Nedokážete příliš dlouho udržet své soustředění a váš výkon pokulhává? Vyzkoušejte oblíbenou techniku Pomodoro pro lepší koncentraci. Název možná znáte jako recept na těstoviny s rajčaty, ale společný mají snad jen ten název a časovač tvarem připomínající rajče. Dojděte si pro svoji kuchyňskou minutku, začínáme!

V čem spočívá technika Pomodoro?

Technika Pomodoro byla nazvána dle časovače ve tvaru rajčete, který její vynálezce Francesco Cirillo používal. Tato metoda funguje na principu střídání dvou časových bloků: 25 minut soustředění a 5 minut pauzy. Jednotlivé časové úseky se nazývají pomodora. Dostatečně četné pauzy pomáhají s výkonem a soustředěním v dlouhotrvajících a vyčerpávajících úkolech, jelikož si naše pozornost a mozek stíhají opravdu odpočinout.

Mozek se postupem času naučí soustředit na kratší časové úseky, avšak ve vrcholné formě. Díky technice Pomodoro tedy předcházíte vyčerpání, nezačnete se nudit a veškerou svoji energii a soustředěnost koncentrujete do kratších zvládnutelných úseků. Její používání je vhodné především u náročných, dlouhotrvajících úkolů, nebo dokonce série úkolů. Metoda Pomodoro předchází roztěkanosti a dovede člověka k lepším výsledků, ať už v práci nebo třeba při učení na státnice či jiné zkoušky.

Jak začít s technikou Pomodoro?

Technika Pomodora je opravdu vhodná pro každého a hodí se při nejrůznějších činnostech. Cíl spočívá ve snížení negativních vlivů a dalších rušivých elementů. Střídáním časových úseků zvyšujete svoji efektivnost a duševní čilost.

Co budete potřebovat?

Zakladatel této metody využíval umělohmotný časovač neboli kuchyňskou minutku, kterou samozřejmě můžete zvolit jako svůj pomocný nástroj také. Výhoda minutky, například oproti časovači na telefonu nebo v chytrých hodinkách, spočívá v eliminaci rušivých elementů, jelikož na telefonu můžete mít tendenci sklouzávat k prokrastinaci nebo kontrole sociálních sítí apod. Pokud vás tento jev trápí dlouhodobě, je možné, že se vás týká syndrom FoMO, o kterém jsme vám již psali.

Avšak nebyla by to dnešní moderní doba, kdybychom neměli po ruce i technologické vychytávky nahrazující klasickou minutku. Některé webové stránky byly již vytvořeny pro účely Pomodoro techniky. Mezi takové patří:

Najdou se však zastánci klasické kuchyňské minutky, kteří tvrdí, že mechanické tikání časovače stimuluje mozek k vyššímu výkonu a dokončení úkolu.

Dále si můžete připravit také papír a tužku, kam si budete psát případné poznámky.

Technika Pomodoro a jak na ni?

Zajímá vás technika Pomodoro a jak na ni?

Technika Pomodoro krok za krokem

Princip metody se tedy jeví velmi jednoduše, avšak praxe ukazuje, že opravdu závisí na důsledném dodržování pomodorů, které zas tak jednoduché není. Platí zde známé pravidlo: Praxe dělá mistra. 

  1. Nejprve si určete úkol, který chcete splnit. Pokud se jedná o dlouhodobý a náročný úkol, rozdělte si jej na dílčí celky. Připravte se na důsledné soustředění a odpoutejte se od ostatních vlivů jako jsou sociální sítě, televize nebo jiné rušivé faktory.
  2. Nastavte si časovač na daný úsek. Nemusíte nutně dodržet 25 minutový blok, i když se jedná o ověřený časový úsek. Především začátečníci mohou začít s kratšími intervaly.
  3. Po celou dobu, co časovač běží, se soustřeďte na úkol a pracujte na něm. Pokud vás cokoliv vyruší (například i myšlenka nesouvisející s tématem) zapište si danou věc vedle na papír a opět se vraťte k úkolu.
  4. Po cinknutí minutky si udělejte 5 minut pauzu. Zkuste se protáhnou, projít, klidně zkontrolujte, co se děje na Instagramu a nebo se občerstvěte. Jestliže máme na papíře nějaké úkoly nebo myšlenky, které lze během 5 minut vyřešit, pusťte se do nich. Pauzu však neprodlužujte, jinak celá technika ztrácí smysl.
  5. Po čtyřech cyklech máte nárok na odměnu v podobě delší pauzy trvající 15 až 30 minut. Opět se můžete vrhnout na úkoly na papíře nebo si jednoduše zaslouženě odpočinout. Součet těchto čtyř cyklů se nazývá jednou pomodorou.

Tyto pomodory zkuste několikrát denně zopakovat a uvidíte, jak se vaše efektivita zvýší, ale zároveň se díky množství pauz nebudete cítit úplně vyčerpaní.

Výhody metody

  • Intenzivnější učení – během svého pomodora se nezastavíte a budete neustále něco dělat. Zvýší se tedy intenzita, se kterou jdete do dané činnosti.
  • Efektivita práce – tím, že se zvýší intenzita, dosáhnete i lepší efektivity. Jednoduše za kratší čas stihnete více práce a přitom si odpočinete.
  • Vyšší počet tzv. vrcholů – je prokázáno, že si člověk nejvíce pamatuje ze začátku a konce učení. Tyto body se nazývají vrcholy. Pokud učivo/práci/úkol rozdělíte na menší kousky, zvýšíte počet těchto vrcholů.
  • Lepší time management – jasně stanovený plán a časové úseky vám také výrazně zlepší váš time management. Větší efektivitou navíc získáte více volného času.
  • Vyšší motivace – zvýší se také vaše koncentrace a motivace pro dosažení cíle, který budete chtít co nejdříve dokončit.

Nevýhody metody

  • Těžký začátek – obzvlášť pro netrénované začátečníky se může zdát 25 minut intenzivního soustředění moc. Zkuste úseky zkrátit.
  • Některé úkoly nejsou vhodné pro Pomodoro – ne každý úkol lze splnit pomocí této techniky, vybírejte si s rozvahou, aby vás případný nezdar spíše neodradil.
  • Odpoutání od okolí nezvládne každý – ale cvikem se tato schopnost zlepšuje. Dejte také vědět své rodině, kolegům nebo přátelům, ve kterých hodinách dne vás nemají rušit nebo si vypněte notifikace a zvonění.

Zajímavosti o Pomodoro technice

Na závěr ještě přihodíme několik zajímavostí o této jednoduché, ale účinné metodě. Technika Pomodoro, jak už to u vynálezů i technologií bývá, vznikla na základě problému, který řešil její zakladatel Francesco Cirillo. Sám se totiž nebyl schopen soustředit a během studií v Římě zkoušel svůj problém řešit. Začínal s 10 minutovými bloky, ale neustálým zkoušením časových úseků nakonec dopěl k ideálnímu poměru 25:5.

Sám autor techniku popsal i v knize, která se až v roce 2019 dostává i do české společnosti, její název je jednoduchý Technika Pomodoro. Francesco Cirillo od roku 2010 pomáhá firmám, start-upům, společnostem i jednotlivcům s výukou a aplikací této metody.

Techniku Pomodoro můžete také skvěle kombinovat s pravidlem dle Pareta 80/20 a ještě tak zvýšit své úsilí a efektivitu.

Mám zájem o odběr newsletteru