Nejste-li si jisti pokládáním vhodných otázek kandidátům, přečtěte si následující článek o behaviorálním pohovoru, který vám s tvorbou dotazů a výběrem správných uchazečů pomůže!

Co to je behaviorální pohovor a v čem vám může pomoci?

Behaviorální pohovor nebo také kognitivně behaviorální interview je druh rozhovoru mezi uchazečem o zaměstnání a personalistou. Oproti klasickým otázkám typu: “Kde se vidíte za pět let.” apod., však získáte cenné informace, které vám pomohou zjistit, v čem spočívají silné a slabé stránky kandidáta a usnadní vám tak rozhodování během výběrového řízení.

Jaké otázky při behaviorálním pohovoru zvolit?

Během přípravy na kognitivně behaviorální pohovor se využívá tzv. metody STAR, která slouží jako pomůcka při tvorbě vhodných dotazů (týkajících se situací, úkolů, činností a pracovních výsledků kandidáta). Pokud se ptáte, jak byste měli konkrétní otázky tvořit, podívejte se níže na pár praktických tipů.

Pokládejte relevantní otázky

Zásadní však je, abyste dobře znali náplň práce a požadavky na danou pozici. Od nich se pak můžete při tvorbě otázek odrazit. I přestože se vám to může zdát jasné, věřte, že řada personalistů zamýšlení se nad kompetencemi daného pracovníka podceňuje!

Otázky, které budete kandidátům pokládat, by měly být vždy relevantní (tzn. jsou důležité pro výkon dané pozice). Hledáte-li do týmu například novou účetní, budete potřebovat vědět, jak si dokáže poradit ve stresové situaci, nebo zda umí se zákazníky dobře jednat a komunikovat. Do jaké míry tyto dovednosti ovládá, si můžete ověřit pomocí následujících otázek:

  • “Kdy jste naposledy byl/a ve stresu kvůli práci a jak jste se s ním vypořádal/a?”,
  • “Jak jste řešil/a situaci, ve které byl zákazník nespokojený s vašimi službami? O co se konkrétně jednalo?”

Ptejte se na situace z minulosti

Všimněte si, že výše uvedené otázky se zaměřují na situace z kandidátovy pracovní minulosti. Nejenže pomohou vám, ale i pro něj budou vhodnější než ty, které se vážou k budoucnosti. U nich bude spíše váhat a vymýšlet si.

Behaviorální pohovor je užitečnou pomůckou při výběru správného uchazeče. Bez vhodného vzdělání a praxe v oboru se však neobejdete.

Zdroj: psychologieprokazdeho.cz, jobs.cz

Mám zájem o odběr newsletteru