Výsledovka, také známá jako výkaz zisků a ztrát, je jedním ze základních účetních výkazů, které poskytují informace o hospodářském výsledku účetní jednotky. Výsledovka ukazuje, zda firma vydělala nebo utrpěla ztrátu, dále poskytuje informace o tom, z čeho se tento výsledek skládá. V praxi se využívá především pro hodnocení finanční situace firmy, a to jak v současném období, tak i v budoucnu.

Sestavení výsledovky

Výsledovka se sestavuje z údajů z účetní knihy, konkrétně z účtů nákladů a výnosů. Údaje z těchto účtů se sčítají a odčítají tak, aby se vytvořil výsledek hospodaření.

Výsledovka se obvykle člení na dvě části a to na provozní výsledek a výsledek mimo provoz. Provozní výsledek ukazuje, zda firma vydělala nebo utrpěla ztrátu z běžného provozu. Výsledek mimo provoz ukazuje, zda firmě měla zisk nebo ztrátu z ostatních činností, jako jsou například investice nebo prodej dlouhodobého majetku.

Z čeho se výsledovka skládá?

  • Výnosová část, která obsahuje informace o všech příjmech, které firma získala za dané období. Mezi výnosy patří například tržby z prodeje výrobků nebo služeb, úroky z pohledávek, výnosy z pronájmu majetku a další.
  • Nákladová část, která obsahuje informace o všech výdajích, které firma vynaložila za dané období. Mezi náklady patří náklady na nákup materiálu, mzdy a sociální pojištění zaměstnanců, odpisy majetku, cestovní náklady a další.

Jak se dále dělí náklady a výnosy?

  • Podle druhu – tržby z prodeje výrobků, tržby z prodeje služeb, úroky z pohledávek, výnosy z pronájmu majetku a další.
  • Podle nákladových středisek –  náklady na nákup materiálu, mzdy a sociální pojištění zaměstnanců, odpisy majetku, cestovní náklady.
  • Podle funkcí – provozní náklady, finanční náklady, mimořádné náklady a mimořádné výnosy.

Interpretace výsledovky

Interpretace výsledovky je důležitá pro pochopení hospodářského výsledku firmy. Při interpretaci výsledovky je třeba zohlednit následující faktory:

  • Pokrok v hospodářském výsledku
  • Srovnání s konkurencí
  • Vnější faktory, které ovlivňují hospodářský výsledek

Pokrok v hospodářském výsledku

Je důležité sledovat pokrok v hospodářském výsledku firmy. Pokud se výsledek firmy v průběhu času zlepšuje, je to pozitivní signál. Pokud se výsledek firmy v průběhu času zhoršuje, je to důvod k obavám.

Srovnání s konkurencí

Srovnání s konkurencí může poskytnout užitečné informace o tom, jak se firmě daří ve srovnání s ostatními podniky ve stejném odvětví.

Vnější faktory

Vnější faktory, jako jsou například hospodářská situace nebo změny v zákonech, mohou mít významný vliv na hospodářský výsledek podniku. Při interpretaci výsledovky je třeba tyto faktory vzít v úvahu.

K interpretování výsledovky je důležité se seznámit nejen s tržbami, ale i s výnosy, náklady a celkovým ziskem.

Tržby představují celkový příjem podniku za dané období. Výnosy jsou tvořeny tržbami a dalšími příjmy, jako jsou úroky z pohledávek, výnosy z pronájmu majetku a další. Náklady jsou tvořeny náklady na nákup materiálu, mzdy a pojištění zaměstnanců, odpisy majetku, cestovní náklady a další. Zisk je rozdíl mezi výnosy a náklady. Na základě těchto ukazatelů lze firmu porovnat s konkurencí, sledovat vývoj, dělat závěry o finanční situaci a provádět lepší rozhodnutí do budoucna.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Jak předvídat budoucí vývoj vaší firmy na základě minulých dat?

Výsledovku lze také využít k předvídání budoucího vývoje firmy. Data, která z výsledovky získáte jsou užitečným materiálem. Proces, kdy se k rozhodování používají data přináší řadu výhod:

Snížení rizik

Předvídání na základě minulých dat pomáhá firmám dělat informovanější a přesnější rozhodnutí, což může pomoci snížit rizika spojená s podnikáním. Například může pomoci identifikovat potenciální problémy, jako je pokles prodeje v některých měsících. To může firmě pomoci podniknout kroky k řešení takového problému ještě předtím, než se stane vážným.

Úspora nákladů

Předvídání může pomoci identifikovat neefektivní oblasti, což může vést k úsporám nákladů. Například může firma optimalizovat skladování tak, aby se zabránilo nadměrným zásobám, které již v minulosti vznikly.

Rychlejší rozhodovací proces

Rozhodování je ve firmě klíčové. Využití dat z minulých let může urychlit rozhodovací procesy.

Informované předpovědi

Lepší předpovídání budoucích výsledků může firmě pomoci při plánování růstu nebo při přípravě na neočekávané události.

Zvýšená spokojenost zákazníků

V neposlední řadě může firma, díky datům z minulých let, lépe porozumět potřebám zákazníků. Může se zaměřit na produkty a služby, které si zákazníci v minulých letech nejvíce oblíbili.

Výsledovka v účetnictví

Rozdíl mezi výsledovkou a rozvahou

Jedná se o dva základní účetní výkazy, které poskytují informace o hospodaření účetní jednotky. Výsledovka se zaměřuje na finanční výsledky firmy za určité období, zatímco rozvaha poskytuje informace o stavu majetku, závazků a vlastního kapitálu firmy ke konkrétnímu datu.

Výsledovka je důležitým účetním výkazem, který poskytuje informace o finanční situaci firmy. Správná interpretace výsledovky může pomoci firmám sledovat jejich vývoj, předvídat budoucí vývoj a dělat závěry o jejich finanční situaci.

Mám zájem o odběr newsletteru