Sledujete téma plánovaného navýšení rodičovského příspěvku? Máme pro vás dobrou zprávu. Opět jsme ve schvalovacím procesu rodičovské o krůček dál. Šance, že se vše stihne projednat a finálně schválit do konce tohoto roku je opravdu vysoká. Na sociálních sítích a mezi maminkami se sice šíří nejrůznější dezinformace, ale pravda je taková, že se opravdu na rodičovském příspěvku a jeho navýšení z 220.000 Kč na 300.000 Kč usilovně pracuje.

S největší pravděpodobností se vše stihne schválit koncem října či začátkem listopadu tohoto roku. Nová podoba novely by měla platit od 1.1.2020, platit by měla pro všechny aktivně pobírají k tomuto datu. Tento týden v úterý prošel návrh novely úspěšně již druhým čtením v poslanecké sněmovně…

Maláčová odmítla všechny pozměňovací návrhy k rodičovské!

Dle ministryně práce a sociálních věcí se konečně pohnuly ledy, jak píše v příspěvku na svém profilu na Facebooku. Dne 24.9.2019 prošel rodičák druhým čtením přesně podle plánu. Jana Maláčová (ČSSD) za Ministerstvo práce a sociálních věcí odmítla všechny pozměňovací návrhy, a to z prostého důvodu.

Dle jejích slov nás do tří let čekají změny v souvislosti s evropskou legislativou, a tak není třeba rodinám s malými dětmi vše ještě více komplikovat. Rodičák nyní považuje za „zašmodrchaný příběh.“ A v tomto má pravdu, dohady o navýšení rodičovského příspěvku se táhnou už velmi dlouho. A jak to vlastně celé bylo?

Shrnutí dosavadního vývoje navýšení rodičovské

Celý příběh začal minulý rok na podzim, kdy proběhla internetem první zpráva o navýšení rodičovského příspěvku. Avšak politické strany se od té doby nedokázaly několik měsíců vůbec dohodnout na podobě navyšování. Ač dala původní slib o navýšení rodičovského příspěvku ministryně Maláčová na sociálních sítích minulý rok na podzim, tak ale neměla nic dohodnuté se svým koaličním partnerem, tedy s hnutím ANO.

Když v březnu 2019 přišly politické strany najednou s tím, že se bude týkat navýšení rodičovské jen dětí narozených po datu 1.1.2020, není divu, že se s tím rodiče malých dětí nemohly smířit.

 

 

V té době se založila známá skupina na Facebooku s názvem „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek!“ Aktuálně má 70.755 tisíc členů. Možná i díky zakladateli skupiny, jímž je pan Martin Štros, jeho jednáními s politickými stranami a boji za naštvané rodiče malých dětí, je novela rodičovského příspěvku v aktuální podobě.

A jak tedy zní návrh novely na navýšení rodičovské?

Nyní se řeší úprava novely o rodičovském příspěvku, a to tak, že navýšení rodičovského příspěvku se bude týkat všech aktivních rodičovských příspěvku k datu 1. 1. 2020. Bohužel pro všechny děti do čtyř let peníze nezbyly. Kromě rodičovské rovněž vzrostly i důchody o 900 korun měsíčně, což už bylo také schváleno a podepsáno prezidentem. Podle nového návrhu by mělo navýšení rodičovské stát státní pokladnu více než 8,6 miliardy korun.

Proč Maláčová nezabojovala o zvýšení rodičovské pro všechny děti?

V úterý při druhém čtení návrhu úpravy zákona o navýšení rodičovského příspěvku byly předloženy také další pozměňovací návrhy. Některé usilovaly o to, aby se rodičovský příspěvek navýšil úplně všem rodinám s dětmi do čtyř let věku, nebo aby mohli rodičovskou čerpat i prarodiče. Aktuální navýšení rodičovské ocení až 80 % rodin. Přitom Maláčová od začátku chtěla vyhovět všem rodinám, které nemají dítě starší čtyř let, bohužel s tím ale nepochodila. Teď už je na takový další boj pozdě. Reálně by se totiž mohlo stát, že by se celý návrh novely mohl zaseknout na pozměňovacích návrzích a vůbec by se nestihl projednat včas.

 

 

Kromě toho, že rodičovský příspěvek vzroste od příštího roku podle novely o 80.000 Kč na 300.000 Kč, se má zvýšit počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do 2 let do školky, dětských skupin či jeslí, a přitom nepřijít o rodičovskou. Od ledna 2020 by se mělo jednat o dvojnásobek, ze současných 46 hodin měsíčně na 92 hodin v měsíci. V případě dvojčat a vícerčat se příspěvek zvýší o 1,5 násobek, tedy na 450.000 Kč.

Co nás ještě čeká v legislativním procesu schvalování navýšení rodičovské?

Aktuální návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 490/0 dne 23.5.2019. Již víme, že 10.7.2019 proběhlo první čtení novely o navýšení rodičovského příspěvku a 24.9.2019 druhé čtení. V září 2019 rovněž projednal návrh zákona Výbor pro sociální politiku, následně vydal dne 6.9.2019 usnesení doručené poslancům jako tisk 490/1 s tím, že doporučuje novelu schválit. Jana Maláčová se dohodla s předsedou poslanců, panem Chvojkou a předsedou poslaneckého klubu ANO, panem Faltýnkem, že bude třetí čtení na pevno zařazeno na středu 16. října 2019. Senátoři by pak měli dostat k projednání novely cca 30. října. Nakonec je nutné, aby zákon podepsal prezident České republiky. Sledovat vše můžete na stránkách https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=490.

Pro aktuální videa o rodičovském příspěvku odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Naše kurzy:
https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika
https://orangeacademy.cz/kurzy-ucetnictvi/rekvalifikacni-kurz-mzdove-ucetnictvi

Mám zájem o odběr newsletteru