Katastr nemovitostí je základním stavebním kamenem pro právní vztahy týkající se nemovitostí. Jeho fungování a význam definuje katastrální zákon č. 256/2013 Sb. Slouží jako jako veřejný seznam, který poskytuje komplexní informace o nemovitostech, včetně jejich popisu, geometrického a polohového určení, a zápisu práv k nemovitostem. Jak funguje katastr nemovitostí v praxi? To se dozvíte v následujících řádcích. 

Co z katastru zjistíte?

Z katastru nemovitostí lze získat širokou škálu informací, které jsou nezbytné pro různé právní, ekonomické a administrativní účely. Mezi tyto informace patří:

  • Nabývací tituly: Zahrnují smlouvy dědické, kupní, darovací a další právní dokumenty, které dokládají způsob nabytí nemovitosti.
  • Geometrické plány: Poskytují přesné geometrické a polohové určení nemovitosti.
  • Zástavní smlouvy: Informace o zástavních právech na nemovitosti.
  • Kolaudační rozhodnutí: Dokumenty potvrzující, že nemovitost splňuje všechny požadavky pro užívání.
  • Prohlášení vlastníků: Záznamy o právních aktech vlastníků, například o rozdělení společného majetku.
  • Dokumenty týkající se věcných břemen: Informace o právech třetích osob k nemovitosti, jako jsou například právo cesty.
  • Katastrální mapy: Grafické znázornění nemovitostí a jejich polohy.

Jak nahlížet do katastru?

Nahlížení do katastru nemovitostí je možné provést online prostřednictvím webových stránek Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) nebo na stránce ikatastr.cz. Pro hledání v katastru jsou klíčové následující údaje:

  • Katastrální území nebo název obce: Určuje geografickou oblast, ve které se nemovitost nachází.
  • Číslo popisné nebo parcelní číslo pozemku: Jednoznačně identifikuje konkrétní nemovitost nebo pozemek.
  • Evidenční číslo řízení: Slouží k vyhledání konkrétního správního řízení v katastru.

Pokud neznáte tyto údaje, můžete využít mapové aplikace poskytované ČÚZK nebo ikatastr.cz pro lokalizaci nemovitosti.

katastr nemovitosti

Katastr nemovitostí je základním stavebním kamenem pro právní vztahy týkající se nemovitostí.

Co zjistíte z nahlížení do katastru?

Při nahlížení do katastru získáte především informace o vlastníkovi nemovitosti, jako je jméno, příjmení a trvalé bydliště. Dále zjistíte specifikace nemovitosti, jako jsou parcelní čísla, čísla popisná, čísla jednotek a jejich výměry. Jedná se o údaje, které jsou klíčové pro ověření, zda nemovitost kupujete od oprávněného vlastníka. Nechybí ani informace o omezeních vlastnického práva, jako jsou věcná břemena nebo zástavní práva, která mohou ovlivnit možnost prodeje nebo koupě nemovitosti.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Změny v katastru nemovitostí 

Informace o nemovitostech jsou na katastru nemovitostí dostupné částečně, protože v roce 2021 se přístup k některým informacím, jako je identifikace vlastníka, omezil. Nyní je možné získat kompletní výpis z katastru ve formátu PDF, který obsahuje všechny důležité informace za poplatek. Omezení přístupu se týká zejména údajů o vlastnících nemovitostí. Veřejně dostupné informace, ale již na první pohled odhalí, zda je nemovitost zatížena, například zástavním právem či jinými právními omezeními. Nechybí ani detaily o případných řízeních vedených u katastrálního úřadu. Ty nejsou rovněž ihned viditelné, ale lze je získat po zadání kontrolního kódu.

Důvodem pro toto omezení bylo využívání osobních údajů vlastníků nemovitostí prostřednictvím automatizovaných robotů, což vedlo k nelegálnímu sběru dat a zároveň zatěžovalo systém. Placený výpis z katastru poskytuje úplné informace o nemovitosti, včetně detailů o zástavních právech a dalších právních záležitostech, které nejsou dostupné v bezplatném náhledu. Tento dokument úřady a institucemi uznávají a je nezbytný pro určité úřední úkony, jako je například získání hypotéky. Cena za výpis je 50 Kč za stranu A4. Pro získání placeného výpisu je nejpraktičtější navštívit portál pro nahlížení do katastru nemovitostí, kde lze poplatek uhradit online a výpis následně stáhnout ve formátu PDF. Alternativou je získání výpisu na pracovišti nebo na kontaktním místě veřejné správy Czech POINT.

Jak postupovat pro získání výpisu z katastru nemovitostí online na portálu?

Navštivte oficiální web Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) a přejděte do sekce “Nahlížení do katastru nemovitostí”.

  1. Vyhledejte nemovitost, kterou potřebujete, pomocí katastrálního území a parcelního čísla.
  2. Po nalezení nemovitosti si vyberte, zda chcete úplný nebo částečný výpis z katastru.
  3. Pro zobrazení úplné sady informací budete muset zadat kód nebo se přihlásit prostřednictvím Identity občana nebo zákaznického účtu.
  4. Po ověření můžete pokračovat k platbě a výpis si stáhnout ve formátu PDF.

Katastr nemovitostí je neocenitelným nástrojem pro každého, kdo se pohybuje v oblasti nemovitostí, ať už jako kupující, prodávající, investor nebo právník. Poskytuje transparentní a přesné informace, které jsou základem pro bezpečné právní transakce s nemovitostmi.

Mám zájem o odběr newsletteru