Průměrná hrubá mzda v Česku přesáhla 35 000 Kč a dále se očekává její růst. Jaké obory jsou nejlépe placené a kde si naopak nevyděláte? Průměrná mzda totiž zdaleka neznamená, že na ni dosáhne každý, naopak 50 % zaměstnanců je silně pod její hranicí. 

Jaká je průměrná mzda v Česku?

Dle údajů Českého statistického úřadu se průměrná hrubá mzda v Česku za první čtvrtletí roku 2021 vyšplhala na 35 285 Kč. Oproti stejnému období roku 2020 se jedná o nárůst o 1089 Kč neboli 3,2 %. Tento průměr je přepočítaný v rámci počtu zaměstnanců. 

Medián platů však v praxi znamená, že více jak polovina lidí na takovou hrubou mzdu nedosáhne. Statistiky také ukazují, že mzdy za poslední roky rychleji rostly ženám, což by se dalo přisoudit vyrovnávání rozdílů platů mužů a žen, ke kterému společnosti tíhnou.

Jak je možné, že mzdy i přes očekávanou ekonomickou krizi rostou? Mohou za to mimo jiné odměny pro zdravotníky, které zvýšily jejich celkové platy. Dále proběhl nárůst (oproti stejnému období z loňského roku) v odvětvích jako realitní činnost, sociální péče a v oblasti výroby elektřiny, plynu nebo klimatizací.

Pokles odměn naopak zaznamenaly odvětví jako kultura, rekreace a zábavní činnost, gastronomie nebo ubytování, za což zcela logicky mohou především opatření spojená s covidem-19.

Jaká je průměrná mzda

Dosáhnete na průměrnou mzdu?

Jaké pozice si vydělají nejvíce a kde naopak nedosáhnete ani na polovinu průměru?

Nejvyšší platy si domů odnášejí jako již tradičně manažeři či ředitelé, kteří si průměrně vydělají i nad 150 000 Kč. Velmi dobře placení jsou dle srovnání také IT pracovníci, architekti nebo advokáti.

Velká část pozic se však nachází výrazně pod průměrem. Mezi takové pozice patří například vrátný, šička, pomocná síla v kuchyni či švadleny. Tyto pozice ztrácejí na potřebnosti mezi zaměstnavateli a ještě si vydělají jen mírně nad hodnotu minimální mzdy v ČR. Pokud se na podobné pozici nacházíte a chcete zvýšit svoji hodnotu na pracovním trhu, můžete využít některé z atraktivních rekvalifikací, které vám zajistí potřebné vzdělání pro zcela novou pracovní pozici.

Které obory slibují dobrou budoucnost?

Samozřejmě nelze posuzovat pracovní obory pouze podle platu nebo mzdy, na kterou pracovník dosáhne. Při výběru zaměstnání je potřeba zvážit všechna pro a proti dané pozice. Na některých pozicích si sice vyděláte krásné částky, avšak musíte snášet náročnou pracovní dobu, stres a další faktory. Jinde si sice zas tolik nevyděláte, ale odcházíte domů s čistou hlavou bez starostí.

Dále je nutné posoudit předpokládanou budoucnost daného oboru. Především za poslední rok a půl se pracovní trh velmi proměnil a zaměstnavatelé i zaměstnanci se museli změnám přizpůsobit.

Zaměstnanci například vyžadují větší jistoty, smlouvy na neurčito, zaměstnanecké benefity a další plusy, díky kterým oželí i nějaké ty peníze na výplatní pásce. Navíc nechtějí v této době riskovat a měnit práci “jen tak” – když už jsou ke změně práce donuceni, mají k tomu většinou dost dobrý důvod.

Ve firmách a společnostech zase chybí kvalifikovaní zaměstnanci. Nezaměstnaní na úřadu práce většinou nemají potřebné vzdělání nebo zkušenosti, takže se zaměstnavatelům nedaří obsadit pozice, kde je potřeba určitá kvalifikace. Řešením se opět mohou stát rekvalifikace, které by se vzděláváním zaměstnanců pomohly.

Najdeme pouze několik málo pozic, které mohou nabídnout slibnou budoucnost, dobrý až nadprůměrný plat a stabilní zázemí. Přesto však takové existují. Řadíme mezi ně:

  • Online marketéry – oblast digitálního marketingu nezaznamenala větší výkyv ani vlivem covidu. Lze zde pracovat na volné noze i jako zaměstnanec a vyděláte si průměrně okolo 30 000 až 60 000 Kč. Samozřejmě záleží na vašich schopnostech a přesném zaměření.
  • IT pracovníky – jak již bylo řečeno, pracovníci v IT si vydělají nad průměrem mzdy v ČR poměrně běžně. Jejich plat se pohybuje od 50 000 Kč výše a o práci v této oblasti není ani nyní nouze.
  • Projektanty a architekty – zkušený projektant nebo architekt s dobrým portfoliem vydělává cca 40 000 Kč hrubého měsíčně. Zároveň se oblast realit a nemovitostí stále rozvíjí a budoucnost tedy hraje v jejich prospěch.
  • Účetní a daňové poradce – šikovnou účetní hledá každá firma i živnostník. Ať už se věnujete mzdovému či podvojnému účetnictví nebo třeba daňovému poradenství, jistě nebudete mít ani v následujících letech málo práce. Podle specifického zaměření si vyděláte od 28 000 do 45 000 hrubého.
Průměrná mzda v ČR její výše

Průměrná mzda v ČR: Její výše se liší také v závislosti na kraji či městě, kde pracujete.

Průměrná mzda: Jiný kraj, jiný plat

Výše platů se výrazně liší také v závislosti na kraji či městě, ve kterém pracujete. Praha tradičně předčila všechny ostatní města a průměrná mzda se zde pohybuje okolo 46 000 Kč. Rozdíly mezi platy se však přece jen za poslední roky zmenšují.

Pokud bychom vyhlásili žebříček nejvyšších platů v ČR podle krajů, na dalších místech by se po Praze umístil Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský kraj. Naopak na posledním místě bychom našli kraj Karlovarský a Olomoucký, kde si lidé vydělávají průměrně okolo 29 000 Kč hrubého měsíčně.

Do všech statistik jsou samozřejmě zahrnuty pouze přiznané a zdaněné mzdy, které najdeme i v pracovních smlouvách zaměstnanců. Odhady šedé ekonomiky neboli práce na černo se sice také jednou za čas dělají, ale stále se jedná pouze o odhad. Překvapil vás průměrný plat v Česku? Možná se může zvyšující se průměr stát dobrým podnětem pro vyjednání lepších platových podmínek u vás v zaměstnaní. Zajímat by vás také mohl článek o rozdílech mezi podnikáním a zaměstnáním.

Zdroj: Český statistický úřad, platy.cz, denik.cz

Mám zájem o odběr newsletteru