Nová práce. Více peněz. Zvýšení kvalifikace. To vše jsou důvody, proč se vzdělávat i po dokončení studia na střední či vysoké škole. Věděli jste, že můžete absolvovat i rekvalifikační kurzy zdarma? V článku se dozvíte, jak na to.

V některých případech není změna práce snadná, přitom je však nutností. Buď potřebujete více peněz na zaplacení svých účtů, anebo vaše současná profese upadá a nemá budoucnost. To se pojí se stále vzrůstající automatizací. Již nyní víme, že některé pozice do pár let zaniknou a nahradí je stroje či šikovný software.

Již dávno neplatí, že si člověk vystačí s výučním listem, maturitou nebo vysokoškolským diplomem. Např. pokud jste marketingový specialista nebo účetní, musíte se vzdělávat prakticky neustále.

Úplná změna profese

Při úplné změně oboru, např. jste-li kosmetička a chcete se naučit účetnictví, nebo učitel a chcete se stát programátorem a mít vyšší plat, se bez rekvalifikačního kurzu neobejdete. Nebo vám minimálně dost usnadní život a přechod do jiného odvětví bude mnohem příjemnější.

Co je rekvalifikace? Rekvalifikace je označení pro získání nové kvalifikace, nebo rozšíření stávající kvalifikace uchazeče o zaměstnání, nebo zájemce o zaměstnání. (Zdroj: Wikipedie)

Nejžádanější rekvalifikační kurzy zdarma

Dnes můžete studovat prakticky cokoliv. Na internetu najdete nespočet vzdělávacích kurzů. Buď jsou celé zdarma, anebo jen jejich část či některé vybrané lekce. Často se můžete setkat např. s úvodními kurzy zdarma. Díky nim se pak rozhodnete, zda budete pokračovat v placeném navazujícím kurzu.

Studovat lze i se záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí ČR v podobě rekvalifikace. A jaké jsou nejžádanější kurzy zdarma pro podzim 2022?

  • Účetnictví (podvojné)
  • Účetnictví a daňová evidence
  • Daňová evidence
  • Mzdové účetnictví
  • Daňový specialista
  • Personalistika
  • Asistentka/sekretářka
  • Online marketing
  • Programátor
  • Grafik

Abyste mohli využít možnost bezplatného vzdělávání, musíte však splnit několik podmínek.

  1. Být v evidenci na úřadu práce.
  2. Musíte splňovat obecné předpoklady (vzdělání, fyzická způsobilost).
  3. Kurz musí být účelný, musí být reálné, že najdete uplatnění v novém oboru.

Při splnění výše uvedených podmínek vám úřad práce proplatí kurz až do výše 50.000 Kč. Lze tak studovat jeden nebo i třeba dva rekvalifikační kurzy zdarma v období 3 let.

Pozor! Každá žádost prochází schvalovacím řízením před komisí, úhradu ceny kurzu tak nelze nárokovat předem. Jestliže kurz nedokončíte nebo se vám nepodaří projít závěrečnou zkouškou (zpravidla je možnost opravného termínu), musíte cenu kurzovného zaplatit sami.

Jděte štěstí naproti – sami si zvolte kurz

Je jasné, že úřad práce vám může navrhnout možnost dalšího vzdělávání v podobě rekvalifikace, ale dobré je na to nečekat. Buďte aktivní. Přijďte za přidělenou úřednicí sami a požádejte ji o proplacení kurzu. Stačí vyplnit jednotný formulář. Nezapomeňte, že úřad práce má až 30 dní na to, aby vaši žádost schválil, přičemž čas se počítá až od doby dodání veškerých podkladů. Žádost musí být pak schválena před začátkem kurzu.

“Podle ustanovení §109a zákona o zaměstnanosti si může uchazeč/zájemce o zaměstnání (dále jen „zájemce o zvolenou rekvalifikaci“) zabezpečit rekvalifikaci sám. Za tím účelem si volí:
a)    druh pracovní činnosti, na kterou se chce rekvalifikovat
b)    rekvalifikační zařízení, které má rekvalifikaci provést.” (Zdroj: uradprace.cz)

Rekvalifikační kurzy zdarma přes úřad práce – postup

  1. Vyberte si vhodný rekvalifikační kurz.
  2. Vyzvedněte si na úřadě práce formulář „Zájem o zvolenou rekvalifikaci“ nebo si ho stáhněte do počítače (odkaz výše).
  3. Kontaktujte vzdělávací společnost – pomůže vám vyplnit podklady, případně vám poradí.
  4. Připravené podklady doručíte na příslušný úřad práce.
  5. Čekáte na vyřízení/schválení žádosti 30 dnů.
  6. Po schválení předáte potvrzení o úhradě kurzovného vzdělávací společnosti.
  7. Nastoupíte na kurz.

Mám zájem o odběr newsletteru