Je vám více než padesát let a bojíte se, že vás zaměstnavatel odmítne kvůli věku? Podívejte se na tipy, které vám pomohou najít práci snadněji.

Práce po padesátce: Tipy, jak najít práci snadněji

Víme, že najít si práci po padesátce může být někdy opravdu složité. Řada zaměstnavatelů kvůli věku uchazeče odmítá a je těžké toto protiprávní jednání dokazovat. Jedinou možností, jak můžete zabránit diskriminaci je, že se na přijímací řízení dobře připravíte. Níže vám poradíme, jaké kroky byste měli při ucházení se o nové místo podniknout, abyste zvýšili své šance na přijetí.

Hledejte a ptejte se na správných místech

Pokud jste pracovali celý život v jedné firmě a nevíte, kde hledat, zkuste se v první řadě poptat známých, zda ví o volném místě, které by odpovídalo vašemu vzdělání a zkušenostem. Zaměstnavatelé často preferují doporučené uchazeče od svých zaměstnanců.

Mezi další tipy, jak najít práci snadněji, patří různé pracovní portály, kde si vyfiltrujete nabídky, o které máte zájem, lokalitu, v níž chcete pracovat, ale i další kritéria. Pomocnou ruku vám mohou podat i personální agentury nebo úřad práce.

Nepodceňujte životopis, motivační dopis ani pohovor

Máte-li vytipovaných pár míst, kam chcete zaslat životopis, nejprve si ho pročtěte a případně vymažte zastaralé informace. Pamatujte na to, že je důležitá nejen jeho obsahová stránka, ale i ta formální. Jedná se o vaši vizitku, kterou byste neměli zaměstnavatele ihned po jeho otevření odradit.

Tip: Častou chybou je uvádění věku v životopisu. Není vaší povinností tento údaj zveřejňovat. Naopak, pokud tak učiníte, podřezáváte si sami pod sebou větev! Podívejte se, čemu se v životopisu dále vyvarovat.

Nezapomeňte ani na motivační dopis, ve kterém byste měli ve stručnosti sdělit, proč se o danou pozici ucházíte, co umíte a v čem můžete být firmě přínosem.

Dostanete-li od firmy kladnou odpověď s pozvánkou k pohovoru, nezapomeňte si o ní zjistit co nejvíce informací a připravit si otázky, na které se budete chtít zeptat. Přijďte slušně oblečeni, s dobrou náladou. Pamatujte, že první dojem dělá hodně. Buďte upřímní a otevření, ale nebojte se zmínit vaše úspěchy a dovednosti (např. ovládáte-li práci na počítači nebo cizí jazyk, jistě to zaměstnavatel ve vašem věku ocení!).

Nebojte se rekvalifikace!

Změna je život, a pokud nemůžete, nebo již nechcete daný obor vykonávat, nebojte se rekvalifikace! Koronavirová epidemie zřejmě přinese na pracovní trh změny, nicméně manuální řemesla (jako je elektrikář, kuchař, tesař či instalatér), ale i obor mzdové účetnictví či personalistika, budou stále žádaná.

Tip: Rekvalifikační kurz vám po splnění určitých podmínek uhradí úřad práce, tak proč to nezkusit?

Začněte podnikat

Je sice nejistá doba, ale pokud máte v oboru dostatek zkušeností, odvahy a finančních rezerv, začněte podnikat. Jak jsme již zmínili výše, některé pracovní pozice budou stále více a více žádané. Zkuste se domluvit s bývalými kolegy a založte společně firmu. Pokud máte dostatek známých, začátky podnikání budete mít o to snazší.

Hledání práce po padesátce nemusí být tak velký problém. I zde platí, že štěstí přeje připraveným! Nezapomínejte proto na sebevzdělávání. Chcete-li dostávat více tipů z oblasti práce a podnikání, sledujte YouTube kanál Orange Academy!

Zdroj: grafton.cz, prace.cz

Mám zájem o odběr newsletteru