší osobě a chyby nejsou pro takový účel zrovna to pravé.

2. E-mailová adresa z mládí

Používáte svoji e-mailovou adresu už nějaký ten pátek? Pak by možná stálo za to aktualizovat její podobu. Pokud svůj životopis a motivační dopis zašlete z adresy s názvem “veverka123” nebo třeba “jaroušek.gamer”, nepůsobí to zrovna profesionálním dojmem.

Raději si adresu zkontrolujte a případně si vytvořte novou schránku s adekvátním názvem. Ideální je jméno a příjmení, což bývá často obsazené, ale využít můžete tečku, číslice nebo jiný přídavek, který vás odliší. Stále se však držte profesionální podoby e-mailu.

3. Pozor na chyby v telefonním čísle a dalších kontaktních údajích

V kontaktních údajích znamená jedno zaměněné písmeno nebo vynechané číslo mnoho. Proto si zkontrolujte pečlivě, zda máte telefonní číslo i e-mailovou adresu skutečně napsanou správně. Dále používejte e-mail, který pravidelně kontrolujete a zvedejte neznámá čísla, jelikož právě tak vás pravděpodobně zkontaktuje budoucí zaměstnavatel.

Dalším častým nešvarem životopisů bývá nečitelné nebo příliš malé písmo, které personalistovi znemožňují kontaktovat vás s odpovědí. Tyto údaje by vždy měly být čitelné, dostatečné velké, přehledné a nepřehlédnutelné, tedy ideálně hned v hlavičce životopisu.

Tip: Pokud si s podobou životopisu nevíte rady, stáhněte si náš vzor zdarma, který žádné chyby určitě neobsahuje. 

4. Neaktualizovaný životopis

Používáte ten samý životopis co před pěti lety? Pak jeho podoba pravděpodobně nebude odpovídat dnešním požadavkům. Zmodernizujte své CV, doplňte aktuální informace a zkušenosti a zvýšíte své šance na získání pracovní nabídky.

Personalisty také často odradí životopis, který není uzpůsobený dané pozici a je očividně napsaný jak přes kopírák. Tento problém snadno vyřešíte vylepšením vašeho CV nebo motivačním dopisem, který by měl být vždy napsaný na míru danému zaměstnavateli.

Jak nechybovat v životopise?

Jak nechybovat v životopise? Nezapomeňte na pečlivou kontrolu.

5. Obsah pokulhává za vzhledem CV

Grafická podoba dokumentu, správné formátování i forma sice nesou svůj podíl na úspěchu životopisu, ale obsah přesto zůstává na prvním místě v žebříčku důležitosti. Někteří lidé jsou příliš struční a o svých zkušenostech nebo vzdělání nenapíší více než dvě slova, jiní zase dělají z životopisu zbytečnou slohovou práci.

Vždy se zaměřte především na tyto údaje, které by ve výčtu praxe a vzdělání neměly chybět:

  • Datum odkdy dokdy jste danou práci nebo školu vykonávali či studovali.
  • Přesný název pozice. V případě studia oboru.
  • Jméno firmy či jiného zaměstnavatele nebo školy, kde jste se vzdělávali.

6. Zbytečné informace

Co do CV naopak nepatří a kazí to dojem? Jedná se především o informace, které v životopisu nemají co dělat, jako jsou zdravotní stav, rodinný stav, počet dětí, základní škola (v případě, že máte jakékoliv vyšší vzdělání). Pokud máte dostatek praxe a zkušeností, vynechejte také brigády z mládí apod.

Vše by jednoduše mělo směřovat k dané pozici a souviset s ní. Mnoho lidí si myslí, že nadbytečné jsou zájmy a koníčky, ale takové informace často personalisty zajímají. Především pokud jsou dostatečně relevantní. Ve zkratce se o těch nejdůležitějších tedy můžete zmínit.

7. Délka životopisu hraje důležitou roli

A mezi nejčastější chyby v životopise také patří jeho celková délka. Čím delší a obsáhlejší CV bude, tím pravděpodobněji se nikomu nebude chtít číst jej celý. Dokument o pěti stranách tedy nikam ani neposílejte a zkraťte jej na maximálně dvě strany. Ideální je však pouze jednostránkový životopis.

Stále nemůžete sehnat práci? Zkuste si doplnit vzdělání a zvýšit tak svoji šanci na pracovním trhu pomocí jednoho z našich rekvalifikačních kurzů. Můžete tak zcela změnit směr své kariéry nebo jen aktualizovat vaše dosavadní znalosti. Budeme se na vás těšit. 

Mám zájem o odběr newsletteru