PHP je jeden z nejpopulárnějších programovacích jazyků na světě. Používá se k vývoji webových stránek a aplikací. Je to skriptovací jazyk, který se spouští na serveru předtím, než se stránka zobrazí v prohlížeči. V následujících řádcích se podíváme pod pokličku tohoto serverového programování.

Trocha historie

PHP vyvinul Rasmusen Lerdorf v roce 1994 jako sadu CGI skriptů napsaných v jazyce C. Lerdorf chtěl vytvořit jednoduchý způsob, jak zaznamenávat statistiky návštěvnosti svých webových stránek. První verze byla vydána v roce 1995. V roce 1997 se vývoj PHP stal komunitním projektem a byla vydána verze 3, která přidala mnoho nových funkcí, včetně podpory pro objektově orientované programování. Od roku 2000 do roku 2021 byly vydávány stále nové verze od 4 až po 8, která byla významnou aktualizací jazyka. PHP 8 přidalo mnoho nových funkcí, včetně podpory pro typy na základě vlastností a podporu pro generické třídy.

Jaký je současný stav?

PHP je dnes jedním z nejpopulárnějších programovacích jazyků na světě. Používá se k vývoji webových stránek a aplikací, včetně sociálních sítí, ecommerce, blogů a mnoha dalších. Je stále ve vývoji a přibývají mu nové funkce. V roce 2023 vyšla verze, která přinesla další nové funkce, včetně podpory pro generování kódu, podporu pro PSR-21 a mnoho dalších.

Naučte se programovat v našem kurzu

Co je to PHP a v čem jej programovat?

PHP lze programovat v jakémkoli textovém editoru. Existují však také specializované IDE (Integrated Development Environment), které usnadňují vývoj těchto aplikací. Mezi populární IDE patří:

  • NetBeans
  • IDE NetBeans,
  • Eclipse,
  • IDE Eclipse,
  • Visual Studio Code.

Jak funguje tento programovací jazyk?

PHP je zpracováváno interním skriptovacím enginem, který je součástí webového serveru. Každý skript se skládá z kódu, který je zpracován enginem. Engine převádí kód do strojového kódu, který je poté spuštěn na serveru.

Co dělá programátor?

PHP programátoři se zabývají vývojem webových stránek a aplikací. Jejich práce zahrnuje:

  • Psaní kódu,
  • design a vývoj webových stránek a aplikací,
  • údržba a správa aplikací.

PHP

Jak nainstalovat PHP?

PHP je k dispozici pro Windows, macOS a Linux. Instalacephp je jednoduchá a lze ji provést podle pokynů na webových stránkách PHP.

  1. Stáhněte si nejnovější verzi z oficiálních stránek.
  2. Rozbalte stažený soubor do libovolné složky.
  3. Změňte oprávnění souboru php.ini na “Všechno”.
  4. Otevřete soubor php.ini a upravte hodnoty podle potřeby.
  5. Restartujte webový server,

Co dělat po instalaci?

Po instalaci můžete otestovat, zda je vše v pořádku, tím, že vytvoříte jednoduchý skript. Uložte následující kód do souboru s názvem index.php do složky, kterou jste vybrali pro instalaci PHP. Otevřete webový prohlížeč a zadejte adresu localhost/index.php. Pokud se zobrazí text “Ahoj, světe!”, je instalace úspěšná. Po instalaci můžete začít s tvorbou webových aplikací. Doporučujeme vám pročíst si základní kurz PHP, abyste se naučili základy tohoto programovacího jazyka.

Vlastnosti jazyka 

PHP je dynamicky typovaný skriptovací jazyk, který se používá k vývoji webových stránek a aplikací. Má mnoho vlastností, které z něj činí výkonný a flexibilní jazyk.

Mezi vlastnosti tohoto programovacího jazyka patří:

  • Dynamický typ: Datový typ proměnné je vázán na hodnotu, nikoli na proměnnou.
  • Objektově orientovaný: podporuje objektově orientované programování (OOP). OOP umožňuje vývojářům vytvářet složité a modulární aplikace.
  • Velká knihovna funkcí: obsahuje rozsáhlou knihovnu funkcí, které vývojářům usnadňují provádění běžných úkolů, jako je přístup k databázi, zpracování souborů a generování formátovaného výstupu.
  • Multiplatformní: je multiplatformní jazyk, který lze používat na různých operačních systémech.
  • Zdarma a otevřený zdroj: je zdarma a open-source, což znamená, že jej lze sdílet a upravovat bez poplatku.

PHP je výkonný a flexibilní programovací jazyk, který se používá k vývoji dynamických webových stránek a aplikací. Pokud se jej chcete naučit, existuje mnoho dostupných zdrojů, včetně online kurzů, knih a tutoriálů.

Mám zájem o odběr newsletteru