Logický rámec projektu se většinou používá v rozvojových projektech na státní nebo vládní úrovni. Metodiku logického rámce projektu však čím dál častěji přejímají soukromé firmy i vzdělávací instituce.

Co je to logický rámec projektu?

Logický rámec projektu můžete znát také pod názvem metodologie logického rámce nebo Logframe. Jedná se o nástroj pro řízení projektů, používaný při navrhování, plánování, provádění a hodnocení projektů.

Logický rámec projektu vyvinuli v roce 1969 ve spolupráci s USAID (Agentura Spojených států pro mezinárodní rozvoj) jako reakci na analýzu výsledků předchozích projektů. Zde došli k závěru, že existují nedostatky a že je nutné vytvořit nástroj pro zlepšení výsledků budoucích projektů.

Následně další organizace začaly přijímat tento logický rámcový přístup a mnoho z těchto úprav vytvořilo další variace metodiky.

Jaký je účel logického rámce projektu?

Logframe jakožto plánovací nástroj sestávající z matice, která poskytuje přehled o cíli projektu, aktivitách a očekávaných výsledcích, poskytuje strukturu, která specifikuje součásti projektu a jeho činnosti. Určuje také opatření na jejichž základě budou očekávané výsledky projektu sledovány.

Logický rámec projektu je tabulka, která uvádí programové aktivity, krátkodobé výstupy, střednědobé výsledky a dlouhodobé cíle. Má ukázat logiku toho, jaké aktivity povedou k jednotlivým výstupům a nakonec k celkovému cíli projektu.

Struktura logického rámce

Struktura logického rámce je složena z matice se čtyřmi sloupci a čtyřmi nebo více řádky.  To zahrnuje klíčové prvky plánu projektu do kterých patří i hierarchie cílů projektu.

První sloupec zachycuje cestu vývoje projektu k dosažení cíle nebo výsledku. Každý takový cíl (nebo výsledek) je vysvětlen níže uvedeným cílem.  Logický rámec projektu ve svém prvním sloupci většinou zahrnuje:

  • Cíl / Celkový cíl / Rozvojový cíl
  • Účel / Bezprostřední cíl
  • Výstupy
  • Aktivity

Při vytváření logického rámce je důležité přesně formulovat cíle a výsledky.

Druhý a třetí sloupec obsahuje informace o monitorování úspěchu projektu a skládá se z:

  • Indikátorů (kvantitativní nebo kvalitativní měření pro popis cílů projektu týkající se kvality i kvantity, cílová skupina, čas a místo)
  • Zdrojů ověření (jaké jsou zdroje potřebné pro sestavení dat)

Poslední sloupec zahrnuje předpoklady, což jsou vnější faktory nebo podmínky mimo přímou kontrolu projektu a jsou nezbytné pro jeho úspěšnost.

Naučte se programovat v našem kurzu

Jaké jsou silné a slabé stránky logického rámce?

I tento nástroj má pár slabých stránek, na které se přišlo v průběhu jeho využívání. Mezi tyto slabší stránky logického rámce projektu patří například malá pružnost ve správě programu. Většinou se logické rámce vyvíjejí až tehdy, kdy byla aktivita navržena místo aby se používaly jako návrh. Může také potlačit inovativní přemýšlení a adaptivní řízení.

Naopak jeho výhody spočívají v tom, že shromažďuje všechny klíčové součásti plánované činnosti do jasné sady výkazů. To poskytuje krásný přehled o projektu. Také vytváří rámec pro monitorování a hodnocení, kde lze porovnávat plánované výsledky se skutečnými. Zároveň předvídá realizaci projektu a pomáhá plánovat rozvojové aktivity.

Logický rámec projektu – příklad

Pro příklad logického rámce projektu se můžete podívat na modelový příklad, který jsme si půjčili z webu Karla Borovičky. Jedná se o modelový příklad expedice Adam 84, kde se autor nechal inspirovat seriálem Návštěvníci.

logický rámec projektu

V logickém rámci projektu uvedl autor účel projektu, jeho cíl, aktivity i to, jaký má být.

Mám zájem o odběr newsletteru