Přefakturace, často nazývaná také přeúčtování, je proces, při kterém dochází k nákupu služeb a jejich následnému přeúčtování jinému subjektu nebo subjektům. Z hlediska zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) existují určitá pravidla, která upravují tento proces. Jaká úskalí s sebou nese přefakturace se dozvíte v následujících řádcích.

Typy přefakturace

  • Částečná přefakturace: Přeúčtování části nákladů nebo služeb.
  • Úplná přefakturace: Přeúčtování všech nákladů nebo služeb.
  • Přefakturace s nulovou marží: Obvykle se provádí bez zisku.

Účetní postup:

Náklady, které nepatří do nákladů účetní jednotky např. soukromé telefonní hovory, nájemné, elektrika, by se měly prioritně účtovat přes zúčtovací vztahy – účtová třída 3. U dodavatelů tepla, elektřiny, plynu, vody a poskytovatelů telekomunikačních služeb, při přepravě a distribuci plynu nebo při přenosu a distribuci elektřiny, je možné stanovit datum uskutečnění zdanitelného plnění až na den odečtu z měřícího zařízení nebo na den zjištění skutečné spotřeby. U účetních jednotek, které poskytují služby, se náklady účtují v účtové třídě 5, a tržby za poskytnuté služby se účtují v účtové třídě 6.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Přenesená daňová povinnost

V rámci daňového systému slouží režim přenesení daňové povinnosti jako opatření proti daňovým únikům. Cílem přenesené daňové povinnosti je zabránění situace, kdy plátce – odběratel uplatňuje odpočet daně na vstupu, zatímco plátce – dodavatel neprovede odpovídající odvod daně. V tomto režimu přenesení daňové povinnosti přebírá odpovědnost za daň z plnění odběratel místo dodavatele. Aplikuje se pouze tehdy, pokud oba subjekty – dodavatel i odběratel – jsou plátci daně a poskytují si vzájemně plnění, které podléhá tomuto režimu.

Režim přenesení daňové povinnosti je mechanismus, který se používá v rámci daní z přidané hodnoty (DPH). Zde jsou kroky, jak tento režim funguje:

  1. Obecné zásady režimu přenesené daňové povinnosti: Plátce, pro kterého bylo zdanitelné plnění uskutečněno, je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. V běžném režimu je povinnost přiznat a zaplatit daň na dodavateli (poskytovateli plnění), ale v režimu přenesené daně tuto povinnost přebírá odběratel (příjemce plnění). Režim přenesení daňové povinnosti se může použit pouze tehdy, pokud obchodují dva plátci DPH a místo plnění je v tuzemsku.
  2. Povinnosti poskytovatele plnění (dodavatele): Dodavatel musí vystavit běžný daňový doklad do 15 dní od uskutečnění zdanitelného plnění se všemi náležitostmi daňového dokladu. Na daňovém dokladu není vyčíslena výše DPH ani sazba daně. Naopak musí být uvedena poznámka, že se jedná o plnění, kdy daň odvede zákazník. V případě režimu přenesené daňové povinnosti není možné vystavit zjednodušený daňový doklad.
  3. Povinnosti příjemce plnění (odběratele): Odběratel přiznává daň z přijatého plnění ve svém přiznání k dani z přidané hodnoty. Pokud splní zákonem stanovené podmínky, může si vypočtenou daň uplatnit jako nárok na odpočet daně na vstupu.
přefakturace

Přenesená daňová povinnost – přebírá odpovědnost za daň z plnění odběratel místo dodavatele.

Správná faktura je základ

  1. IČO (DIČ): Uveďte identifikační číslo plátce DPH (DIČ) na faktuře. To platí zejména pro firmy, které jsou registrované jako plátci daně z přidané hodnoty.
  2. Číslo faktury: Každá faktura by měla mít unikátní pořadové číslo. To usnadňuje sledování a archivaci faktur.
  3. Popis služby nebo zboží: Jasně specifikujte, co je předmětem fakturace. Uveďte podrobný popis služby nebo zboží.
  4. Fakturovaná částka: Uveďte celkovou částku, kterou klient musí zaplatit. Pokud jde o měrnou jednotku (např. cena za kilogram), uveďte také množství.
  5. Datum vystavení faktury: Faktura by měla obsahovat datum jejího vystavení. To je důležité pro účetnictví a daňová přiznání.

Pravidla přefakturace

Při přefakturaci služeb se často vyskytují některé běžné chyby. Zde jsou některé z nich:

  1. Nesprávné údaje o odběrateli: Je důležité, aby faktura obsahovala přesné údaje o odběrateli, včetně názvu, adresy a IČO.
  2. Nekonkrétní předmět plnění: Na faktuře musí být jasně uvedené o jaké plnění se jedná (např. zboží, služba, domácí potřeby).
  3. Nečitelný doklad: Faktura by měla být čitelná, aby nedocházelo k nedorozuměním.
  4. Datum uskutečnění plnění: Správné datum na faktuře je klíčové. Nesmí být starší než 15 dnů od uskutečnění plnění.
  5. Číslování faktur: Faktury se musí číslovat po sobě jdoucím způsobem.
  6. Faktury nad 10.000 Kč: Při fakturaci částek vyšších než 10.000 Kč je nutné dodržet specifická pravidla.
  7. Režim přenesení daňové povinnosti: Pokud jde o přefakturaci s přenesenou daňovou povinností, je důležité to na faktuře uvést.

V režimu přenesení daňové povinnosti se nevystavují daňové doklady k přijatým platbám a předem uhrazené zálohové platby se zohlední v celkové hodnotě uskutečnění zdanitelného plnění, na kterou bude aplikován režim přenesené daně.

Mám zájem o odběr newsletteru